Passend onderwijs, achter de coulissen van dit theater

Het lijkt alsof we door passend onderwijs in een hele slechte soap zijn beland. Het theater, voor de buitenwereld lijkt het zo mooi. Want wat knap dat jullie vent zich zo redt op een reguliere school. Maar achter de coulissen van dit theater vind een strijd voor de juiste begeleiding plaats. Deze blog is een vervolg op stel je eens voor en de overstap naar het reguliere onderwijs.

Machteloosheid

Van binnen voel ik het borrelen. Tranen branden in mijn ogen. Woorden komen er nu even niet uit. Ik voel me boos, verdrietig, onbegrepen. Maar vooral voel ik me alleen. Natuurlijk sta ik samen met mijn partner op een lijn, strijden we samen. Deze blog wordt geschreven vanuit mijn gevoel. Ik vertel hem s ‘avonds de “stand” van zaken. Machteloosheid. De tranen komen. Waarom begrijpen ze het niet?  Passend onderwijs is voor ons een uitputtingsslag geworden.
Ik heb al tig keer een mail opgesteld. Elke keer niet verstuurd. De mail is te boos. Maar ik ben boos. Waarom zou ik niet boos mogen mailen? Waarom druk ik niet op die verzend knop. Passend onderwijs noemen ze het dan. Het is een strijd. Strijden voor passend onderwijs voor je kind, iets waar hij gewoon recht op heeft. Uitleg blijven geven, argumenten blijven aandragen, zoekend, altijd zoekend. Een grote pre is dat je heel erg mondig “moet”zijn. Van belang is dat je onuitputbaar bent. Het put zo uit deze strijd.

Doof versus nog dover

Onze mannetjes zijn dan doof. Maar deze instantie is nog dover. Ze willen het gewoon niet horen. Ze luisteren niet. Ze horen me aan. Ze horen me aan met in hun gedachte dat gaat niet gebeuren. De communicatie skills van onze twee doofjes, zijn meer aanwezig en ontwikkeld als die van hun.
We zijn beland in een gevecht wat we gewoon niet gaan winnen. Puur om het feit dat de begeleidende instelling de kennis en ervaring mist. Ze ontkennen dit. Want ze hebben een specialist op doof gebied in huis. Dat deze “specialist” de plank volledig missloeg bij een eerdere observatie is niet zo. Ze dekken zich in. Alles wat ik aangeef wordt tegen gesproken. Kortom ze zitten vast in hun eigen patroon en overtuiging dat ze het wel in huis hebben. Waar zijn ze zo bang voor?

Strijden, strijden en nog eens strijden

Nog altijd strijden we voor goede begeleiding. Voor de meivakantie komen we er op terug werd toegezegd. De vrijdag voor de meivakantie kregen we inderdaad een mail met de mededeling dat ze meer tijd nodig hadden. in dezelfde mail werd ook meegedeeld dat hun “specialist” op het gebied van doof weer eens mee zou komen kijken. Ik wil dit niet! Maar ben zo bang dat als we dit aangeven ze ons niet welwillend vinden. De mail werd afgesloten met fijne meivakantie. Dit triggerde me zo! Wat nou fijne meivakantie! Denken ze nu echt dat er rust is? Nee er is onrust! Alles staat weer stil door die vakantie. Wij willen verder, duidelijkheid.

Passend onderwijs

Ik vraag me oprecht af wat ze niet begrijpen. Het lijkt wel alsof ik praat, uitleg, vertel tegen, sja waar tegen….In iedergeval niet tegen mensen die het beste voor hebben met ons kind. Passend onderwijs, het is een labyrint zie je weg  er maar in te vinden. We vragen niet om onredelijke dingen. We vragen om passende begeleiding. Het lijkt wel alsof wij, als ouders,  de enige zijn die zich verantwoordelijk voelen voor goed passend onderwijs voor ons mannetje…..
Wordt vervolgd…..
afbeelding vallend doek via shutterstock

22 thoughts on “Passend onderwijs, achter de coulissen van dit theater

 • Zo jammer dat dit gebeurt in het onderwijs. Te veel druk, mensen die vaak niet voldoende geschoold zijn en het belangrijkste: ze luisteren te weinig naar de ouders. Veel succes met jullie strijd. Je weet waar je het voor doet. Maar pas ook op jezelf en dat je er niet aan onderdoor gaat!

