Romantiek en feminisme. Gaat dat samen?

De tijden dat mannen serenades zongen onder je balkon liggen mijlenver achter ons. Sommige mensen menen dat het feminisme de romantiek zou hebben vernietigd.

Romantiek en feminisme. Gaat dat samen?

Maar onderzoekers Laure Rudman en Julie Phelan van de Amerikaanse Rutgers Universiteit gooien die aanname overboord. Gedichten, bloemen en andere romantische uitingen kunnen prima samengaan met het feminisme. Sterker nog: gelijke rechten tussen man en vrouw zou de romantiek juist hebben versterkt. Voor hun studie namen de onderzoekers de relaties onder de loep van 247 studerende en 289 werkende volwassenen, die al langer een relatie hadden. In feministische relaties zou meer plek zijn voor romantiek dan in relaties waar vrouwen een minder geëmancipeerde rol hebben. Bovendien zouden de relaties stabieler zijn en zouden mannen met een feministische vrouw tevredener zijn over hun seksleven.

bron: Seks Roles A Journal of Psychology 

Waar blijft de romantiek?

Een lief briefje onder de ruitenwisser, samen picknicken in het park, een spontaan weekendje weg. In het begin van een relatie zijn er een legio romantische initiatieven. Maar als we langer bij elkaar zijn, wordt de romantiek vaak minder.

Waarom wordt de romantiek minder?

In het begin is alles nieuw en moet je elkaar veroveren. Maar stellen raken aan elkaar gewend en gaan het normaal vinden dat de ander er altijd is. Zeker als er kinderen komen, komt de romantiek op een laag pitje te staan. De relatie wordt dan vaak minder functioneel. De man past ‘s avonds op de kinderen als de vrouw iets leuks wil gaan doen met vriendinnen. En de volgende avond wisselen ze elkaar af. Zo las ik laatst ergens een stuk dat een relatietherapeut dit eigenlijk helemaal niet zo goed vindt.. Dat ‘handige’ afwissel patroon.. De partner relatie heeft namelijk ook aandacht nodig. geef je die aandacht niet, dan kan dat op den duur voor een gevoel van verwaarlozing zorgen en dan loop je het risico om elkaar kwijt te raken.

Kan het nog goed komen als de romantiek weg is?

Ja natuurlijk wel! vaak zitten partners op hun eigen eilandje, omringd door gedachtes die ze hebben over de ander. Aannames. ‘Hij heeft geen behoefte aan hartstocht,’ of: ‘Hij vindt het niet meer belangrijk.’ Dat zijn slechts gedachtes, aannames. Als die uitspreekt, merk je dat het verlangen er bij beiden nog wel degelijk is, maar dat het romantische gedeelte gewoon weg is. Je kunt dan samen weer naar dat verlangen toewerken; gezellig kletsen in bed, samen opstaan en ontbijten, lekker languit Netflixen op de bank.. En dan moet je dus niet vergeten om elkaar aan te raken, vasthouden, strelen. Al vind ik strelen een beetje een stom woord haha, je snapt vast wat ik bedoel ;). Uit onderzoek blijkt namelijk dat aanraking heel erg belangrijk is om het romantische vuurtje weer op te stoken.

Hoe gaan jullie thuis om met romantiek? Is er veel veranderd sinds de kinderen er zijn?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.