Wat is verantwoord broodbeleg voor mijn kind?

– SAMENWERKING –

Wat is verantwoord broodbeleg voor mijn kind? Deze vraag zie ik regelmatig op diverse forums voorbij komen en zelf heb ik het bij het consultatiebureau ook nagevraagd. Helaas beantwoorden zij deze vraag met smeerworst, smeerkaas en appelstroop. Zo fout! Maar wat is dan wel verantwoord broodbeleg voor je kleintje?

Waarom geen smeerworst en smeerkaas?

Smeerworst (ook wel leverpastei of paté genoemd) zit vol vitamine A, goed zou je denken. Helaas is het zo dat een te hoge inname van vitamine A (dierlijk) schadelijk kan zijn en kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. En smeerkaas dan? de ‘kaas’ in smeerkaas is niets minder dan een overblijfsel van resten kaas tijdens de productie en zit vol E-nummers en kleurstoffen. Voor smeerkaas geldt dat een kind, ongeacht de leeftijd maar 2 boterhammen per week met smeerkaas mag (dit geldt trouwens ook voor de smeerworst) in verband met de hoeveelheid zou in het product.

Bij een te hoge inname van zout kan een kind op latere leeftijd nier problemen krijgen, dat is dan ook de reden waarom er wordt geadviseerd om geen extra zout aan het eten toe te voegen. In het begin, toen ik nog dacht dat het consultatiebureau het goed voor had met betrekking tot de gezondheid van ons kind gaven wij Leia wel smeerworst en smeerkaas op brood. Inmiddels weet ik wel beter en komt deze rotzooi hier niet meer in huis. Ik vind smeerworst overigens ook echt op kattenvoer lijken en smeerkaas lusten ik en manlief ook niet. verantwoord broodbeleg voor mijn kind

wat is VERANTWOORD BROODBELEG VOOR MIJN BABY of kind

Wat is verantwoord broodbeleg voor mijn kind?

De Kleine Keuken staat erom bekend dat zij gegarandeerd vrij zijn van slechte vette, rare toevoegingen, geraffineerde suikers of zout. Al hun producten worden gemaakt met biologische en voedzame ingrediënten waarbij geen gebruik wordt gemaakt van o.a. hard vet (palmvet). Een aantal weken geleden ontvingen wij een proefpakket met daarin een pindakaas, een amandelpasta en letterkoekjes van de De Kleine Keuken. Omdat ik graag weet wat ik Leia voorschotel, proef ik alles zelf voor ik het haar geef. Ik moet zeggen dat ik blij verrast was.

Waar ik vaak pindakaas zonder suikers erg droog vind, is deze pindakaas echt smeuïg, goed smeerbaar en het belangrijkste: erg lekker. Leia was hier dan ook echt helemaal verzot op en het potje was maar zo leeg! De prijs voor een potje van 250 ml is €1,95. De amandelpasta vind ik persoonlijk wat minder. De pasta is wat lastig smeerbaar, maar ik moet ook zeggen dat ik verder geen vergelijkingsmateriaal heb omdat ik nog nooit eerder een amandelpasta heb gehad. Leia vind ook dit product erg lekker en dus ook deze pot was maar zo op. De prijs voor een potje van 170 ml is €3,69 De letterkoekjes, gezoet met appel gingen erin als nou ja niet warme broodjes, maar koek dus! Leuk weetje is; de letterkoekjes vormen samen de zin; goed spul. Ik geef Leia niet zo snel iedere dag koekjes, maar aangezien deze koekjes gemaakt zijn van voedzame ingrediënten kan ik ze met een gerust hart aan mijn mini geven. In een doos zitten 4 zakjes met daarin dus 8 koekjes en de prijs hiervan is €2,19 verantwoord broodbeleg voor mijn kind

De producten van De Kleine Keuken zijn verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, Marqt en de webshop

wat is VERANTWOORD BROODBELEG VOOR MIJN kind
vlnr op het mes: Pindakaas, Amandelpasta en de broodjes in stukjes (sorry ik kreeg het niet mooier voor elkaar haha!)

Andere mogelijkheden voor op brood verantwoord broodbeleg voor mijn kind

 • Biologische Appelstroop
 • Cottage cheese
 • Geprakt ei
 • Biologische jam (hier zitten minder suikers in en geen E-nummers zoals bij normale jam)
 • Geprakt fruit (bijv. banaan of aardbei)
 • Geprakte avocado
 • Groentepuree (van bijvoorbeeld wortel, pompoen of doperwten)
 • Honing (ná 12 maanden i.v.m. een bacterie waar honing besmet mee kan zijn, waar jonge kinderen erg ziek van kunnen worden)
 • Jonge, zachte geitenkaas
 • Kwark
 • Notenspread
 • Perenstroop
 • Roomboter
 • Spread van peulvruchten
 • Tahin zonder zout
 • Vruchtenmoes

Wil dit zeggen dat wij alleen maar voor verantwoord gaan? Neuhh, ook hier komt er wel eens hagelslag op brood of krijgt dochter een koekje of iets. Maar ik probeer in grote lijnen wel zo verantwoord mogelijk te eten.

wat is VERANTWOORD BROODBELEG VOOR MIJN kind
Pindakaas van De Kleine Keuken €1,95 voor 250ml

Kende jij de producten van De Kleine Keuken al? Wat geef jij je mini voor beleg op brood? Houdt jij rekening met E-nummers, gehard vet en suikers? Laat het mij weten in een reacties hieronder.

7 thoughts on “Wat is verantwoord broodbeleg voor mijn kind?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.