Met het hele gezin aan een houten tafel eten zonder vlekken? Het kan écht!

Ik ben gek op natuurlijke materialen, vooral gemixt met moderne, minimalistische en strakke designs. Een beetje Scandinavische met industrieel zeg maar. Voor een eettafel ga ik dan het liefst voor een houten tafel blad met bijvoorbeeld een giet ijzeren onderstel. Prachtig! Maar met kids in huis ben je verzekerd dat er vlekken op tafel komen, toch?

Een Houten tafel voor het gezin kan heus wel

Een tafel moet er niet alleen mooi uitzien, hij moet ook gebruiksvriendelijk zijn. De meeste mensen denken dat een houten tafel niet zo gebruiksvriendelijk is omdat er snel deukjes en kringen op komen. En gooien er vervolgens een lelijk gehaakt kleedje overheen zoals op de foto hierboven. Zonde! Die deukjes maken de tafel juist geleefd en tegen die kringen kun je uiteraard iets doen. Voor behandelen en onderhoud plegen, laat ik daar nou net even wat tips van hebben :

Onderhoud van een houten tafel

Om je houten tafel goed te kunnen onderhouden kun je je tafel aflakken met een ultra matte lak of een olie met een kleurtje.

Ultra matte lak : Skylt
Skylt is een natuurlijke keiharde 2 componenten lak. Met deze matte lak bewaar je de natuurlijke uitstraling van de houten tafel. Het mooie aan deze lak is dat je tafel onbehandeld lijkt, maar toch slijtvast en duurzaam is. Wat helemaal prachtig is, is dat kinderen dus gewoon kunnen knoeien. Jij hoeft alleen maar een vochtige doek over de tafel te halen en hij is weer fris en schoon. Wanneer je een houten tafel aanschaft kun je bijvoorbeeld bij tabledusud.nl er meteen al voor kiezen om je tafel met deze lak en al te laten bezorgen. Raadzaam is wel om na een jaar of 2,3 het proces opnieuw te doen. Je bent in totaal 3 lagen aan om je tafel te beschermen.

Olie in 4 verschillende kleuren.
Olie is ook een beschermer van je houten tafel én je geeft je houten tafel meteen een kleurtje mee. De olie wordt altijd twee-laags aangebracht en dit proces moet je ieder halfjaar eigenlijk weer opnieuw doen. In tegenstelling tot de Matte lak, heb je hier dus wel veel meer werk van. Of nou ja meer, vaker.. Het werk zelf neemt ongeveer een minuut of 10 in beslag.

Wat voor eettafel heb jij in huis? Houdt jij ook van hout of heb jij een tafel van ander materiaal? Heb jij nog een mooie en handige tip om een houten tafelblad mooi te houden? 

Uitgelichte afbeelding gezin aan tafel via shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.