Wat ik leerde van mijn dochter door het moederschap

Omg. It happened. Mijn oudste dochter, het meisje dat mij moeder maakte, vierde vorige week haar 13de verjaardag. Dat betekent dus ook dat ik al 13 jaar moeder ben ? Dit is wat ik leerde van mijn dochter:

My first born

Met vier kids ben ik nogal rijkelijk gezegend wat betreft het moederschap. En geloof me, ik ben me hier echt enorm van bewust. Elke dag, ook wanneer ik de chocolade vingerafdrukken van de muur aan het poetsen ben, besef ik me; dit is goud.
En hoewel al mijn kinderen bijzonder voor me zijn op hun eigen unieke manier, Esra blijft altijd mijn ‘first born’. Het prachtige meisje dat mij voor het eerst moeder maakte en daarmee in een keer al mijn dromen uit liet komen.
Nooit zal ik het moment vergeten dat ze op mijn borst werd gelegd, wijs de wereld in keek en het begrip ‘onvoorwaardelijke liefde’ inhoud gaf. wat ik leerde van mijn dochter

De eerste keer

Mijn debuut als moeder maakte ik met Esra en godszijdank was ze zo lief en geduldig. Want zoals gebruikelijk met eerste keren, het gaat niet in een keer perfect. Oefening baart kunst en geduld is een schone zaak, ik was geen geboren moeder, zullen we maar zeggen. wat ik leerde van mijn dochter

Zo was er de eerste keer dat ik de borstvoeding afwisselde met een flesvoeding. 13 jaar geleden dus, zonder flessenwarmer, maar met kokend water. Gecheckt op mijn pols, kon prima, dacht ik. Maar bij de eerste slok schreeuwde ze het uit.. Het flesje was nog veel te heet, ik had mijn kind getraumatiseerd, want ze heeft daarna eigenlijk nooit meer uit een flesje gedronken.

Of de eerste keer dat ik haar per ongeluk op sloot in de auto met de sleutels er nog in. Vanuit haar Maxicosi lachte ze een keer meewarig en ging slapen. Lief kind. Terwijl ik in blinde paniek bijna 112 had gebeld. En ik denk dat er 100 eerste keren waren dat ik probeerde om haar fatsoenlijke aan te kleden en jammerlijk faalde. Want óf de outfit sloeg compleet nergens op, of ik had een kledingstuk binnenstebuiten dan wel achterstevoren aangetrokken. In my defense; er was nog geen instagram of facebook om op terug te vallen. Dus ik deed maar wat.

Wat ik leerde van mijn dochter

Nu is ze een prachtige jongedame van 13 jaar waar ik super trots op! Dat is overigens iets waar ik over door zou kunnen gaan en elke moeder zal het herkennen; ik ben gewoon zo trots :-) Serieus, mijn hart loopt soms over van liefde en trots. Dat doet het moederschap met je #sorrynotsosorry wat ik leerde van mijn dochter
En vaak vraag ik me af, leert ze nou van mij of ik van haar?

De belangrijkste (levens)lessen die ik de afgelopen 13 jaar heb geleerd

 • Pick your battles
  Niet elk gevecht is de moeite waard, soms is het gewoon verstandiger om je om te draaien en net te doen of je gek bent. Vanaf het moment dat ze kan praten, wil Esra elke discussie aangaan.. Ik heb geleerd om hier niet altijd op in te gaan.
 • Chase your dreams
  Ik zelf ben een dikke schijterd. Esra niet. Toen Esra 10 was vertrok ze in haar eentje naar Amsterdam om een jaar te dansen aan de Nationale Balletacademie. Vaak ben je te bang!
 • Stop being a pleaser
  Esra is in zoveel opzichten zoveel stoerder dan ik ben. En waar ik diepe bewondering voor heb; ja is ja, nee is nee. Ik roep thuis heel stoer ‘nee’! Maar als puntje bij paaltje komt, komt ‘t eruit als ‘eh, ja ok is goed.’ Ik wil graag aardig gevonden worden, heeft zij geen last van.
 • Enjoy the little things in life
  Ja… Super cliché, maar wel waar; Esra leerde me genieten van kleine dingen.
 • Monkey see, monkey do
  Nu Esra 13 jaar is, begint het echte opvoeden langzaam over te gaan in een soort van coachen. De basis is gelegd en steeds vaker zie ik hoezeer ze gevormd is door hoe wij als ouders zijn. Kinderen volgen je voorbeeld en niet zozeer wat je zegt, maar wel wat je doet.

wat ik leerde van mijn dochter

Wat is de belangrijkste les die jij leerde van je kind?

Liefs Miryam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.