Recht op verlof als werkende moeder?

Heb jij recht op verlof als werkende moeder? Werkende moeders moeten altijd een hoop zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden wat grotendeels op jouw schouders terecht komt, koken, wassen, doktersboekjes, noem maar op. Er zijn natuurlijk diverse uitzonderingen op de regel, maar meestal is bovenstaande wel hoe het in het dagelijkse leven gaat.

Kinderopvang regelen is een enorme puzzel, een puzzel die je vaak, aangezien meestal de partner ook werkt, met je partner maakt als het gaat om standaard opvang. Als alles omtrent opvang is geregeld dan loopt het meestal wel, maar er mag dan absoluut niets tussenkomen of alle zeilen dienen te worden bijgesteld. Is dit herkenbaar voor jou?

Je kind is ziek en kan niet op het kinderdagverblijf blijven

De volgende situatie heeft praktisch iedere moeder al wel eens meegemaakt. Je wordt op je werk gebeld door het kinderdagverblijf dat je kind koortsig is, het protocol binnen ons kinderdagverblijf is dat er wordt gebeld van 38.5 graden, je kind geeft over en is heel erg verdrietig. Reactie nummer één als moeder, is dat je er meteen naartoe wilt rennen, maar dit kan natuurlijk niet zonder afstemming met je werkgever. Misschien heb je je partner, of iemand anders in je kenniskring al gebeld om vervangende opvang te vragen, maar helaas wil het niet vlotten, dus even later zit je zelf in de auto of op de fiets om je zieke kroost op te halen. Natuurlijk sta je er op dat moment even niet bij stil of er verlofmogelijkheden zijn en misschien ben je er zelf al automatisch vanuit gegaan dat dit ten koste gaat van je vakantie uren… Het is goed om te weten dat er binnen de wet verlofmogelijkheden zijn geregeld, ik leg ze je graag uit.

Recht op verlof als werkende moeder : Calamiteitenverlof

Wanneer je bovenstaande situatie overkomt kun je gebruik maken van bijvoorbeeld calamiteitenverlof. Welke nadrukkelijk is bedoeld voor de eerste opvang van privéproblemen, zoals het van het kinderdagverblijf moeten halen van een ziek kind, het regelen van een loodgieter bij een gesprongen leiding, of een begrafenis. Calamiteitenverlof kan, afhankelijk van de situatie, een paar uur tot een paar dagen duren. Gedurende de verlofperiode wordt het loon gewoon doorbetaald.

De werkgever heeft het recht om bewijsstukken te vragen omtrent het opnemen van calamiteitenverlof, dus houdt hier wel rekening mee.

Was jij al bekend met de calamiteitenverlof regeling?

6 thoughts on “Recht op verlof als werkende moeder?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.