Minder zin in sex: oorzaken en oplossingen

Minder zin in sex hebben kan iets heel vervelends zijn. Met name wanneer jouw partner wél zin heeft en je hem of haar niet steeds wilt afwijzen. Maar geen paniek, er zit meestal een logische reden achter het minder zin in sex hebben. Wanneer je deze reden hebt achterhaalt, kun je aan de slag met het vinden van een oplossing. Daarom vind je in deze een blog een lijstje met de meest voorkomende oorzaken waardoor je minder zin kunt hebben in sex, en natuurlijk hoe je dit kunt oplossen.

Oorzaken waarom jij minder zin in sex hebt en de oplossingen

De oorzaken achter het minder zin hebben in sex verschillen uiteraard per persoon. Maar over het algemeen zijn er aantal zaken die je sex-drive negatief kunnen beïnvloeden:

1. Te veel stress

Minder zin in sex hebben gaat bij veel mensen gepaard met stress. Wanneer je vermoedt dat dit de reden achter jouw verlaagde libido is, dan adviseer ik je eens te kijken of je iets kunt veranderen in je planning. Nee je hoeft seks echt niet in te plannen, maar misschien heb je jouw planning wel zodanig vol zitten dat het jou en jouw libido opslokt. Mocht dat niet kunnen of helpen, probeer dan eens ontspanningsoefeningen te doen na een werkdag. Wanneer je meer ontspannen bent, is er meer ruimte voor seksuele prikkels.

2. De sex is niet goed genoeg

Sex hoort fijn te zijn. Maar het kan zijn dat jij (onbewust) alleen sex hebt om je partner te plezieren, niet omdat je er zelf behoefte aan hebt en ervan geniet. Misschien is sex zelfs wel een beetje pijnlijk voor je geworden.

Hoe dan ook: om zin te krijgen in sex, moet je voor jezelf nagaan of je het überhaupt fijn vindt, en zo niet, hoe de daad verbeterd kan worden. Ben je bijvoorbeeld wel voldoende opgewonden? Ben je zwanger en durf je geen seks tijdens de zwangerschap te hebben? Voel je je wel prettig (genoeg) bij je partner om je bloot te geven? En andersom? Communicatie is key! Vind je je partner te egoïstisch in bed? Vertel het! Praat erover. Vraag je partner wat hij of zij prettig vindt en bekijk ook hoe hij/zij er mee omgaat als je verteld wat jij wilt in bed.

Natuurlijk kun je de daad ook verbeteren door het toevoegen van seksspeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een dildo of een vibrator voor hem en haar. Spice it up, wie weet is het net dát stapje die je moet zetten om jullie uit een bepaalde sleur te trekken.

3. Relatieproblemen

Of het nu je man/vrouw, vriend/vriendin is of slechts een scharrel is, het kan nooit kwaad om jullie relatie eens onder de loep te nemen.

Hebben jullie onlangs een verhitte discussie of flinke ruzie gehad? Voel je je daardoor minder op je gemak bij je partner? Zijn er dingen die je dwarszitten? En ook niet geheel onbelangrijk: vind jij je partner nog wel aantrekkelijk? Zoals ik hierboven al benoemde: communicatie is key! Bespreek je ergernissen en twijfels. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om jullie weer dichter bij elkaar te brengen.

4. De pil

Jaren geleden las ik in een artikel op de Thuisarts dat de hormonen die in de anticonceptiepil zitten ook invloed hebben op je libido. Wist je dat deze hormonen ervoor kunnen zorgen dat je of een hogere of juist een veel lagere sex-drive hebt. Wanneer je het idee hebt dat dit laatste voor jou geldt, is het verstandig om eens te kijken naar een andere vorm van anticonceptie. Voor mij heeft het geholpen om over te stappen naar een spiraal. Overleg in elk geval met je huisarts wat voor jou de beste optie kan zijn en wie weet verdwijnt jouw minder zin in sex als sneeuw voor de zon.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.