Waarom we sieraden dragen? Macht, Status en Verleiding!

Waarom hang ik elke keer die ketting om mijn nek en steek ik die hangers weer in mijn oren? Van die kleine gekke dingen waar ik soms over nadenk. Wist je dat we bijvoorbeeld sieraden dragen omdat we graag willen streven naar schoonheid? Of omdat we bijvoorbeeld een vorm van macht willen uitstralen? Ik ben benieuwd, waarom draag jij sieraden?

Sieraden vertellen een verhaal, wat is mijn verhaal?

Sieraden vertellen een verhaal, dat per persoon, cultuur en tijd verschilt. Ze bezweren bijvoorbeeld het bovennatuurlijke, zijn een vorm van machtsvertoon of verbeelden liefde, erotiek en het streven naar schoonheid.

En als ik er zo over nadenk en het nog eens overlees, besef ik dat ik zelf eigenlijk maar weinig sieraden draag. Met een paar oorbellen, een ketting en één ring houdt het wel op. Hooguit mijn smartwatch (fitbit versa) en soms een keer een armband of een gewone horloge. Ik hou van subtiel als het om sieraden draait. Een glimmertje hier en daar kan ik wel waarderen, maar ik hou ze vooral minimalistisch. Vaak shop ik wat leuks bij My-jewellery.com/nl-nl, wanneer ik weer eens nieuwe losse kraagjes haal voor onder een trui of jurk. 

Waarom we sieraden dragen? Macht, Status en Verleiding! momambition.nl mamablog ambitieuze vrouwen oorbellen swarovski

De ring die ik draag is het enige item wat ik momenteel met betekenis draag en omwille van liefde. Hij is gegraveerd met de initialen van Le Husband en ik kreeg van hem cadeau toen we zoveel jaar verkering hadden. Een trouwring hebben we eigenlijk niet omdat we (nog) niet officieel getrouwd zijn, maar een geregistreerd partnerschap hebben. We vonden het gek om daarbij een trouwring te nemen terwijl we geen verloving en bruiloft hebben gehad. En dat willen we eigenlijk nog heel erg graag.

Waarom we sieraden dragen? Macht, Status en Verleiding! momambition.nl echt zilveren mama ketting kaya sieraden

5 redenen waarom we sieraden dragen:

Voor fun heb ik wat zitten speuren en kwam ik uit op een paar mooie redenen waarom we sieraden dragen. Een stukje geschiedenis is nooit verkeerd toch?

Een sieraad voor bescherming en geluk

Sieraden dragen doen we dus eigenlijk al zolang de mensheid bestaat. De aller oudste voorbeelden van deze lichaamsversiering zijn al van ver voor het begin van de christelijke jaartelling. Sieraden hadden toen vooral een belangrijke functie als talisman en zouden daarmee de drager beschermen tegen het kwaad óf juist geluk brengen.

Sieraden dragen vanwege afkomst

We kennen allemaal de plaatjes van de rijk uitgedoste farao’s wel toch? Cleopatra met haar gouden kroon, gouden versiersels in haar haren en een flinke ketting/borstplaat om haar nek. Vroeger werden sieraden dus vooral als status- of machtssymbool gedragen. Het dragen van sieraden was een manier om hun goddelijke status of afkomst te benadrukken.

Sieraden werden (en worden) ook gedragen om je identiteit aan te geven. Dit zie je nu bijvoorbeeld terug bij Afrikaanse stammen. Stamleden dragen allemaal dezelfde sieraden om aan te geven dat ze bij elkaar horen.

Sieraden dragen kan ook praktisch zijn

In de Romeinse Tijd droegen rijke mannen een zegelring. Zoals de naam al doet vermoeden werd de ring toen gebruikt om documenten te verzegelen. Het sieraad had in dit geval dus ook een praktische functie. Vaak werd een zegelring in de regel voorzien van een familiewapen en gaf hiermee ook de afkomst aan.

Sieraden als ereteken dragen

Sieraden worden al eeuwen lang gedragen als ereteken bij bijzondere ceremonies. Een goed voorbeeld is het borstkruis; koningen en prinsen uit het Oude Egypte droegen deze ketting vaak om hun nek. Vandaag de dag wordt de ketting met het kruis nog steeds veel gedragen. Je ziet hem vaak terug bij bijvoorbeeld kardinalen, priesters en andere kerkelijke oversten.

Hi Gorgeous!

Last but not least: een sieraad is natuurlijk gewoon een vorm van decoratie om jezelf te versieren. Of de ander wanneer je het cadeau geeft. Zoals ze dat netjes zeggen: een mooi sieraad is een verfraaiing van het lichaam. Het dragen ervan heeft hetzelfde effect als een rode lippenstift: opvallend en verleidelijk. Wilde je vroeger dus indruk maken op het stamhoofd, dan pakte je flink uit met sieraden. Vavavoom!

Waarom we sieraden dragen? Macht, Status en Verleiding! Hoe zorg je goed voor je horloge? Moederdag outfit cadeautips brandfield cluse valentino ralph lauren

Waarom draag jij eigenlijk sieraden? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Weet je bijvoorbeeld ook nog wanneer je bent begonnen met sieraden sieraden dragen? Wat je eerste sieraad was?

Een draag je dan sieraden omdat je het mooi vindt, of draag je bijvoorbeeld iets speciaals waarmee je je cultuur bijvoorbeeld eert? Een mooi moeder en dochter sieraad om aan te tonen dat jullie bij elkaar horen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Liefs, Cassandra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.