Quality Time met je kinderen

quality time met je kinderen

Soms voelt het leven niet alleen als een sneltrein die doordendert, soms is het ook gewoon zo. Tegenwoordig met de vele buitenshuis werkende moeders, sportclubs van de kinderen, speelafspraakjes met vrienden, kinderfeestjes…….we zijn allemaal gewoon DRUK! En dan wordt er gevraagd; hoeveel quality time heb jij met jouw kids? EUHM….ja daar denk ik zelf ook weleens over na. Is het genoeg?

Moet het meer zijn of is het best voldoende maar eisen we ook meer van onszelf tegenwoordig? Natuurlijk dendert bij mij de sneltrein ook gewoon door. Werken, ophalen BSO, direct eten verzorgen, nog even zitten en dan is het eigenlijk ook alweer bedtijd. Bleh, klinkt als weinig quality time. En toch, toch denk ik dat er best heel veel momenten zijn die je wel als quality time zou kunnen bestempelen zonder dat je je ervan bewust bent.

simpele dingen Quality time

Kinderen vragen echt niet om wekelijks gezellig één op één naar de bios te gaan. Of persé naar die ene speeltuin. Natuurlijk zouden ze het een waar feest vinden maar het draait om echte aandacht. Ken je dat, dat gevoel dat iemand je echt ZIET? Dat dus! We hoeven onszelf geen druk op te leggen. Gewoon er zijn! Even dat momentje samen lezen voor het slapengaan. Soms een kind apart nemen en alleen met hem of haar een praatje maken hoe het nu ECHT met ze gaat.                                      Echt, lieve medemoeders, je wilt niet weten welke bijzondere gesprekken ik op die momenten heb. Kort geleden nog, zoonlief heerlijk voor de tv, knuffel in zijn armen, zijn relax moment. Dochterlief wat knorrig. Ik fluisterde: “kom eens mee”. En daar gingen we, zachtjes samen de trap op.

We hebben heerlijk een minuutje of tien op bed gelegen lekker kletsen. Over van alles en nog wat. Wauw, dan zie je pas hoe groot je kind al is. Hoe goed ze zich kunnen uitten en wat een lol je met elkaar kan hebben in maar 10 minuten tijd.

Ik heb mijzelf regelmatig schuldig gevoeld. Maandag en woensdag een lange school-BSO dag voor de kids. Donderdag vaak een speeldag (de één vaak thuis de ander juist uit huis- lees; er passen maar 3 kids in mijn auto en zonder gordel vervoer ik er geen een dus…..). En vrijdags was het tot voor kort uit school even een halfuurtje thuis en hupsakkee richting zwemles. Middag gebroken. De dinsdag was ONZE middag. Maar ja, vrolijke oogjes die je op het schoolplein aankijken, alvast de oma van het andere kindje meegenomen hebbende, weigeren te spelen….lastig! En het is ook zo goed voor ze. Nou, oké kom maar mee, gezellig.

En toch doe ik dat nu iets minder. In weken waarin ik weet dat er meer drukte is vraag ik hen hooguit 1x af te spreken. De andere vrije middag wil ik dan voor onszelf. Even rust in de tent en lekker met elkaar. Dat zie ik ook als quality time.

Koekjes bakken, knutselen = QUALITY TIME

Ja, dat is het ongetwijfeld als je een moeder bent die dat ook heel erg leuk vind! Duidelijk, ik doe dit niet heel vaak. Naja, het eerste eigenlijk echt nooit. Knutselen nog wel. Toch ga ik, zeker in het weekend, liever het bos in. Kids in de oude kleren en uitrazen maar! Hoppakkee! Alles kan, alles mag……lekker genieten. Maar koekjes bakken en knutselen zijn zeker mooie momenten die je kids ook enorm zullen waarderen. Sporten ook. Ik zie regelmatig ouders hardlopen en het kindje erachteraan crossen. Prachtig mooie combi, zolang het kindje dit natuurlijk ook vrijwillig doet ☺.

