Deze 5 stappen moet je doorlopen voor een soepele verbouwing 

Sommige verbouwingen lopen als een trein, terwijl andere verbouwingen één grote chaos zijn. Als je zelf gaat verbouwen, wil je uiteraard dat het project snel en soepel verloopt. Weet je niet precies hoe je hiervoor zorgt? Doorloop dan de onderstaande vijf stappen. Op deze manier zorg je vast en zeker voor een soepele verbouwing.


Stap 1: Werk de plannen uit

Wanneer je gaat verbouwen, is hier altijd een aanleiding voor. Jouw huis kan bijvoorbeeld verouderd zijn, maar er kan ook sprake zijn van ruimtegebrek door gezinsuitbreiding. Als verhuizen geen optie is, heb je vast al nagedacht over manieren om het huis weer leefbaar te maken. Heb je alle plannen al in je hoofd zitten? Werk ze dan uit. Hierdoor maak je namelijk inzichtelijk wat er allemaal moet gebeuren. De kans op problemen tijdens de verbouwing wordt op deze manier een stuk kleiner.

Stap 2: Maak een begroting 

Als jouw plannen op papier staan, kun je misschien niet wachten om te beginnen met verbouwen. Het is alleen niet verstandig om aan de slag te gaan zonder een begroting te maken. Je weet dan immers niet wat een verbouwing je onderaan de streep kost. Door een begroting krijg je inzicht in de kosten. Begroot niet te krap, want de kans is aanwezig dat je te maken krijgt met onvoorziene kosten. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kun je de verbouwing mogelijk niet geheel naar wens uitvoeren. 

Stap 3: Zoek uit of je een vergunning nodig hebt

Wil je een dakkapel plaatsen? Of ben je van plan om iets anders aan de buitenzijde van jouw woning aan te passen? Dan is de kans aanwezig dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Zoek altijd eerst uit of dit het geval is. Wanneer je dit niet doet, begint aan de verbouwing en achteraf blijkt dat je toch een vergunning nodig hebt, kan de verbouwing vertraging oplopen. Naast vergunningen is het ook handig je te verdiepen in ontheffingen. Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je een afvalcontainer wilt plaatsen of een bouwlift huurt. 

Stap 4: Bepaal wat je zelf doet

Sommige mensen willen tijdens een verbouwing zoveel mogelijk zelf doen. Hier valt wat voor te zeggen, want voor alles wat je zelf doet hoef je geen vakman in te schakelen. Toch is het niet altijd verstandig om zelf aan de slag te gaan. Voor sommige werkzaamheden moet je namelijk over specifieke kennis beschikken. Bepaal daarom van tevoren wat je zelf wilt en kan doen en waar je een vakman voor moet inschakelen. 

Stap 5: Ga op zoek naar vakmensen

Weet je inmiddels wat je uit wilt besteden? Wacht dan niet te lang met vakmensen benaderen. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat zij al vol zitten. Als je niet precies weet welke vakmensen je in moet schakelen, kun je bijvoorbeeld een aannemer in Rotterdam in de arm nemen. Deze persoon coördineert de gehele verbouwing, waardoor je zelf amper iets hoeft te regelen. Een aannemer zorgt voor de benodigde vergunningen en regelt ontheffing, koopt materialen in en neemt contact op met een dakdekker, loodgieter, elektricien en andere vakmensen die nodig zijn voor een verbouwing.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.