DIY | Maak je eigen bath bomb met zuiveringszout (baking soda)

Af en toe heb ik echt even een momentje voor mezelf nodig, even een lekker warm bad met een heerlijke bath bomb van Lush. Maar wist je dat je ook zelf een bath bomb met zuiveringszout kunt maken? In deze DIY leg ik je uit hoe je dit zelf kunt maken. Ook leuk als een extra cadeautje voor bijvoorbeeld de feestdagen. Maak ze dan in een leuke kerst vorm!

Maak je eigen bath bomb met zuiveringszout (baking soda)

De ingrediënten voor ongeveer 4 tot 8 kleine ballen of juist 2 heerlijke grote

  • 240 gram zuiveringszout van Holland & Barrett (voorheen De Tuinen)
  • 120 gram citroenzuur
  • Paar drupjes kleurstof (bakafdeling supermarkt)
  • 140 gram maizena
  • Drie theelepels water of olijfolie
  • 60 gram zout ( dode zee of mineraal zout)
  • Paar drupjes essentiële olie of parfumolie
  • een lepel of garde
  • twee glazen kommen
  • en een mal om de bath bombs in te vormen. Je kunt bijvoorbeeld een leuke siliconen mal gebruiken waar je normaal gesproken chocolaatjes in maakt of ijsblokjes.

bath bomb met zuiveringszout

De droge ingrediënten mengen

Als eerste meng de droge ingrediënten met elkaar in een glazen kom. Meng alles door elkaar met een lepel of garde en probeer hiermee de ontstane klontjes weg te roeren.

De natte ingrediënten mengen

Bij stap 2 meng je alle natte ingrediënten. Daar pak je de andere glazen kom voor. De vloeistoffen kunnen van elkaar scheiden maar dit is geen probleem.

De droge en natte ingrediënten met elkaar mixen

Nu gaan we de droge en natte ingrediënten met elkaar mixen. Dit doe je door theelepel voor theelepel de natte ingrediënten bij de droge te gieten. Het is niet erg als de mix begint te schuimen, dat is namelijk een reactie die ontstaat doordat bepaalde ingredienten met elkaar in aanraking komen. Als dit gebeurt moet je even snel de mix roeren naar een niet reagerend deel in dezelfde kom, dus daar waar het niet schuimt. De mix is perfect wanneer je een balletje in je hand kunt maken die enigszins aan elkaar blijft plakken.

De bath bomb vormen

Het is belangrijk dat je snel de mallen vult wanneer je mix klaar is. Let op dat bij de eerste paar pogingen tijdens het vullen, de bal uit elkaar kan vallen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je te weinig mix per helft hebt. Druk de helften tegen elkaar aan en houd dit zo’n 30 tot 40 seconden vast.

bath bomb met zuiveringszout

Drogen

Nadat je de helften tegen elkaar aan hebt gedrukt is het belangrijk om de bath bombs in mallen goed te laten drogen. Leg ze daarom op een koele en droge plek waar ze minimaal 24 uur kunnen drogen. Wanneer ze na 24 uur nog steeds wat vochtig aanvoelen mag je ze uit de mallen halen om ze vervolgens aan de lucht te laten drogen. Pas wanneer de bath bombs niet meer vochtig aanvoelen zijn ze klaar.

Wanneer je de bath bombs wilt bewaren is het belangrijk dat er geen vocht bij kan komen, dan lossen ze op en dat is uiteraard niet de bedoeling. Bewaar ze daarom in een luchtdicht bakje of zakje. Daarnaast zijn er geen conserveermiddelen toegevoegd, je hebt ze immers zelf gemaakt, hierdoor moet je ze wel binnen een paar maanden (houdt hierbij 2/3 maanden aan) opmaken.

Geniet van je zelfgemaakte bath bomb met zuiveringszout!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.