Voorlezen, wordt je kindje daar slimmer van?
Voorlezen, wordt je kindje daar slimmer van? Of het echt slimmer wordt, valt natuurlijk niet zo zeer te bewijzen. Maar het geeft je kindje wel een hele hoop voordelen waar ie zeker wat aan gaat hebben in zijn of haar leventje. Vandaag deelt Serita Vossen van DeLeuksteVoorleesboeken.nl de voordelen van voorlezen en nog wat andere handige tips!
De voordelen van voorlezen
Even zo kort en praktisch op een rij voor je:
- Het vergroot hun woordenschat, ze leren zo ook veel meer woorden die ze in het dagelijks leven anders niet horen.
- Ze krijgen een beter taalgevoel door de complexere zinnen die worden gebruikt in verhalen.
- Door het vergroten van de woordenschat en het betere taalgevoel kunnen ze zich vaak ook sneller en beter uitdrukken. Bijkomend voordeel (iets) minder driftbuien!
- Het versterkt hun analytisch vermogen door dat hun fantasie geprikkeld en probleemoplossend vermogen vergroot wordt.
- En ook wel fijn: de meeste krijgen veel meer interesse om zelf ook te lezen en gaan boeken leuk vinden. Handig als ze later voor school allemaal boeken moeten lezen.
- Ze leren zich (iets) langer en beter te concentreren door het regelmatige voorlezen. Daar zal de juf straks op school ook blij mee zijn natuurlijk. En zij zelf later ook weer omdat ze daardoor beter kunnen leren.
Mijn ervaring met voorlezen
Onze dochter is inmiddels bijna 5 jaar en we lezen haar dan ook al bijna 5 jaar dagelijks voor. Ze heeft nog steeds veel interesse in boekjes en gaat graag mee naar de bibliotheek nieuwe boekjes uitzoeken.
Vooral in de peutertijd merkte ik het enorme verschil in haar woordenschat en taalontwikkeling ten opzichte van de leeftijdsgenootjes in de groep op het KDV. Inmiddels zit ze in een groep 1/2 waar dus ook veel kindjes in zitten van 1-2 jaar ouder waardoor het iets minder opvalt.
Wij hebben het verwerkt in het avondritueel, dus elke avond na het plassen en tandenpoetsen gaan we lekker samen in bed liggen (de ene dag mama, de andere dag papa) en lekker een boekje lezen. Inmiddels kan ze ook al het geduld opbrengen om te luisteren naar gouwe ouwe als “Pluk van de Petteflet” en “Pinkeltje”. Geweldig leuk om dat jeugdsentiment nu te mogen voorlezen aan je eigen kind.
Tips bij het voorlezen aan peuters
De lastigste periode vond ik toch wel in de peutertijd. Bij onze dochter was er een periode dat ze er gewoon echt even helemaal geen geduld voor had, het echt even niet wilde. Ik heb het toen ook maar even zo gelaten omdat ik wil dat het een leuk en positief ding blijft.
Wat tips om het voorlezen in de peutertijd leuk te houden:
- Verwerk het in een vast ritueel! Dan kun je het zelf niet snel vergeten maar ook zij weten wat er komt. Dat schept een hoop duidelijkheid.
- Kies een boekje met een actief element erin. Denk aan flapjes, schuivende dingen of voel elementen. Zo houd je ze bij de les.
- Kies een goed moment uit. Wanneer ze niet doodmoe zijn (en jij trouwens ook niet) en er niet nog van alles op het programma staat en er gehaast moet worden. Blijf zelf ook in het hier en nu, houd je aandacht bij het boekje.
- Geef je kindje invloed: Laat hem een boekje kiezen. Niet te veel keuzes maar beperk de keuzes tot 2 of 3 maximaal.
En verder is het belangrijkst: go with the flow. Luister naar je kindje, en luister naar je gevoel. Gaat het hem vandaag niet worden, sla het dan even lekker over.