Nancy | Babygebaren, NGT of NMG, hoe gaan we het noemen?

Babygebaren, NGT of NMG, hoe gaan we het noemen?

Lastig, vorige week stond er in mijn blog babygebaren. Babygebaren zijn voornamelijk gewoon losse gebaren. Dus heb ik besloten, ook omdat mister google het fijn vindt, babygebaren aan te gaan houden. Babygebaren is een veel voorkomende zoekterm op google, en laten we eerlijk zijn we willen uiteraard wel vindbaar zijn met deze leuke “lessen”

NGT of NMG, wat is het verschil? 

NGT Nederlandse Gebaren Taal, een officiële taal met een eigen grammatica. Als wij een cursus volgen, volgen wij de NGT versies. Deze is zoveel meer rijker aan mimiek en uitbeelden. Bij deze taal wordt ook veel meer op je houding en mimiek ingegaan. 

NMG Nederlands Met Gebaren, ondersteuning van gesproken taal door middel van gebaren. Zoals de zin het al zegt je ondersteund hetgeen wat je verteld. Deze passen wij nu veelal toe bij onze jongens, omdat de grammatica niet veranderd. 

NGT heeft een eigen grammatica, waardoor deze dan niet “synchroon” loopt met hetgeen wat je zegt. Toen onze oudste steeds meer begon te praten hebben wij ervoor gekozen dat we over gingen naar NMG. Dit omdat zo hoopte te bereiken dat zijn woordvolgorde goed ontwikkeld zou worden. Kortom dat hij goede (kloppende) zinnen zou kunnen maken. 

Naamgebaar

Omdat beide heren volledig doof zijn zonder hun ci, hebben ze naast hun naam ook een naamgebaar. Hier kies je vaak iets wat bij iemand past, of een kenmerk van iemand. Voor Vinz hebben we de v en dan een lach bij je mond. Voor Senn de s-hand bij zijn oog. Deze heeft Vinz eigenlijk bedacht, omdat Senn als baby zoveel sliep. 

De gebaren 

Vinz heeft goed zijn best gedaan, maar het is en blijft een vijf-jarige jongen, daardoor loopt het dan vaak net wat anders als “gepland”. Ik moet dit ook gewoon niet plannen, maar loslaten, dan krijg je vaak de leukste filmpjes. We zijn nog lerend in het filmen en maken, desondanks hoop ik dat jullie net zo genieten van onze kanjer als wat ik heb gedaan (en elke seconde van de dag doe). 

De babygebaren van deze week: 

Naamgebaar / Vinz

Goedemorgen (goed (duim) en dan 1 hand omhoog van de zon die opkomt.) / Goedenavond (goed (duim) en dan 1 hand omlaag van de zon die onder gaat.) 

WC / Poepen / Plassen

tot volgende week! Liefs Nancy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.