Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

Waarom raamdecoratie belangrijk is? Dat leg ik je graag uit: Het belangrijkste doel van raamdecoratie is natuurlijk om de zon buiten te houden. Je kunt raamdecoratie dan ook wel zonwering noemen. Maar de zon buiten houden is uiteraard niet de enige functie van raamdecoratie. Raamdecoratie brengt heel veel voordelen met zich mee en is daarom erg belangrijk om in huis te hebben. Ik leg het je allemaal even uit: 

Waarom raamdecoratie belangrijk is?

Iedere vorm van raamdecoratie is anders en brengen dus ook andere voordelen met zich mee. Omdat wij een tijd hebben geworsteld met het kiezen van raambekleding, heb ik de voordelen van raamdecoratie opgezocht en voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zien waarom raamdecoratie zo belangrijk is om te hebben:

1. Met raamdecoratie kun je je woning verduisteren

Raamdecoratie bestaat in verschillende stoffen. Die stoffen kun je verdelen in drie verschillende soorten: een verduisterende stof, een semi-transparante stof en een transparante stof. Wanneer je kiest voor een verduisterende stof dan zorg je dat de kamer donkerder wordt. Dit komt vooral van pas in een slaapkamer waarbij je het liefst zo min mogelijk licht hebt. Een donkere slaapkamer draagt immers bij aan een goede nachtrust.

Kijk daarom goed naar de ruimte waar je de raamdecoratie gaat ophangen en bepaal daarna wat voor soort stof je nodig hebt.

shutters vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

2. Raamdecoratie zorgt voor temperatuurregulatie en werkt energiebesparend

Raamdecoratie dempt het zonlicht waardoor er automatisch minder warmte naar binnendringt. In de wintermaanden kun je ervoor zorgen dat er met goed gekozen raamdecoratie warmte binnenblijft. Heb je bijvoorbeeld enkel glas dan kun je kiezen voor de isolerende vorm van raamdecoratie.

Omdat je met raamdecoratie de temperatuur kunt reguleren, kun je daarmee ook energie en kosten besparen. Warmte wordt in de winter binnen gehouden door raamdecoratie en zorgt er daarmee voor je dat je minder hoeft te stoken. Daarmee bespaar je flink op je energierekening. In de zomer zorgt raamdecoratie juist weer dat het minder warm wordt in je woning. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld minder snel de airco aan te zetten.

3. Raamdecoratie bezorgt je meer privacy

Een groot voordeel van raamdecoratie is dat het je instant meer privacy biedt. Mensen kunnen niet of minder snel naar binnen kijken dan wanneer je geen raamdecoratie hebt hangen.

Raamdecoratie zorgt ook voor privacy. Als je raamdecoratie hebt hangen dan kunnen mensen niet of minder snel naar binnen kijken. Een woning met veel ramen is erg mooi, omdat het voor veel licht zorgt, maar daarnaast heb je zonder raamdecoratie veel inkijk en dus geen privacy. Je hoeft niet bang te zijn dat je moet kiezen tussen privacy of licht in huis. Er zijn genoeg vormen van raamdecoratie die voor beiden zorgen.

lamellen shutters vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

5. Inbraakpreventie dankzij raamdecoratie 

Dankzij raamdecoratie kunnen inbrekers lastiger naar binnen kijken en daarmee inschatten of iemand wel of niet thuis is. Daarmee zorgt raamdecoratie ervoor dat inbrekers ook niet kunnen zien of er iets te halen valt in je huis, bijvoorbeeld een iMac die op de eettafel staat of een dure smart tv die aan de muur hangt.

6. Raamdecoratie gaat verkleuring in je interieur tegen

Omdat raamdecoratie de zon tegenhoudt worden je meubels en interieur beschermt tegen verkleuring.

7. Raamdecoratie zorgt voor sfeer

Raamdecoratie wordt niet voor niets decoratie genoemd. Omdat raamdecoratie in verschillende soorten, kleuren en stoffen verkrijgbaar is, zorgt het meteen voor meer sfeer in je woning.

Welke soorten raamdecoratie zijn er op de markt?

