Opvoeden met de drie A’s

Ik ben een groot fan van de drie R’en. Je weet wel, Rust, Reinheid en Regelmaat. Voor heel veel ouders is dit de perfecte methode om structuur te creëren binnen het gezin. Maar naast deze drie fantastische R’en bestaan er ook nog de drie A’s die je kunt implementeren in de opvoeding van je kind(eren) en ik vertel je vandaag alles over het opvoeden met de drie A’s

Opvoeden met de drie A’s

Neem het allemaal niet te letterlijk op

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de R van Rust en deze te letterlijk neemt dan is het dus bijvoorbeeld altijd muisstil in huis. De kans dat je kind onderprikkeld wordt is dan groot en dit kan nadelig zijn voor de ontwikkeling. Een goed gevolg op de drie R’en, bestaat er ook de drie A’s; Aandacht, Afstemming en Aanbod.

Aandacht

Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want de ouder anno 2016 heeft het vaak maar druk. Te druk. Naast je rol als ouder en dus het verzorgen van je kind(eren) heeft de mama tegenwoordig ook een carrière, hobby’s, sport, misschien zelfs een studie en uiteraard een druk sociaal leven + een huishouden wat gerund moet worden.

In ditzelfde tempo doorstomen met de kinderen is gewoon niet haalbaar. Kinderen hebben namelijk aandacht nodig. En nee geen 24 uur per dag, maar wel bepaalde tijden per dag. Neem daarom de tijd om met je kindje te spelen, samen te dingen, knuffelen of in bad doen. Doe eens gek en ga gewoon lekker samen in bad. Mijn dochter vind het prachtig om samen met mama te spetteren. Maar ook een boekje lezen, lekker puzzelen of het naar bed brengen. Doe dit niet terwijl je je telefoon in je handen hebt, maar zorg dat je je volledige aandacht aan je kind kunt schenken. Deze momenten zijn namelijk ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en de band die jullie samen opbouwen. En zeg nou zelf, hoe heerlijk is het om nog even bij je kleintje in bed te gaan liggen ‘s avonds, even lekker kriebelen en zelf ook bijna in slaap vallen.

Afstemming

Nummer 2 is de A van Afstemming. Dit begint bij goed naar je kind kijken én door te luisteren. Dus probeer te kijken wat je kind aangeeft. Is het huiltje bijvoorbeeld anders, of de uitdrukking in het gezicht. Wat heeft je kind nodig waarbij jij kunt helpen?

Aanbod

De laatste A, is de A van Aanbod. Kinderen leren het beste met hun zintuigen. Baby’s ontdekken de wereld door te kijken, proeven, ruiken, horen en voelen. Biedt daarom een gevarieerd aanbod en een stimulerende omgeving. Zing, speel, sport, lach, dans, gebaar, knuffel en praat met ze, maar blijf er wel op letten dat het aanbod op de ontwikkelingsfase van je kind is afgestemd. En denk daarbij ook weer aan de tweede A, houdt de signalen van je kind goed in de gaten. Want overprikkeling is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Kende jij het fenomeen opvoeden met de drie A’s al?

2 thoughts on “Opvoeden met de drie A’s

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.