Relaxt op autovakantie met kinderen

Mijn favoriete manier om op vakantie te gaan is met de auto. Lekker toeren naar warmere oorden. Hoe verder, hoe beter! Het gevoel van vrijheid, je eigen weg kunnen kiezen en zelf kunnen bepalen waar en wanneer je stopt zijn belangrijke onderdelen van het kiezen voor een autovakantie. Voor mij begint de echte lol nadat de eindbestemming gekozen is. Dan is het namelijk tijd om te gaan plannen. Hieronder neem ik je graag mee in het proces om relaxt op autovakantie te gaan met je kids. En ook niet geheel onbelangrijk; om ook weer relaxt terug te komen!

Opbergruimte

Wanneer je op autovakantie gaat met kinderen is het belangrijk om na te gaan welke extra hulpmiddelen je nodig denkt te zijn om de reis en de vakantie zelf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik kijk dan altijd eerst naar de beschikbare ruimte in de auto. Bij een autovakantie zit de kofferbak vaak tot het dak toe gevuld, en dan kan het lastig zijn om net even bij die ene tas te komen waar alles bovenop ligt. Ook ben je dan het zicht in de achteruitkijkspiegel volledig kwijt, waardoor je het moet doen met je buitenspiegels. Dit is niet optimaal en zeker te voorkomen.

Daarom besloten wij om voor een dakkoffer te gaan waarin we alle spullen kwijt kunnen die we onderweg zeker niet nodig zijn. Één van de populairste dakkoffers is de Hapro Traxer 8.6. Met een laadvermogen van 75 kg is dit ruim voldoende opbergruimte om je kofferbak te ontlasten.

Hierin hebben wij de tassen met kleding, (water)speelgoed en slaapspullen in opgeborgen. Ook ons luchtbed met ingebouwde pomp paste hier makkelijk in, en dit zorgde uiteindelijk voor een ruimtelijk en praktisch ingedeelde kofferruimte voor optimaal gemak tijdens de rit.

Op de foto hieronder demonstreer ik even hoe het niet moet. Tijdens deze vakantie hadden wij geen dakkoffer.

kofferbak inrichten autovakantie
Dit is hoe het niet moet!

Relaxt op autovakantie met kinderen? Plan je route!

Om een goed idee te krijgen van waar je allemaal langs komt op je route is het handig om ruim van te voren al helder te hebben hoe je gaat rijden. Voer je vertrekpunt en de eindbestemming in en Google Maps doet de rest. Simpel denk je, maar je bent dan pas net begonnen.

Stel je gaat naar Valencia, dat is ongeveer 2000 kilometer, wat neerkomt op zo’n 20 uur non stop rijden. Met twee chauffeurs én voldoende stops om de benen te strekken is dit misschien te doen, ware het niet dat er kinderen op de achterbank zitten. Daarom is het tijdens een autovakantie met kinderen verstandig om je route gelijk al op te delen in stukjes. Ga de hele route langs op de kaart en probeer plekken te vinden nabij de route die de moeite waard zijn om te bezoeken. Je komt er toch langs, dan kun je er net zo goed een grote stop van maken.

Voor de kinderen is het een leuke afwisseling, en voor jezelf een moment om even op te laden. Stilstaan op een grote parkeerplaats met tankstation voedsel, of heerlijk in het gras bij een door jou gekozen bezienswaardigheid en genieten van een lokale lunch, wat is er nou lekkerder?  De vakantie begint immers al wanneer je vertrekt, en niet wanneer je op de eindbestemming bent.

Zorg er ook altijd voor dat je een kaart bij je hebt. Zo kun je ten alle tijde je route vervolgen, zelfs als je GPS systeem niet mee wil werken. Doordat je van te voren de route al goed bestudeerd hebt, zul je als je de route daadwerkelijk rijdt altijd een goed beeld hebben van waar je je ongeveer bevindt.

auto inrichten vakantie kofferbak

Maak een checklist

Als de vertrekdatum nadert is het heel makkelijk om jezelf te verliezen in de chaos van het inpakken en voorbereiden. Ik kies er daarom altijd voor om ruim van tevoren een checklist op te stellen met alle dingen die er nog moeten gebeuren, en dingen die echt niet mogen ontbreken om de reis en het verblijf zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder heb ik er een aantal punten uitgepikt die voor iedereen van toepassing zijn tijdens een autovakantie met kinderen.

