Het grote verhuizen of verbouwen dilemma

Verhuizen of verbouwen? Met dit dilemma lopen man en ik nu al een tijdje rond en we weten het gewoon echt niet.

Van het Noorden naar het Oosten

Bijna zes jaar geleden kochten wij ons huidige huis. We waren piepjong. Ik 22 en man 21. We verhuisden destijds omdat mijn man toen nog als militair werkte en we dan dichterbij de kazerne zouden wonen. Zo kon hij wat vaker thuis komen en had hij ook weer wat meer tijd voor zichzelf.

Toen we het huis kochten wisten we al dat we er veel aan moesten doen. Geen probleem, maar uiteindelijk bleek het toch even net wat meer te zijn dan we hadden verwacht. Daarnaast hadden we te maken met een of andere tegenslag wervelwind en die gooide flink roet in het eten. Vooral op financieel gebied. En dan die kleine meid er later nog bij…

6 jaar later…

Inmiddels zijn we dus bijna 6 jaar verder. Er zijn er al wel wat klussen gedaan, maar moet er nog steeds een heeeeele hoop gebeuren.  Manlief heeft inmiddels een andere baan. Defensie hebben we vaarwel gezwaaid en nu werkt hij op 10 minuten fiets afstand. Ideaal. Hij is in zijn nopjes en gewoon iedere dag thuis. Fijn voor hem, maar ook voor mij en dochter. Geen oefeningen of uitzendingen meer. Maar gewoon samen. Heerlijk!

Maar goed, we dwalen wat af. Want het ging over verhuizen of verbouwen. Omdat we zijn verhuist naar een andere provincie, hebben we onze familie en vrienden niet om de hoek zitten. Familie woont allemaal in het Noorden. Groningen, Friesland. En wij.. Wij zitten in het Oosten. Tussen de tukkers in Twente. Voor we een keer bij onze familie zijn, zijn we met de auto dik 1,5 uur verder.

We moeten dus thuis ook echt roeien met de riemen die we hebben. Geen opa of oma die even makkelijk een dagje of een avondje onze dochter kan overnemen. Steeds vaker denken we erover na om weer ter te verhuizen. Weer lekker bij de familie en ook weer die gezellige borrelavondjes met onze vrienden.

Verkopen?

Maar goed, dan zet je je huis te koop. Weet je niet wanneer hij verkocht zal worden én daarnaast kun je tegenwoordig ook niet zomaar weer een huis kopen. Heb je vermogen voor nodig. Een vermogen wat wij nog niet hebben.

Huren?

Dan ga je toch weer lekker huren hoor ik je denken… Ja dat zou kunnen, maar met ons inkomen hebben we geen recht op een sociale huurwoning en dan moet je dus particulier gaan huren. Weet je wel, bij zo’n huisjesmelker. Oftewel.. Dik rond de 900 betalen voor een kleine eengezinswoning. Kan ik net zo goed mijn geld in een vuilniszak stoppen en in de sloot gooien. Beetje hetzelfde idee toch?

Nou goed. Wij hebben nu dus echt een hele lage hypotheek. Door die lage hypotheek houden we op het moment iets meer geld over voor leuke dingen. Dagjes uit etc. Dan ben ik toch een dief van mij  eigen porto als ik ga verhuizen naar een particuliere woning?

Verbouwen

Een andere optie is dus verbouwen.. Maar Mijn man is niet gezegend met klushanden, dus moeten er mannetjes ingehuurd worden. En die mannetjes. Ja die mannetjes zijn duur. En wat moet er dan precies gebeuren? Zal ik een globale waslijst opsommen? Ach what the hell, waarom ook niet:

  • Volledige bovenverdieping strippen en opnieuw indelen (huidige indeling is zoooooo onlogisch)
  • Volledige tuin achter inclusief het platgooien van de nutteloze garage die achter ons huis staat en niet te bereiken is met een auto omdat de zijpoort te smal is.
  • De badkamer opnieuw tegelen en een andere indeling geven.
  • Washokje bij de keuken betrekken en een nieuwe keuken
  • Onze slaapkamer moet nog kunststof kozijnen. Leia’s kamer en de kamer waar we momenteel onze kledingkasten hebben staan is al gedaan.
  • Kunststof kozijnen op de volledige beneden verdieping
  • Nieuwe houten vloer of laminaat vloer op de beneden verdieping
  • Vloerbedekking van de trap af en dan bekleden met hout
  • Deur van hal naar woonkamer verplaatsen naar een andere plek om zo een betere en handigere indeling te krijgen in de woonkamer.

En dan heb ik vast en zeker nog niet eens alles benoemd. Als ik hier naar kijk word ik al spontaan moe haha! Daarnaast denk ik dan nog na over de buurt. Ik woon niet in een prachtige buurt. Het is er wel rustig en vooral stil. We gaan nooit op de koffie bij de buren in de straat, dat zijn niet echt ons type mensen. We zijn sowieso wel erg op onszelf. Dat vinden wij gewoon fijn.

Verder vraag ik mij af of het echt toegevoegde waarde heeft om te verbouwen. Uiteindelijk is het doel wel om terug te gaan. Maar wanneer is de grote vraag. We hebben natuurlijk ons werk en de kleine meid waar we rekening mee moeten houden. Ik vind het serieus moeilijk.

Verhuizen of verbouwen

Ik weet het echt niet. Verhuizen klinkt aan de ene kant wel fijn. Familie weer dichtbij. Voor Leia ook wel gezellig en nu zit ze nog op een leeftijd waarbij ze niet naar school gaat en dus ook nog geen vriendjes maakt. Oke je hebt geliujk, ze heeft wel vriendjes en vriendinnetjes op het kdv, maar het is toch anders.

En hoe zit dat met werk? Ik heb net een nieuwe baan (oké ik zou thuis kunnen werken, dat is het hele probleem niet). Man heeft ook een plek waar hij zich fijn voelt. Mits hij overgeplaatst kan worden naar een vestiging in het Noorden, denk ik dat we voor verbouwen moeten gaan. Maar het is en blijft een lastig dilemma: verhuizen of verbouwen. Soms wens ik wel eens dat we maar niet waren verhuist.. Maar dan had ik ook niet zoveel geleerd als dat ik nu heb gedaan en ik denk dat we dan Leia ook niet hadden gehad. Nog zo’n heikelpuntje.. Ik hecht op de een of andere manier wel emotionele waarde aan dit huis omdat we haar hier hebben mogen krijgen. Is dat gek?

Wat vind jij? Verhuizen of verbouwen? Heb jij weleens in zo’n situatie gezeten?

20 thoughts on “Het grote verhuizen of verbouwen dilemma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.