Mijn moeder was vader en moeder tegelijk

Laatst las ik ergens op een mamablog, deze leuke vragenlijst aan oma. Helaas weet ik niet meer welke blog het was, anders had ik hem zeker eventjes genoemd! Nu met moederdag wil ik haar even in het zonnetje zetten omdat zij mij volledig alleen heeft moeten opvoeden omdat mijn biologische vader vertrok.  

Vader en moeder tegelijk

Mijn moeder is een lieve en hele sterke vrouw, die heel wat ellende heeft meegemaakt. Ondanks alles is ze er altijd voor mij geweest en heeft altijd keihard gewerkt zodat ik niets tekort zou komen. Ik heb enorm veel respect voor haar omdat zij dus vanaf haar zeventiende al vader en moeder tegelijk was en deze beide rollen heeft ze 16 jaar lang in haar eentje uitgevoerd. Mam, chapeau! Ik hou van je!

Vragen aan mijn moeder, de oma van Leia

Ik was eigenlijk wel erg nieuwsgierig wat mijn eigen moeder allemaal zou invullen, dus stuurde ik haar het vragenlijstje door. Zelf heb ik ook gereageerd op haar antwoorden, deze herken je aan de schuingedrukte tekst.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat Cassandra zwanger was?

Ik was ontzettend blij maar tegelijkertijd ook verschrikkelijk angstig. Dit komt vooral door haar medische verleden, haar lichaam heeft haar al vaker in de steek gelaten, ook met eerdere zwangerschappen.

Ik heb mij eigenlijk precies hetzelfde gevoeld en ook steeds gedacht, “Als het maar goed gaat!”

Wat was het eerste dat je dacht en deed toen je hoorde dat je kleindochter geboren was?

Ik was echt op van de zenuwen en we zijn gelijk in de auto gesprongen om haar te komen bewonderen. Toen we eenmaal aankwamen mochten we gezien de situatie helaas niet bij Leia kijken, logisch ook natuurlijk.

Ik vond het, ondanks mijn eigen conditie, heel erg fijn dat mijn moeder er stond. Toen zij aankwamen, kwam ik net uit de O.K. en was ik aan het wakker worden. Ik vond het dan ook heel sneu dat ze zo’n eind hebben moeten rijden om mij hooguit een kwartiertje te zien en Leia alleen kort door de couveuse heen. 

 Ben je veranderd nu je oma bent?

Het oma zijn heeft mij niet echt veranderd heb ik het idee. Het enige wat wel veranderd is, is dat ik nu zoveel rijker ben geworden door de uitbreiding van de familie.

Ik vind inderdaad niet dat mijn moeder is veranderd, ze is een ontzettend lieve en gekke oma voor Leia.

Pas je wel eens op Leia?

Ik heb met veel liefde en plezier wel eens op Leia gepast, niet zo heel erg vaak in verband met de afstand maar ik zou het dolgraag wel vaker willen doen.

Volgend weekend zien we jullie gelukkig weer! Gezellig!

Wat doe je anders qua opvoeding in vergelijking met je eigen dochter?
Wat ik anders doe is het luisteren naar de wensen van de ouders van Leia. Bij Cassandra deed ik alles alleen en op gevoel. Ik doe verder eigenlijk niet heel veel anders dan bij mijn dochter haar opvoeding. Lol is ontzettend belangrijk, want zodra je ouder wordt komt de realiteit, en die is soms niet zo mooi. Daarom ben ik altijd gegaan voor  humor en een vrije opvoeding. Als je kind het aankan dan komt dat wel goed. Er moet vrijheid zijn om zelf beslissingen te maken, ook al is het weleens een foute. Zonder fouten te maken leer je niet wat je eigenlijk niet leuk vindt en/of wat je juist wel heel erg leuk vind. Begeleiden en niet altijd de beslissingen maken voor je kind is voor mij de sleutel tot een zelfstandig en zelfdenkend volwassen mens.
Ik denk dat het in dit stadium ook nog erg vroeg is om te praten over opvoeding, helemaal omdat mijn moeder en ik ver bij elkaar vandaan wonen en elkaar dus niet zo vaak zien. We kunnen niet makkelijk even bij elkaar op de koffie/thee gaan, ik kan Leia ook niet even snel langs oma brengen, dan moet ik eerst zo’n 2 uur de auto in. Maar mijn moeder heeft mij inderdaad erg vrij gelaten, wanneer ik niet met mijn vrijheid kon omgaan werd dit ook meteen weer van mij afgepakt. Het was ook fijn dat ik mijn eigen fouten heb kunnen maken, ik ben daar zeker wel een wijzer mens van geworden.
 vader en moeder tegelijk
Wat voor soort oma zou je willen zijn voor Leia?

Een lieve, vrolijke oma om samen mee te knutselen en waar ze vies mag worden.

Mijn moeder is een ontzettend lieve oma voor Leia, ik weet dat ze alles voor haar over heeft.

Wat vind je het leukst om samen met je kleinkind te doen?

Nu lieve Leia nog klein is vooral heel veel knuffelen en kusjes geven vader en moeder tegelijk

Daar kan ik helemaal in komen haha. Ik doe ook niets liever!

Is de relatie met je dochter veranderd nu je oma bent geworden?

Ik moet er nu echt aan geloven dat ze een volwassen vrouw is, maar diep van binnen blijft ze altijd, hoe oud ze ook wordt, mijn kleine meisje.

Ik vind zelf dat onze relatie zeker is veranderd. We hebben een tijdje slecht contact gehad, maar het gaat nu zo goed. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn moeder weer in mijn leven heb en in die van mijn dochter. Dus onze relatie is in een positieve zin veranderd. Het grappige is ook dat ik nu sommige dingen gewoon beter begrijp omdat ik nu zelf moeder ben. 

Waar kijk je naar uit?

Alle momenten die we samen kunnen doorbrengen. vader en moeder tegelijk

Ik kan dit alleen maar beamen.

Wat zou je je dochter willen meegeven qua opvoedtips?

Zorg dat ze weet dat als ze later groot is, Jij er altijd voor haar bent geweest en zult zijn. Koester de fijne momenten, het groot worden gaat zoooo snel. Té snel!

Ik zal mijn uiterste best doen om Leia zo goed mogelijk te laten zien en blijken, hoe gewenst en hoe geliefd ze is. Ik zal er altijd voor haar zijn en haar ondersteunen waar zij mij nodig heeft. 

Wat zou je Leia graag willen meegeven en vertellen?

Geniet van alle goede dingen, al is het nog zo klein. Geniet met volle teugen.. Lach, Zing, Dans en sla je vleugels uit.

Dit vind ik ontzettend mooie woorden, dit heb ik dan zelf ook van mijn moeder geleerd. Ik vind het dan ook heel erg belangrijk dat Leia ook leert te genieten van het leven en alle mooie momenten die het brengt, ookal is het soms zo’n donkere en boze wereld, de kleine dingetjes doen er toe. vader en moeder tegelijk

Lieve mama, dank je voor alle steun en liefde. Je harde werken en je goede zorgen! Ook bedankt dat je deze lijst in hebt willen vullen. Ik waardeer je enorm en ik hou ontzettend veel van je.
Was één van jou ouders ook vader en moeder tegelijk? Hoe ging jij ermee om?

2 thoughts on “Mijn moeder was vader en moeder tegelijk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.