Eigenlijk is mijn eindconclusie dat je in de simpelste dingen, de goedkoopste dingen ook, quality time kan hebben met je kinderen. Wat zeg ik; quality time is gratis in beginsel. Het betekent eigenlijk niets minder dan telefoon op stil en VOLLE AANDACHT hebben voor je kind(eren). Ik geloof er heilig in dat dit al met 5-10 minuten per dag kan. En de leuke gesprekken, heerlijke knuffels en vooral de bijzondere diepe band die je met ze opbouwt…….die is goud waard!

uitgelichte afbeelding via shutterstock

20 thoughts on “Quality Time met je kinderen

 • Super belangrijk af en toe even tijd echt alleen voor je kinderen!
  Ook ik probeer dit te doen. Sowieso altijd voor het slapen gaan even gezellig samen boekje lezen en de dag bespreken :) Het zit soms in kleine dingen!

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Ja, voor het slapengaan is altijd een mooi moment. Ook al ben ik dan soms ook erg moe. Toch zie je dat de kids dan ook lekker rustiger gaan slapen. En hier komen de beste gesprekken altijd in bed, heel bijzondere momenten!

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Ja ik deel jouw mening helemaal. Soms is dat in de hectiek van alle dag heel moeilijk maar het is zo waardevol :-)

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Ja die telefoon is echt een dingetje. Ik betrap mijzelf er ook echt vaak op. En dan mopperen dat zij zo snel richting die tablets vliegen. Oef…goed voorbeeld doet volgen…….

 • marliesneerinck says:

  Ik denk er ook zo over! Van die kleine, leuke activiteiten zijn de ideale moment voor een beetje ‘bonding time’ met je kinderen :)

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Zeker weten Marlies. Je ziet echt dat die band dan zo ontzettend versterkt. Dat is iets dat raak je nooit meer kwijt. We leggen nu de basis hé.

 • Helemaal waar! Hier begint dat al met de meest eenvoudige alledaagse zaken zoals samen eten en helpen met huiswerk, maar ook samen naar en van school fietsen. Of een stevige wandeling maken. Samen een boek lezen of een gezelschapsspel spelen. Echt, het zijn de kleinste dingen ooit die het hem doen ;)

 • Werken om te leven, niet leven om te werken. Dit heb ik al jong geleerd. Toch vind ik het in praktijk erg lastig een balans te vinden. Quality time met je gezin is het belangrijkste wat er is. Ze vonden zo snel groot. Mooi geschreven.

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. ja je hebt zo gelijk!! Het is ook lastig. Het is een drukke maatschappij waarin zoveel gevraagd wordt van zowel de kids als van ons. Maar zolang we inzien hoe belangrijk dit is zetten we al stappen hoor! Fijne dag en bedankt voor je compliment.

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Je hebt ook gelijk Vlijtig Liesje. Dat zijn ook die momenten. Kinderen zijn niet te koop met bijzondere uitjes. Juist op DIE kleine momenten hebben ze je nodig.

 • Ja het is heel belangrijk af en toe even tijd voor jezelf en je kind te nemen. Met twee kinderen proberen ik ook elke dag even alleen met ze te praten, zonder de andere erbij. Dit kan ‘s ochtends of ‘s avonds in bed, maar ook op de fiets op weg van en naar school/BSO/winkel

  • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Dat klopt. Zo doe ik dat ook vaak. Of even in de auto. En ja de momenten voor het slapengaan zijn supergeschikt. Even lekker 1 op 1.

 • Ik heb (nog) geen kids maar vind ‘t wel leuk om met onze nichtjes en neefjes activiteiten te doen, 1 op 1. Bakken, knutselen en spelen met Lego zijn mijn favorieten. Daar kun je gezellig bij kletsen. Vroeger ging ik graag met mijn vader wandelen (en bloemen plukken voor mijn moeder) terwijl we de hond uitlieten. Daar kon ik echt altijd van genieten.

 • Hoi!! Sorry, vanwege ziekte een erg late reactie….. Mooi dat je die herinneringen nog zo hebt Priscilla. Zo zie je inderdaad maar dat het niet speciale dingen hoeven te zijn die je herinneringen maken. Ieder moment met een kind is een nieuwe herinnering. Leuk wat je met je neefjes en nichtjes doet. Herken het zelf ook. Deed het ook vaak, vooral met mijn neefje toen zijn zusje net geboren was. Lekker bij de koeien en schapen kijken, daarna lekker eten, in bad en hupsakee weer naar huis. Ideaal voor mijn zus en voor hem even lekker de volle aandacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.