Parentale burn-out: steeds vaker de realiteit bij jonge moeders
Vroeger werd er weinig gesproken over mentale problemen bij jonge moeders. Natuurlijk was daar toen ook al sprake van, maar er rustte een taboe op. Gelukkig mag er tegenwoordig meer over gesproken worden.
Dat niet alleen. We zien ook dat de parentale burn-out steeds vaker de realiteit is. Niet alleen omdat er nu over gesproken wordt, maar ook omdat moeders nu veel meer moeten dan pakweg twintig jaar geleden. We worden steeds drukker, hebben het gevoel steeds meer ballen in de lucht te moeten houden en dat zorgt ervoor dat het lichaam een keer opgebrand raakt.
Wat is een parentale burn-out?
De meeste mensen zien een burn-out als werkgerelateerd. In veel gevallen is dat ook zo. Mensen zijn zo druk met hun werk, dat er geen tijd meer is voor ontspanning en het lichaam en geest raken overbelast. Dit zorgt voor extreme vermoeidheidsklachten, somberheid en soms zelfs depressieve gevoelens. Een burn-out kan echter ook door andere aspecten in het leven veroorzaakt worden. Bij een parentale burn-out heeft dit te maken met het gezinsleven.
Besef goed dat je als ouder 24/7 aan moet staan. Er is geen moment voor jezelf. Bovendien is het ouderschap niet alleen rozengeur en maneschijn. Het is met vlagen keihard werken. Natuurlijk ben je dol op je kleintje, maar het kan ook zo vermoeiend zijn. Zeker op de dagen dat je alleen maar met een huilende baby zit, de peuter zich om de haverklap boos op de grond gooit en de kleuter zich verveelt en een grote mond geeft. Tel daar ook nog eens het huishouden en je werk bij op en het is geen wonder dat je soms helemaal gesloopt bent.
Als dat gevoel een dag (of twee) aanhoudt, dan is dat geen enkel probleem. We hebben allemaal wel mindere dagen. Wanneer de vermoeidheid echter blijft bestaan, je niet meer kunt functioneren of kunt genieten van het dagelijkse leven, dan zijn dit signalen van een mogelijke parentale burn-out.
Gevolgen van een burn-out voor het gezinsleven
Een burn-out kan grote gevolgen hebben voor het gezinsleven. Door de extreme vermoeidheid ben je prikkelbaar en reageer je wellicht wat heftiger op de kinderen. Op hun beurt kunnen zij daardoor ook weer anders gaan reageren. Ook het contact met je partner kan slechter worden. Je hebt minder zin in seks, communiceert minder en hierdoor kan het erg stroef verlopen binnen de relatie. Als je merkt dat je naast je burn-out ook niet meer weet hoe je je relatie kunt helpen, is het geen slecht idee om een relatietherapeut Den Haag in te schakelen. Het ouderschap legt nou eenmaal veel druk op je relatie en het is een goed idee om hier hulp bij te vragen.
Oplossen
Maar hoe kan je een parentale burn-out oplossen? Bij een traditionele burn-out neem je dikwijls vrij van je werk. Maar je kunt geen vrij nemen van het ouderschap. Toch zijn er wel manieren waarop je een stapje terug kunt doen. Vraag bijvoorbeeld een extra dagje opvang aan op de momenten dat je eigenlijk niet hoeft te werken.
Of schakel opa en oma in om dan een dagje iets leuks met de kleine te gaan doen. Zo heb jij elke week standaard een moment voor jezelf. Probeer ook meer kleine rustmomenten in te plannen. Ga bijvoorbeeld zodra je partner thuiskomt even alleen naar buiten. Dit zijn allemaal eenvoudige manieren om meer rust in je hoofd te creëren. Kom je er niet uit? Schakel dan professionele hulp in.