Melanie | Judas door Astrid Holleeder

Deze blog schrijf ik niet omdat ik per se de uitgeverij of de schrijfster, Astrid Holleeder, een handje wil helpen bij de verkoop van dit boek. Is ook niet nodig, gezien de eerste druk van Judas binnen een dag compleet was uitverkocht. Ik ben meer van de ereader en gelukkig verkoopt een ebook niet zo makkelijk uit.

Astrid Holleeder – Judas

Onder de indruk

Deze blog schrijf ik, omdat ik de afgelopen week begonnen en geëindigd ben in het boek Judas van Astrid Holleeder. Vanaf bladzijde 1 was ik onder de indruk en die indruk werd steeds groter.

Ik heb nog nooit een boek gelezen dat mij zo meeslurpte in het verhaal en in de levens van de mensen van het boek. Want ja, het zijn dus gewoon échte mensen, ze bestaan écht en maken dit écht mee. Sterker nog, een groot gedeelte speelt gewoon nu. Nu op dit moment.

Mijn nieuwsgierigheid naar dit boek werd gewekt door de aandacht die eraan werd besteed door RTL Late Night. John van den Heuvel vertelde daar dat Astrid Holleeder elke dag met een kogelwerend vest, kraag en helm de deur uit gaat, naar haar kogelwerende auto die ze direct op slot deed.

Ik dacht nog: “Lekker overdreven, hoor..” Maar het is dus echt zo en ook nodig. Doordat zij heeft durven verklaren tegen haar broer is zij haar leven niet zeker. Op de één of andere manier heeft die man zelfs in de meest beveiligde inrichtingen de mogelijkheid om opdracht tot moord te geven. En er kan niks tegen gedaan worden, niet door haar of haar omgeving en erger nog: niet door justitie.

En wat ik nog het meest bizar vind: zij heeft hier al rekening mee gehouden en schrijft dat ze zelfs geaccepteerd heeft dat haar einde dichtbij is. Dat had ze al op het moment dat ze definitief besloot om te gaan verklaren. Ze leeft als een terminaal zieke, terwijl ze kerngezond is.

Elke keer als ik mijn ereader aan de kant legde moest ik mezelf eraan herinneren dat dit echt is. Als dit verzonnen was, zou ik zeggen: “Wat een slecht, overdreven, nep verhaal.” Maar dit is niet verzonnen. Dit is een biografie van een aantal mensen dat per ongeluk in het verkeerde gezin opgroeiden. Een gezin waar ze overigens zielsveel van houdt, ondanks alle ellende.

Laatste zinnen van het boek

“Het is tijd dat het moorden stopt. 
Dat Sonja, Sandra en ik onze getuigenis tegen jou met de dood moeten bekopen, weet jij en weten wij. De enige reden dat jij nog leeft, is dat je ons het leven wilt ontnemen. 
Maar ondanks die zekerheid, Wim, hou ik nog steeds van jou.”

Na deze laatste zinnen leg ik mijn ereader met kippenvel over mijn hele lichaam weg. Ik herinner mezelf er nog een keer aan dat dit écht is. Dat nu op dit moment deze vrouw in Amsterdam rondloopt in de wetenschap dat haar broer haar liquidatie al geregeld heeft. Vervolgens knijp ik mijn handjes dicht dat ik veilig in een dorpje in het Oosten des Nederlands woon, waar dit toch iets meer ver-van-mijn-bed lijkt.

Maar nu… Hoe loopt dit af? Het lijkt wel een cliffhanger, alleen weet nog helemaal niemand hoe dit af gaat lopen. Ook de schrijfster zelf niet. Ik hoop voor haar dat het haar broer niet lukt om haar (via wie dan ook) van het leven te beroven. Deze vrouw heeft al zoveel ellende, angst en zorgen gekend en ik zou het haar zo gunnen om erachter te komen hoe het is om te leven zonder angst en zonder zorgen.

[bol_product_links block_id=”bol_582d657c3c84d_selected-products” products=”9200000068978371,9200000070229220″ name=”judas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Melanie | Judas door Astrid Holleeder

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.