Ontslagen: wat nu?

De rek was er al tijden een beetje uit. Helemaal onverwachts kwam het ontslag dan ook niet. Hoewel je het misschien wel verwacht had, blijft het vervelend. Het is niet prettig om te horen dat je niet meer bij een bedrijf kunt blijven werken. Ook omdat het onzekerheid met zich meebrengt. Kan ik dit financieel wel aan? Wat als ik mijn kinderen niet meer alles kan geven wat ze nodig hebben? En belangrijker nog: wat nu? Kies ik ervoor om direct een geheel andere richting op te slaan, minder te gaan werken of misschien zelfs wel thuisblijfmoeder te worden? Alle mogelijkheden staan ineens open. Aan jou de vraag hoe je dit wilt gaan aanpakken.


Duizelt je hoofd nu al van alle vragen en kan je wel wat hulp gebruiken om alle gedachten te ontwarren? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten in dit artikel.

Laat je bijstaan door een deskundige

Ben je pas ontslagen of verwacht je deze boodschap nog te krijgen? Informeer dan voorzichtig bij je werkgever naar de mogelijkheid om outplacement aangeboden te krijgen. Een outplacementtraject is speciaal bedoeld voor mensen die hun baan verloren zijn en graag weer snel aan de slag willen. Het traject varieert van drie maanden tot een jaar en het doel is om zo snel mogelijk weer nieuwe kansen aan te grijpen.

Bovendien is het ook een stukje zelfhulp. Deze deskundigen zijn niet alleen bedoeld om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en het verbeteren van je kansen op de arbeidsmarkt, maar ook bij het verwerken van het ontslag en het beter doorgronden van je eigen wensen. Want wat wil je nu eigenlijk in het leven? Hoe zie je jouw verdere carrière voor je en wat is er voor nodig om die droom te verwezenlijken? Misschien heb je wel helemaal geen idee wat jouw talenten zijn. Samen met iemand binnen dit traject ga je dit ontdekken. Zo geniet je van een waardevolle les die je de rest van je leven met je mee kunt nemen.

Wat wil ik echt?

Beschouw het ontslag niet alleen als iets negatiefs. Misschien twijfel je al tijden over wat je nu echt wilt. Maar durfde je hier nooit echt over te beginnen tegen je partner of vond je het spannend om een geheel nieuwe stap in het leven te nemen. Ontslagen worden biedt plotseling weer geheel nieuwe kansen. Het geeft je de mogelijkheid om opnieuw over dit soort dingen na te denken. Misschien overweeg je wel om je te laten omscholen en een geheel andere richting op te gaan met je carrière.


En misschien ben je na jaren hard werken wel toe aan wat rust en zou je graag de eerste tijd meer met je kinderen door willen brengen. Als het financieel haalbaar is, zou je er dan ook voor kunnen kiezen om in elk geval tijdelijk thuisblijfmoeder te zijn en de tijd te nemen om te onderzoeken wat je nu echt wilt. Op die manier weet je jezelf uiteindelijk te ontwikkelen tot wat je ooit graag wil zijn. Besef goed dat je je hele leven nog kan en misschien wel moet werken. Het is dan ook belangrijk dat je iets doet waar je gelukkig van wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.