Tegenwoordig hebben we ontzettend veel verschillende soorten raamdecoratie op de markt. Iedere vorm heeft weer andere eigenschappen en kenmerken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen kent iedereen wel en zijn erg simpel: je kunt de stof op en neer halen met een ketting. Ook kun je kiezen voor rolgordijnen met een automatisch oprolsysteem. Bij rolgordijnen kun je kiezen uit verschillende soorten stoffen: transparant , semi-transparant of verduisterend. Als je een ruimte wilt verduisteren, zoals wij dat wilden doen in Leia haar slaapkamer, dan kun je het beste kiezen voor een verduisterend rolgordijn. De stof van deze rolgordijnen is voorzien van een speciale coating die zorgt voor verduistering, isolatie en dat de stof ook geschikt is voor in een nattere ruimte zoals een badkamer.

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen werken hetzelfde als normale rolgordijnen, alleen ziet de stof er anders uit. Het is een soort broertje van de rolgordijn waarbij de stof uit twee verschillende stoffen bestaat die in de vorm van horizontale banen met elkaar afwisselen. Eén stof is semi-transparant en één stof is transparant, waarmee je lichtinval en privacy zelf kunt bepalen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn mijn persoonlijke favoriet en hier hebben we dan ook voor gekozen in de woonkamer en onze slaapkamer. Ze zijn voorzien van een geplooide stof. Plisségordijnen zijn net als rolgordijnen in verschillende soorten stoffen verkrijgbaar: een verduisterende stof, een lichtdoorlatende stof of transparante stof.

De meest isolerende is een plisségordijn met een verduisterende, dubbele honingraat stof. De aluminium binnenlaag zorgt voor zoveel isolatie dat een raam met een enkel glas en een plisségordijn met deze stof meer isolerend is dan een raam met dubbel glas zonder raamdecoratie.

Ook wanneer je op zoek bent naar privacy is een plisségordijn een pareltje. Ze bevatten namelijk een top down bottom up systeem waardoor de stof vrij kan hangen in het midden van het raam. Door de stof op ooghoogte te hangen heb je minder last van inkijk, maar toch veel licht inval door de open boven-en onderkant.

Gordijnen

Gordijnen bestaan uit een rails en stof. Gordijnen kunnen uit verschillende stoffen bestaan: transparant, semi-transparant of verduisterend. Gordijnen zijn een beetje vergelijkbaar met vouwgordijnen. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van dezelfde soorten stoffen. Een verduisterende stof is dichter en soms voorzien van een voering, daarom is deze stof meer isolerend dan een transparante stof.

gordijnen vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

Lamellen

Lamellen, wie kent niet? Het systeem van lamellen bestaat uit een rails met verticale lamellen, gemaakt van PVC. PVC werkt isolerend en verduisterend. Op de rails van de lamellen zitten runners (net als bij een gordijnrails), waarmee je zelf de lichtinval en privacy kunt bepalen. PVC is daarnaast zeer makkelijk te reinigen.

lamellen shutters vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

Jaloezieën

Jaloezieën lijken op lamellen maar dan met horizontale lamellen ipv verticale lamellen. De lamellen zelf zijn verduisterend, behalve wanneer je kiest voor jaloezieën met een gaatjespatroon. Met jaloezieën heb je wel veel lichtinval omdat er gaten in de lamellen zitten waar de koorden doorheen lopen. Door de lamellen te kantelen kun je lichtinval en privacy bepalen.

jaloezien vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

Shutters

Shutters zijn houten luiken die je aan de binnenkant van je woning bevestigt. Prachtig vind ik het, maar nogal aan de prijs! De shutters zijn voorzien van horizontale lamellen die je met de hand kunt kantelen en waarmee je kunt spelen met de privacy en lichtinval. Een groot voordeel van shutters is dat ze verduisterend en isolerend zijn.

vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?! shutters

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen werken eigenlijk hetzelfde als rolgordijnen, alleen is de stof anders. Een verduisterende stof is dichter en meer isolerend dan een transparante stof. De mate van isolatie is dus afhankelijk van de doorlatendheid van de stof.

vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

Wat voor soort raamdecoratie hebben jullie in je woning en waar heb je op gelet bij het kiezen hiervan? Ging dit om verduisterende aspecten of bijvoorbeeld de prijs? Vertel het me in de reacties hieronder of op onze social kanalen.

Liefs, Cassandra

 

One thought on “Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?!

  • Marie de Jonge says:

    Wij willen ook gaan voor raamdecoratie met een verduisterende stof. We hebben veel last van de warmte in de zomer en hopen dat deze maatregel ons huis koel kan houden. We weten alleen nog niet welke kleur het beste past bij de rest van ons interieur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.