 • Het is een gedoe dat passend onderwijs. Ik ben blij dat mijn zoontje op het speciaal basisonderwijs zit. Ik vind het een hele fijne school. Hier is gewoon alles aanwezig om mijn zoontje goed te begeleiden.

  • Wij voelde bij de jongste ook de opluchting toen het advies was hem nog een jaartje of wellicht 2 op het cluster 2 onderwijs te laten.
   Maar de oudste zit qua onderwijs op zijn plek, tis alleen die kennis en ervaring m b t doof wat het nu zo ontzettend lastig maakt.

 • lotuswritings84 says:

  O verschrikkelijk lijkt me, inderdaad je hele vakantie is zo naar de knoppen. Waarom moet je eerst kwaad worden voor ze luisteren; het zou andersom moeten zijn! Heel veel sterkte en ik hoop echt dat er binnenkort toch een oplossing komt. Ik blijf het volgen.

  • Zelfs kwaad worden heeft geen zin, ze doen toch wat ze zelf willen…..ze zijn er zo van overtuigd dat het goed is zo….. En het is lastig om ze anders te doen laten kijken. Wij gaan door tot er komt wat nodig is, met andere woorden die oplossing komt er. Is het niet linksom dan rechtsom.

 • Wat een gedoe en het enige wat je wil is het beste voor je kinderen. Zeker als het gaat om passend onderwijs zou je mogen hopen dat daar beter geluisterd wordt naar de ouders. Zij weten tenslotte toch het beste wat past bij je kind. Veel sterkte en ik hoop dat je noodkreet gehoord wordt

 • vreselijk en helaas heb ik ook ruim 2 jaar in zo een situatie gezeten. Gelukkig mocht mijn dochter uiteindelijk naar het speciaal onderwijs. Passend onderwijs is zo slecht geregeld vaak.. met experts van niks

 • IIk kan me je machteloosheid heel goed voorstellen. Passend onderwijs is in sommige gevallen geworden tot een strijd om de centen. Is het niet mogelijk je eigen deskundige, bv van Kentalis, in te schakelen?
  IIk wens je veel sterkte en vooral de kracht om het vol te houden

  • Wij vallen buiten de kentalis regio, en het is altijd mogelijk om over te stappen. Maar ga je daar ook weer niet tegen dingen aanlopen? Hoort de huidige begeleidende instelling niet gewoon zn best te doen? En te kijken naar wat nodig is ons ventje? Ik weiger hiervoor echt weg te lopen. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen…… En dank je wel!

 • Wat vreselijk vervelend en frustrerend. Ik loop als leerkracht ook geregeld tegen dit soort dingen aan. Je wilt als ouders, leerkracht of organisatie het beste voor de kinderen, lijkt mij. Waarom dan zo lang wachten en domme antwoorden geven aan ouders en dus ook kind, terwijl ze het enorm hard nodig hebben. Duidelijkheid kennen ze niet in het passend onderwijs.

  Maar ook vervelend dat je zo de vakantie heb in moeten gaan. Dat geeft je zoveel onrust. Ik hoop echt enorm dat je na de vakantie meer duidelijkheid krijgt en weet waar jullie als gezin aan toe zijn

  • Dank je en ik hoop het ook. Gelukkig heeft hij een superjuf dit jaar, we zijn zo blij met haar. Passend onderwijs is gewoon nog te nieuw, en ook voor de school in mijn ogen te onduidelijk. Maar wat missen we die wegwijzers in het doolhof van passend onderwijs.

  • Weet je, als ik ervan overtuigd zou zijn dat het voor onze vent de oplossing zou zijn, zouden we dit direct doen. Dovenonderwijs in nederland is vaak het uitstroomniveau een stuk lager. Het doel is dat onze vent op zijn eigen niveau kan werken en zichzelf kan ontwikkelen…..Dus het is helaas geen oplossing anders hadden we dit al lang gedaan.
   Ik hoop dat je zoontje een geweldige tijd gaat krijgen op het speciale onderwijs. Onze jongste gaat ook naar het speciale onderwijs en het is toch een stukje luxe onderwijs. Meer tijd, meer middelen, en onderwijzers die gewoon relaxter zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.