Slaapkamer inrichten? Zo breng je balans in de indeling

Je slaapkamer inrichten kan wel een dingetje zijn, want waar begin je? Een bed, nachtkastjes en een kledingkast liggen voor de hand, maar verder? Waar begin je? Ik geef je handige tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer, een grote en een slaapkamer met gekke hoekjes of een schuin dak.

Volgens het boekje, breng je ongeveer een derde van je leven door in je bed. Slaapkop! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw slaapkamer een plek is waar je zo aangenaam mogelijk kunt vertoeven? Met mijn tips is een slaapkamer inrichten een feestje. Van het kiezen van een goede kledingkast tot het slim neerzetten van  een bed, zo pak je het aan!

Je slaapkamer indelen: begin met een plattegrond

We starten bij de basis: de indeling van de slaapkamer. Hoe bepaal je wat je op welke plek zet? Welke kleuren ga je gebruiken? Waar creëer je opbergruimte? Kunnen de muren een verfje hebben? Haal die woonstylist in jezelf naar boven, stroop die mouwen op en ga aan de slag met het maken van een plattegrond.

Teken er vervolgens op een los met de meubels die erin moeten. Wat je ook kunt doen is de meubels op een los vel tekenen en dan uitknippen. Dan kun je een beetje schuiven en uitproberen op de plattegrond – en dat zonder zwaar te hoeven tillen. Zo ontdek je vrij makkelijk wat de beste setting is. Je kunt dit natuurlijk ook digitaal doen, net wat jij fijner vindt. Ik ben zelf alleen meer van papier.

Vind je een slaapkamer inrichten met een plattegrondje nog steeds een lastig karwei? Houd je dan aan de simpele tips hieronder, dan heb je het zo voor elkaar!

pinterest momambition slaapkamer indelen

Tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer

Onze dochter heeft een kleine smalle slaapkamer. Heb jij een kleine slaapkamer waar amper een bed in past? Schuif het bed dan zo dicht mogelijk tegen de muur aan. Laat wel wat ruimte over om er langs te kunnen lopen. Voor Leia hebben we een hoogslaper gekozen waar meteen een kledingkast bij ingebouwd is en daarnaast heeft hij ook een bureau. Zo benutten we de ruimte slim op haar kleine slaapkamer.

Lees ook: mijn tips voor het vinden van een kinderdekbed of wanneer je bij kinderen start met een hoofdkussen.

Heb je als volwassenen een smalle slaapkamer maar slaap je wel met twee personen? Kies dan, als het kan, voor een twijfelaar of een bed van 140 centimeter breed. In plaats van nachtkastjes kun je aan de muur een plankje ophangen om ruimte te besparen.

nachtkastjes slaapkamer bed

Om ruimte te besparen is het verstandig om een bed met lades te kiezen of een bed op pootjes waar je opbergers onder kunt schuiven. Heb je geen ruimte voor een kledingkast waar je jurken of blouses moeten hangen? Probeer dan een van de muren te benutten met planken en een hangdeel. Is dat ook geen optie, zet dan een smal kledingrek neer en gebruik dan de ruimte onder het bed voor de rest van je garderobe.

Heeft jouw kleine slaapkamer wel veel hoogte? Dan is een hoogslaper zoals op onze dochter haar kamer ook een idee. Je hebt hier ook tweepersoons versies van. Onder het bed kun je dan een bureau neerzetten of een chill plek maken met een bankje.

kledingrek slaapkamer momambition.nl

Een grote slaapkamer inrichten

Heb je net als ons een slaapkamer van gemiddelde grootte, dan kun je er een lekker groot bed inzetten. Als de ruimte geen gekke hoekjes heeft, kun je gaan voor de klassieke indeling: bed met hoofdeind tegen de muur en twee nachtkastjes er omheen. Hebben wij ook. Behalve een groot bed dan. Wij hebben 160 cm breed.

Met een groot vloerkleed zorg je voor extra sfeer in de slaapkamer. Kies voor een kleed dat groot genoeg om het bed en de nachtkastjes op kwijt te kunnen. Of kies een kleed wat voor de helft onder het bed terecht komt, aan het voeteneinde.

Gebruik een van de andere wanden voor je garderobekast. De meeste rust creëer je met plafondhoge kasten in een tint die mooi blend met de kleuren in de rest van de slaapkamer. Door voor andere handgreepjes te kiezen, maak je de garderobekast meer eigen.

Mocht je je jouw kledingkast in een andere kamer hebben staan, dan kun je de open ruimte gebruiken voor een kaptafel of een mooie sidetable. Met een leuke stoel, met een plankje en wat boeken of een dressboy in de hoek ernaast ontstaat er een heel sfeervol geheel.

slaapkamer met spiegel en kast momambition.nl

Een slaapkamer inrichten met onhandige hoeken 

Wanneer je slaapkamer wat langer en smaller is, ontstaan er vaak wat gekke hoekjes. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit mooi in de balans te brengen. Zet het bed met het hoofdeinde tegen de langste muur. Met een groot kleed en grotere nachtkastjes zorg je voor een knusse look.

Heb je ruimte over en geeft dit een leeg gevoel? Maak hier dan een gezellige hoek van met een plant, een mooie staande lamp of een kleine kaptafel met een stoeltje of krukje.

slaapkamer inrichten met sidestable momambition.nl

Schuine wanden kunnen ook een grote uitdaging zijn. Om de ruimte optimaal te benutten kun je het bed het beste onder deze schuine wand zetten.

Succes! Liefs Cassandra

 

One thought on “Slaapkamer inrichten? Zo breng je balans in de indeling

  • Ik heb best een grote slaapkamer. Heb een bed van 2 bij 2 en een groot bureau. 2 nachtkastjes, een ladder vol met plantjes. Een kast waar mijn blond amsterdam in staat en 2 kasten voor mijn kleren en raad eens? Kom nog ruimte te kort haha

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.