– Belangrijke documenten

Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten, zoals paspoort, rijbewijs en verzekeringspapieren op een makkelijk te bereiken plaats hebt liggen. Vergeet niet om overal kopieën van te maken en deze in je tas te stoppen. Mocht je iets kwijtraken, dan heb je altijd het kopie nog. Scan ze ook in en stuur ze naar je eigen email adres als je die mogelijkheid hebt. Dan heb je ze altijd digitaal bij de hand!

– EHBO koffer en veiligheidsset

In Nederland zijn ze dan wel niet verplicht, maar in het buitenland vaak wel!
En ook al was dat niet het geval, dan is het nog altijd aan te raden om ze wel bij je te hebben. Je weet namelijk nooit waar je tegenaan loopt onderweg. Voor wanneer je op autovakantie gaat met kinderen. Je eigen en andermans veiligheid kunnen garanderen is wel zo belangrijk. Een veiligheidsset bestaat meestal uit een gevarendriehoek en veiligheidshesjes.

Ook is het handig om een set met reserve lampjes bij je te hebben en eventueel een kleine brandblusser! Zo laat je niets aan het toeval over.

– Auto laten nakijken

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je zult verstelt staan hoe vaak dit vergeten wordt. In de meeste gevallen worden de vloeistoffen even snel gecontroleerd voor vertrek. maar er zijn meer punten die de aandacht verdienen voordat je zo’n lange reis onderneemt. Denk hierbij aan de staat van de banden (en reserveband!), de verlichting, de remmerij, de airco en de uitlaat. Door mijn technische kennis ben ik in staat om dit zelf te doen, maar veel autogarages bieden meestal een goedkope vakantiecheck aan als alternatief. Check ook meteen of de autostoel of zitverhoger nog toegankelijk is voor je kind.

– Tas met extra’s

Ook fijn tijdens een autovakantie met kinderen. Dit is een klein tasje met over het algemeen spullen erin die je waarschijnlijk niet nodig bent onderweg. Wanneer dit wel het geval is, is het alleen extra handig als je ze binnen handbereik hebt. Hierin heb ik onder meer twee zaklampen (één reserve), een routekaart, wat contant (munt)geld, natte doekjes en WC Papier zitten. Ook zitten hier alle opladers van telefoons, camera en navigatiesysteem in.

Dit vul ik verder aan met de zonnebrillen, handschoenen en een flesje handreiniging in, want bij sommige stops onderweg is niet alles altijd even schoon!

autovakantie met kinderen momambition.nl

Inpakken en wegwezen

Aangezien je de meest onhandige spullen al kwijt bent in de dakkoffer, is het inpakken van de kofferbak een eitje. Om het jezelf makkelijk te maken is het verstandig om alles wat je niet direct nodig bent als eerste in te laden. Ik zorg er zelf altijd voor dat drinkwater altijd voorhanden is. Ook ligt er voor iedereen een jas of een vest binnen handbereik samen met de veiligheidsset en EHBO koffer. Vooral een veiligheidsset en een EHBO koffer vind ik onmisbaar tijdens een autovakantie met kinderen.

Wij hebben zelf de koelbox bij de achterbank staan, en hierin zit voor het eerste gedeelte van de reis al het benodigde eten en drinken. Denk hierbij aan stukjes komkommer en tomaat, kaas en flesjes water. De rest ligt binnen handbereik in de kofferbak zodat alles makkelijk aan te vullen is.

Het is haast niet te voorkomen, maar de kids zullen op een gegeven moment vervelend worden. Stilzitten zit niet in hun aard, en ze uiten hun ongemak vaak net op een moment dat je zelf in opperste concentratie zit. Zorg er daarom voor dat er genoeg vermaak aanwezig is op de achterbank. Denk hierbij aan puzzels, spelletjes en kleurboekjes. Probeer ook met je partner afspraken te maken over de taken van de bijrijder. Drinken pakken voor de kids, of dat ene boekje wat net op de vloer valt even oppakken. Dit zijn allemaal dingen die afleidend werken voor mij als bestuurder waardoor er onveilige situaties gecreëerd kunnen worden. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet is natuurlijk altijd een mogelijkheid onderweg, net als samen liedjes zingen!

Wanneer je er voor zorgt dat je over diverse situaties hebt nagedacht, kun je haast niet meer voor verrassingen komen te staan. Mocht er nou onverhoopt wel iets gebeuren wat je niet had voorzien, heb je in ieder geval alles binnen handbereik om de situatie op te lossen. Geniet van je autovakantie!

Tot de volgende keer, groetjes Marco!

lees ook:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.