Op pad met een fietsdrager: 5 vragen beantwoord

De kerstvakantie is in aantocht en misschien heb jij je wel in je hoofd gehaald om je auto met fietsen te pakken en richting de zon te rijden. Dan heb je vast een aantal vragen over de regelgeving, of die elektrische fiets ook op zo’n fietsdrager past of hoe hard je mag rijden met een fietsdrager en andere aandachtspunten die je niet wilt vergeten. Na het lezen van dit artikel heb je alle antwoorden op je vragen en kun je met een gerust hart gaan rijden met je fietsdrager en fietsen. Handig wel zo’n man die bij het RDW heeft gewerkt.

Is het plaatsen van de fietsendrager moeilijk?

Op zich niet. Het plaatsen duurt om en nabij een kwartiertje. Maar neem er wel ff de tijd voor als je aan de slag gaat. Met name die eerste keer. Het is dan namelijk even zoeken naar de beste positie voor jouw fietsen, want voor je het weet heb je de sturen in elkaar verstrikt zitten. En doe het lekker met z’n tweetjes, want een e-bike weegt al snel rond de 25 kilo of meer.

En vergeet de oprijgoten niet. Meestal worden ze wel bijgeleverd, maar ze zijn ook als accessoire te bestellen. Heb je nu je fietsen goed bevestigd? Maak dan even een foto en markeer hem als favoriet in je telefoon. Zo kun je bij de volgende sessie je fietsen nog sneller op de drager krijgen. Oh ja en haal even dat fietsstoeltje van je fiets af voor je hem aan de fietsdrager bevestigd. Huur die op locatie of stop hem in je auto of camper.

a bike on the roof rack of a car

Is een gevarendriehoek of markeringsbord “uitstekende lading” verplicht?

In Nederland is dit niet verplicht, maar er zijn wel een aantal landen waarbij het markeringsbord verplicht is. Een markeringsbord is een vierkanten bord met schuine, rode en witte banen. Je vindt hier een lijstje met verkeersregels per land.

Hoe hard mag ik rijden met een fietsendrager?

Het is niet zo dat je je snelheid hoeft aan te passen. Maar je zult merken dat je auto, met name als er wat wind staat, toch anders aan gaat voelen. Daar dien je dus rekening mee te houden om je snelheid te bepalen.

Heb ik een speciaal rijbewijs nodig om met een fietsdrager te rijden?

Welnee joh, Je hoeft geen speciaal examen te doen voor het rijden met een fietsendrager ofzo maar…. Wees je er met name bij het parkeren en afslaan bewust van dat je net iets langer bent dan normaal. En zorg er vervolgens logischerwijs ook goed voor dat er geen onderdelen uitsteken. Met een, in Nederland goedgekeurde, fietsendrager (en dat zijn in principe alle fietsendragers die je bij een bonafide leverancier koopt) mag je in heel Europa rijden.

Is de kentekenplaat goed zichtbaar?

Op de fietsdrager moet wel een kentekenplaat zitten, want 9 van de 10 x wordt de standaardplaat bedekt door de fietsen. De kentekenplaat op de fietsendrager dient wit met zwarte letters en cijfers te zijn. OP vertoon van je kentekenbwijs kun je hem laten maken bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op goedkopere dragers zit soms geen dwarsbalk om de kentekenplaat op te bevestigen. Mocht dat in jouw geval zo zijn dan moet je een losse lichtbalk met kentekenplaat ‘ophangen’. Deze dient uiteraard goed leesbaar te zijn.

Mocht je nou meer vragen hebben, stel ze dan even in de comments hieronder, dan zorg ik dat het artikel aangevuld zal worden met de antwoorden op jouw vraag.

Fijne vakantie, liefs, Cass.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.