Het consultatiebureau: het valt écht best mee

Door Melanie – Het consultatiebureau, door velen ook wel gekscherend het consternatiebureau genoemd. Ik was er nog nooit geweest en ik noemde het ook al zo.

Natuurlijk had ik ook wel wat gemopper kunnen verwachten, gezien wij onze zoon niet laten vaccineren (zie mijn artikel hierover hier). Ik ging dus gewapend met al mijn argumenten en met opgeheven hoofd naar onze eerste afspraak bij het consultatiebureau. Na het wegen en meten en het standaard praatje dat zoonlief ietwat bovengemiddeld is in lengte en gewicht (dat was hij al vanaf echo nummer 1, maar dat terzijde), kwam het vaccinatieprogramma ter sprake. Ik kreeg nog wel de vraag waarom niet, waarop ik letterlijk heb gezegd: “We hebben ons hierover ingelezen en staan hier niet achter.” Dat was het. Geen discussie, geen gemopper. Alleen maar: “Oké.”.

Huh?!! Maar ik had me helemaal opgeladen voor deze discussie. Waar moet ik die energie dan nu aan kwijt? Achteraf moest ik er heel hard om lachen. Ik was door zovelen gewaarschuwd over de eventuele reactie van het  consultatiebureau en het enige wat ze zeiden was: “Oké.”. Ook wel relaxed!

Het consultatiebureau: het valt écht best mee

Elke keer opnieuw ga ik toch weer met tegenzin, maar elke keer valt het eigenlijk reuze mee. Wel kan ik me voorstellen dat het een lastige onderneming is voor de onzekere moeders onder ons. Ik ben ook wel eens onzeker, maar ik weet in grote lijnen héél goed hoe het met mijn zoon gaat. Daar heb ik het consultatiebureau niet voor nodig. Maar ik kan me voorstellen dat de erg onzekere moeders nog onzekerder gemaakt kunnen worden tijdens een afspraak.

Wat ik me wel afvraag is het  volgende: hoe hebben de verschillende instantie het ‘gemiddelde’ vastgesteld? Het ene kind zit erboven, het andere kind eronder. Ik durf te wedden dat er geen kind is dat over een jaar bekeken precies gemiddeld is. Is het gemiddelde de curve van alle kinderen samen? En wie zegt dan dat dát is hoe de natuur het bedoelt heeft? Daar gaan we dan maar met z’n allen vanuit.

En laten we wel wezen: het consultatiebureau kan je aangeven of je kindje qua ontwikkeling en groei ‘op schema’ ligt. Maar weten we als ouders niet het best hoe ons kind in zijn/haar vel zit? Groot, klein, lopend of toch nog niet, pratend of toch nog niet?

2 thoughts on “Het consultatiebureau: het valt écht best mee

  • Hier kijken ze toch vaak naar het hele plaatje. Het gemiddelde is geloof ik meer om te zien of kinderen niet extreem onder of boven de curve zitten, op zich wel handig (je moet ergens een meetpunt hebben). Eigenlijk zou een persoonlijke groeicurve handig zijn: wat is de bouw van kindje, ouders en familieleden gemiddeld? En daarnaast zijn er soms verschillen tussen borstgevoede kindjes en kinderen die de fles krijgen.

    Probeer me er ook niet te druk om te maken. Denk inderdaad dat het echt scheelt als je zelfverzekerder bent als moeder, dan laat je jezelf niet zo snel gek maken door een opmerking of blik. Fijn trouwens dat jullie keus ook gewoon gerespecteerd werd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.