Nancy | Cursus gebaren omdat ik mijn kind wil begrijpen

Vanaf het moment dat wij wisten dat onze oudste doof is, zijn wij actief geweest in het leren van gebaren. Hij was 8 weken toen de logopediste hier op de stoep stond voor de cursus gebaren met je baby.

Cursus gebaren, omdat ik mijn kinderen wil begrijpen

De strijd wat het willen leren van gebaren heet…

Nadat we deze hadden afgerond begonnen we met de NGT OM1. Zo gingen we door tot en met NGT OM3. Al deze modules werden gegeven door onze favoriete gebarendocente die zelf doof is. Met een aantal ouders samen wilden we ook de NGT OM4 gaan doen, met moeite hebben we deze voor elkaar gekregen. 

Vergoeding basisverzekering 

Nu zijn er nog 3 modules, OM5 tot en met OM7 die we nog dolgraag zouden willen volgen en die ook echt van belang zijn om te volgen. Wil ik voorop blijven bij mijn kinderen. Ondanks dat een dergelijke cursus vergoed wordt vanuit de basisverzekering krijgen wij het niet rond om hem ergens te kunnen gaan volgen. 

De keus wordt voor je gemaakt 

De instelling waar onze mannen vanaf hun geboorte tot nu onder begeleiding zijn hebben ervoor gekozen om maar tot en met OM3 te verzorgen. Kortom, hun maken de keus voor alle ouders dat je tot en met OM3 voldoende gebarenkennis hebt om met je kind te kunnen communiceren in gebaren. We hebben van alles geprobeerd in de hoop ze te kunnen overtuigen van het belang van de andere modules maar het is niet gelukt. Ze hebben immers zelf ook geen dove kinderen. 

Er moet toch een manier zijn? 

Ondertussen probeer ik  (en nog een hoop andere ouders) via allerlei wegen en manieren toch een cursus OM5 te vinden, die gegeven wordt door een dove gebarendocent, puur omdat ik vind dat ik daar het meeste van leer. Maar ondanks dat die vergoeding er is, krijgen we het niet geregeld en is er geen instelling in de omgeving die deze wil verzorgen. Waarom niet? In mijn ogen puur alleen om het feit dat er niks aan te verdienen valt….het is kostendekkend maar niet winstgevend. 

Communiceren met mijn kinderen 

Het maakt mij boos, gefrustreerd en ik ben het overzicht kwijt. Is het zoveel gevraagd dat ik wil kunnen blijven communiceren met mijn kinderen? We zijn nu vooral ons zelf maar de losse gebaren aan het aanleren. Maar ik wil een cursus gebaren volgen, ik wil actief bezig zijn met het leren van gebaren, ik vind dat we daar ook recht op hebben. Is het teveel gevraagd dat ik de taal van mijn kinderen wil leren? 

Mocht jij, lezer van deze frustratie blog, dé gouden tip hebben, dan lees ik die graag!. 

One thought on “Nancy | Cursus gebaren omdat ik mijn kind wil begrijpen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.