BUSINESS /
Recht op verlof als werkende moeder?
Heb jij recht op verlof als werkende moeder? Werkende moeders moeten altijd een hoop zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden wat grotendeels op jouw schouders terecht komt, koken, wassen, doktersboekjes, noem maar op. Er zijn natuurlijk diverse uitzonderingen op de regel, maar meestal is bovenstaande wel hoe het in het dagelijkse leven gaat.
Kinderopvang regelen is een enorme puzzel, een puzzel die je vaak, aangezien meestal de partner ook werkt, met je partner maakt als het gaat om standaard opvang. Als alles omtrent opvang is geregeld dan loopt het meestal wel, maar er mag dan absoluut niets tussenkomen of alle zeilen dienen te worden bijgesteld. Is dit herkenbaar voor jou?
Je kind is ziek en kan niet op het kinderdagverblijf blijven
De volgende situatie heeft praktisch iedere moeder al wel eens meegemaakt. Je wordt op je werk gebeld door het kinderdagverblijf dat je kind koortsig is, het protocol binnen ons kinderdagverblijf is dat er wordt gebeld van 38.5 graden, je kind geeft over en is heel erg verdrietig. Reactie nummer één als moeder, is dat je er meteen naartoe wilt rennen, maar dit kan natuurlijk niet zonder afstemming met je werkgever. Misschien heb je je partner, of iemand anders in je kenniskring al gebeld om vervangende opvang te vragen, maar helaas wil het niet vlotten, dus even later zit je zelf in de auto of op de fiets om je zieke kroost op te halen. Natuurlijk sta je er op dat moment even niet bij stil of er verlofmogelijkheden zijn en misschien ben je er zelf al automatisch vanuit gegaan dat dit ten koste gaat van je vakantie uren… Het is goed om te weten dat er binnen de wet verlofmogelijkheden zijn geregeld, ik leg ze je graag uit.
Recht op verlof als werkende moeder : Calamiteitenverlof
Wanneer je bovenstaande situatie overkomt kun je gebruik maken van bijvoorbeeld calamiteitenverlof. Welke nadrukkelijk is bedoeld voor de eerste opvang van privéproblemen, zoals het van het kinderdagverblijf moeten halen van een ziek kind, het regelen van een loodgieter bij een gesprongen leiding, of een begrafenis. Calamiteitenverlof kan, afhankelijk van de situatie, een paar uur tot een paar dagen duren. Gedurende de verlofperiode wordt het loon gewoon doorbetaald.
De werkgever heeft het recht om bewijsstukken te vragen omtrent het opnemen van calamiteitenverlof, dus houdt hier wel rekening mee.
Nicole says:
Gelukkig heb ik een hele makkelijke en eigenlijk lieve werkgever wat dat betreft! Toen ik een keer in zo’n situatie zat, mocht ik gelijk naar huis gelukkig!
Cassandra says:
Zo hoort het ook te gaan. Super fijn! Het zou alleen zonde zijn als je daarvoor onnodig je vakantie uren inzet aangezien deze regeling er is :)
Vlijtig Liesje says:
Ja, ik ken die wel. Mijn man heeft er wel eens gebruik van gemaakt toen het niet goed ging met zijn ouders.
Jessica says:
Wat handig dit! Ik wist niet dat je ook calimenteiteverlof hebt voor als je je kindje onverwachts op moet halen van de opvang. Ik dacht inderdaad dat dit van je eigen vakantie uren af gaat! Is dit bij iedere werkgever zo ?
Cassandra says:
Iedereen heeft inprincipe recht op calamiteiten verlof, Afhankelijk van de cao waar je in zit kunnen de afspraken hierover afwijken, de afspraken genoemd in de cao zijn dan geldig. Het is dus altijd goed om je cao even te checken omtrent dit soort dingen. Het is inderdaad zonde wanneer het van je vakantie uren wordt afgetrokken dus check het wel even! Liefs
Vlijtig Liesje says:
Ja, dat kende ik wel. Terwijl ik die eigenlijk nooit gebruik, omdat ik vanuit huis werk als fulltime blogger.