Personal /
Stamceldonor | 7 redenen om je aan te melden
Ik ben eigenlijk al een aantal jaren ‘gewoon’ donor, wanneer ik overlijdt mogen er attributen van mijn lichaam afgetrokken worden om de medemens helpen. Oké dit klinkt een beetje luguber, maar je snapt vast mijn punt toch? Het afgelopen weekend ben ik een level hoger geklommen in het donorschap. Na het veelvuldig inlezen over stamceltransplantatie, heb ik de stap gezet om me aan te melden als stamceldonor. Vandaag vertel ik jullie meer over stamceldonatie, transplantatie en 7 redenen waarom je stamceldonor zou moeten worden
Wat is een stamceldonor?
Een stamceldonor is iemand, die net als ik, bereid is om stamcellen af te staan voor de behandeling van patiënten met bloedziekten, aangeboren aandoeningen of bepaalde klierziekten. Heel soms is het mogelijk om een leukemie patiënt te behandelen met zijn eigen stamcellen, maar in de meeste gevallen is dat helaas niet mogelijk en moet er een passende stamceldonor gezocht worden.
Voor wie zijn stamceldonors nodig?
Stamceldonatie is levensbelangrijk, vooral voor mensen, zelfs pasgeborenen, met een bloedziekte. De meest voorkomende reden waar stamceldonatie en transplantatie voor nodig is, is Leukemie. Een stamceldonor geeft Leukemie patiënten, jong en oud, de kans op een gezond en normaal leven. Bij leukemie bevat het bloed van de patiënt namelijk te weinig gezonde bloedcellen. De persoon die de stamceltransplantatie ondergaat, wordt daarvoor eerst behandeld met chemotherapie, vaak in combi met bestraling. Tijdens deze behandeling worden zieke cellen vernietigd en met de transplantatie krijgt de patiënt dan gezonde, nieuwe stamcellen van de donor.
Hoe gaat stamceltransplantatie in zijn werk?
Ondanks dat het woord stamceltransplantatie klinkt als een operatie, is dit niet het geval. Om de stamcellen toe te dienen wordt er een bloedtransfusie ondergaan. De nieuwe stamcellen vinden dan via het bloed vanzelf hun weg naar de beenderen om zo in actie te schieten en bloed aan te maken. Hoe meer stamceldonateurs er dus zijn, hoe groter de kans is dat er voor een patiënt een geschikte donor gevonden kan worden.
Hoe kun je doneren?
Je kunt stamcellen geven via het bloed zoals hierboven beschreven of doormiddel van een beenmergpunctie. Stamceldonatie via het bloed wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan, 70%.
Waarom stamceldonor worden?
De reden om stamceldonor te worden is voor ieder persoon natuurlijk weer anders. Ik kan je in elk geval al wel 7 redenen geven waarom het belangrijk is om stamceldonor te worden.
- De kans op een geschikte donor is slechts 1 op 50.000: Omdat er tienduizenden verschillende weefseltypes bestaan is de kans op een geschikte donor helaas slechts 1 op 50.000.
- Er zijn steeds meer donoren nodig: Door alle positieve ontwikkelingen in de wetenschap worden steeds meer mogelijkheden van stamceltherapie ontdekt. Er wordt daarom ook verwacht dat het gebruik van stamcellen de komende jaren nog flink zal toenemen.
- Niet iedereen komt in aanmerking om donor te worden: Iedereen tussen 18 en 50 jaar mag zich aanmelden, echter kun je door een aantal medische factoren alsnog afgewezen worden.
- Je kunt je achteraf nog bedenken: Dit is natuurlijk niet de uiteindelijke bedoeling, is er een match gevonden dan betekend het dus dat je een leven kunt redden, maar je mag je nog bedenken.
- Het doneren zelf is vrij eenvoudig: 70% van de donaties worden gedaan doormiddel van het geven van bloed, dit is de meest simpele manier.
- Je wordt achteraf goed opgevolgd: een week, een maand en een jaar erna krijg je een volledig medisch onderzoek, om na te gaan of je lichaam volledig hersteld is en er geen complicaties zijn.
- En de belangrijkste: je kan een leven redden!!
Zelf heb ik ervoor gekozen omdat ik graag iets wil kunnen doen voor de maatschappij. Een leven kunnen redden doormiddel van het donoren van stamcellen is in mijn ogen iets ontzettend moois en dankbaar. Stel je voor dat je zelf in een situatie zit dat je een donor nodig hebt, dat je ernstig ziek bent en dankzij een donor weer een gezond en gelukkig leven kunt leiden? Dan ben je toch dolgelukkig als iemand dit voor je wilt doen? Iemand die jou leven weer een beetje hoop geeft op een mooie en gezonde toekomst. Iemand die weer zijn dromen kan najagen.. Ik zou dit graag voor een ander willen doen.
Astrid says:
Wat super dat je dit doet! Respect!