BUSINESS /
10 Videosollicitatie tips om je voor te bereiden op het videogesprek
Heel erg veel succes met je videosollicitatie, ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Ben je uitgenodigd op gesprek bij het bedrijf? Lees onze tips voor een stijlvolle sollicitatie outfit stijlvolle sollicitatie outfit.
Binnenkort een videosollicitatie op de planning? Je lichaamstaal zegt alles. Competent, sympathiek en enthousiast, zo willen we overkomen wanneer we een sollicitatiegesprek ingaan. En dat is allemaal lichaamstaal. Tijdens een videosollicitatie vertellen je ogen, gezicht en schouders het verhaal op de webcam. Om je voor te bereiden heb ik 10 tips bij elkaar gezocht om je voor te bereiden op de videosollicitatie. Zet hem op!
Lichaamstaal zegt alles, bereid je voor met deze 10 videosollicitatie tips:
Een goede voorbereiding is het halve werk. Oefen deze 10 tips voordat je aan je videosollicitatie begint. Je zult zien dat je minder zenuwachtig bent omdat je weet dat je van te voren alles goed hebt neergezet en gecheckt. Hierdoor zal het videogesprek ook vloeiender verlopen. Wees ook waakzaam op de opgepaste sollicitatievragen vragen die jou gesteld kunnen worden. Caroline van techkoningin legt in haar blog heel goed uit wat verboden vragen zijn tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je hiermee om kunt gaan.
1. Test je beeld op de webcam
Hoe kom je tijdens het videogesprek in beeld bij de werkgever of recruiter? Pak je laptop of telefoon en neem de tijd om dit te testen. Open een videobeldienst, bijvoorbeeld FaceTime, Zoom, Skype, hangouts of teams en zoek daarbij een goede plek en hoogte. Hoe ziet het eruit?
2. Hoe valt het licht?
Voor je start met je videosollicitatiegesprek is het goed om ook naar de belichting te kijken. Het mooiste is wanneer het licht tijdens het videogesprek van voren of van opzij komt. Laat je het licht van onderen of van boven af komen dan zul je zien dat dit niet erg flatteus werkt. Probeer het maar eens uit. Dan hoef je hier tijdens het gesprek niet meer op te letten.
3. Kies een rustige achtergrond
Voor je aan het gesprek gaat beginnen is het ook verstandig om te kijken wat er allemaal precies in beeld komt. De kinderen, een schilderij, rommel, of een televisie. Allemaal indrukken die kunnen afleiden tijdens het gesprek. Kies als achtergrond liever voor een rustige muur of een boekenkast. Een dressoir met een vaas bloemen. Wanneer je de testopname bekijkt, let er dan ook op of er geen kamerplant uit je hoofd ‘groeit’. Zet de kamerplant in dat geval op een andere plek.
4. Hallo? Ben ik in beeld?
Lichaamstaal is tijdens een sollicitatiegesprek erg belangrijk. Laat daarom je hoofd én schouders zien. Eventueel ook je handen. Maar meer niet. Wanneer je te ver uit zoomt, verlies je het persoonlijk contact.
Videosollicitatie tip 5. Op gelijke hoogte
De lens van de camera moet op ooghoogte zijn zodat je gelijkwaardig bent aan de ander. Zet de lens nooit zo ingesteld dat je vanaf bovenaf in de camera kijkt. Je zult dan arrogant lijken. Zit je lager en kijk je omhoog in de lens, dan kijk je naar de ander op. Zo kom je minder competent over.
6. Maak oogcontact tijdens het videogesprek
Contact maak je met je ogen. Je blik is pure lichaamstaal. Het is daarom belangrijk om tijdens het videogesprek zo veel mogelijk in de lens te kijken en je ogen te laten spreken. Vertel enthousiast en toon interesse wanneer je luistert. Het doel van het gesprek is om te vertellen wie je bent: dit doe je met je blik, wenkbrauwen en lach.
7. Neem een actieve houding aan
Ga actief zitten met rechte rug, schouders, en een gestrekte hals. Ga in een sollicitatiegesprek nooit achterover hangen en zak niet in. Ook belangrijk: Leg je kin niet op je handen.
8. Houdt armen en handen rustig
Ondanks dat je een actieve houding moet aannemen is het belangrijk je armen en handen zo ontspannen mogelijk te houden. Hou je armen tijdens het gesprek langs je lichaam. Hou je handen vlak voor je borst en niet hoger dan je hals wanneer je handgebaren maakt . En wil je je handen op tafel leggen, leg je handen dan liever niet tegen elkaar of over elkaar.
9. Hou je hoofd recht
Ook de stand van je hoofd is pure lichaamstaal. Met een schuin hoofd laat je in een videosollicitatie overkomen dat je volgzaam, onderdanig en minder competent bent. Hou je hoofd daarom recht: neutraal, zelfverzekerd, competent.
10. Raak jezelf niet aan
Ja, dat klinkt raar, maar als laatste tip benoem ik het toch even. Want tijdens een videosollicitatie langs je wang wrijven, je oor strelen of op je hoofd krabben zijn ‘troostgebaren’. Ook wel bekend als lichaamstaal voor: ik voel me ongemakkelijk. Of ik twijfel aan mezelf. Bij videobellen vallen dit soort gebaren heel erg op en dat is niet wat je wilt uitstralen in een sollicitatiegesprek.
Heel erg veel succes met je videosollicitatie, ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Ben je uitgenodigd op gesprek bij het bedrijf? Lees onze tips voor een stijlvolle sollicitatie outfit stijlvolle sollicitatie outfit.