Mindfulness tegen mijn chaotisch brein?

Ik geef het toe. Het valt niet meer te ontkennen. Ik ben een chaoot eerste klas. Mijn hoofd zit zo bomvol dat ik met alles van de hak op de tak spring. Ik voel me onrustig, opgejaagd, en de dag heeft uren, minuten en secondes tekort. Als tip kreeg ik, probeer eens mindfulness. Omdat ik echt zoekend ben naar meer rust, meer structuur in mijn hoofd en doen te krijgen. Nam ik deze tip met beide handen aan.

Inzicht in “mijn” denken

Om jullie een inzicht te geven hoe het denken bij mij momenteel verloopt. Ik ben de was aan het doen. Dan schiet me ineens te binnen dat ik ook nog even wat op moet schrijven. Ik ren op mijn kladblokje af en schrijf het op. Dan zie ik dat bijvoorbeeld de wc nog gepoetst moet worden. Ik ga de wc poetsen. Maar ik was toch met de strijk bezig? Dus ga ik maar weer even verder strijken. Zo ben ik constant bezig met alles wat nog moet of met wat ik nog wil. Ik ben gewoon nooit klaar op deze manier. Er is altijd wel iets.

De onrust heeft een oorzaak en ik zie die oorzaak zelf heel goed. Maar die oorzaak kan ik nu nog gewoon niet wegnemen. Het lost zich langzaam wel op. Of ja, het lost zich niet vanzelf op. Er wordt hard aan gewerkt om daar meer rust en duidelijkheid in te krijgen.  Maar tot die tijd zal ik het even met mijn chaotisch brein moeten doen.

24 uur per dag ratelen

Ik ben altijd al een denker en dromer geweest. 24 uur per dag ratelt mijn brein. 24 uur per dag denk ik. Ik denk teveel. Maar ik denk ook teveel over alles na. Een voorbeeld, iemand zegt iets tegen me. Dan ga ik eerst mijn denk rijtje af met vragen zoals, waarom zeg / vertel jij dit tegen mij? Wat wil je horen? En zo gaat het vrijwel met alles. In gesprekken, die we tegenwoordig iets teveel hebben, ben ik een spons. Ik neem alles in mij op, dan heb ik weer veel stof tot nadenken. Want je zou eens zonder zitten.

Ik begin er steeds meer last en hinder van te ondervinden. Dus moet ik er wel iets mee, maar hoe en wat? De tip mindfulness was er dan ook een die ik ging proberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Ik zocht een rustig moment uit voor mezelf. Installeerde mezelf gemakkelijk op de bank en zette de app aan. Ik luisterde…

Mindfulness oefening Mantra

“Kies een eenvoudige mantra die je niet irriteert, kies 1 woord, bijvoorbeeld zacht”  Lachend in mezelf kies ik dan maar voor zacht. “Begin de mantra zodra je ontspannen in een rustig tempo te herhalen, richt je aandacht op de mantra en nergens anders op“.  Zacht, zacht, zacht, ik moet lachen, wat moet ik nu voelen? Ik voel alleen maar meer onrust, en ik begin meer te bewegen. “Voel het woord alsof het een sterke magnetische kracht is”. In gedachte zie ik een stukje van de minions film waardoor de mannen zo hard moeten lachen, ook ik schiet weer in de lach.

Al je andere gedachtes en emoties wegnemen, luister naar elke klank van het woord, geef al je opkomende gedachte eraan over“, Ik denk na over de zin, dan is het stil, ik kijk eens op de telefoon. Ow hij praat weer, “Als er andere gedachte opkomen denk dan aan je mantra, laat deze de andere gedachte wegnemen, doe dit minimaal vijf minuten”. Ik spreek mezelf streng toe! Kom op even serieus. Ik doe wat er verteld wordt. Daar gaat mijn hoofd weer. Wat duurt dit lang. Hoe lang moet ik nog? Ik moet nog de was doen. Ik kijk weer eens op mijn telefoon nog maar dertig seconde voorbij. Spreek mezelf weer eens moed in, kom op Nens je kunt het. Doe weer een poging. Allerlei gedachtes schieten door mijn hoofd. Ik vraag me af hoe lang dit nog duurt. Kijk weer op mijn telefoon, nog maar twee minuten voorbij. Mindfulness is niks voor mij bedenk ik mij lichtelijk geïrriteerd, ik zet de app uit en ga maar strijken.

Aan / uit knop, gewoon even STOP

Wat zou het fijn zijn, als gedachtes een aan / uit knop zouden hebben. Gewoon één simpele knop waarmee je even gewoon heel even de rust hebt om even niet te denken….even niks. Ik heb serieus respect voor de mensen bij wie mindfulness wel werkt, en bij wie het bovenstaande lukt. Want eerlijk is eerlijk het lijkt me heerlijk om dat te kunnen. Mijn hoofd zit zo vol met prachtige ideeën, maar ze komen er door het bovenstaande gewoon niet uit.

Afbeelding via shutterstock

8 thoughts on “Mindfulness tegen mijn chaotisch brein?

  • Wauw, ik wordt bijna al onrustig als ik je blog lees. Ik heb er ook vaak van die dagen tussen zitten maar het lukt steeds vaker om heerlijk even met niks op de bank te ploffen. Waar ik laatst totaal zen van werd was een klank schalen sessie met een vriendin samen. Ik dacht er helemaal nergens meer aan heerlijk!!

  • Hahahaha nee dat werkt bij mij ook niet. Mediteren en je gedachten elke keer naar 1 punt sturen maakt het wat rustiger. Hoe wel ik zeker 30x op verschillende dagen heb moeten oefenen om het 10 minuten vol te houden

  • Ook geprobeerd, maar werkte voor mij ook niet echt. Heel eerlijk als ik even echt niets wil, dan ga ik een dom spelletje doen op mijn telefoon. Ik heb maar 5 levens en ik kan mij daarmee helemaal afsluiten voor de buitenwereld en er daarna weer flink tegen aan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.