Wat trek je een dreumes aan in bed? Over TOG-waardes enzo

Als je googelt op wat je je dreumes aan moet doen in bed en bij welke temperatuur dan vind je vooral een boel informatie over de eerste drie maanden. Is je kindje ouder dan drie maanden? Dan zoek je het maar uit.

Dit geldt overigens ook voor het consultatie bureau waar ik kom met mijn kleine. Ik heb haar gezegd dat ik het moeilijk vond om te bedenken wat ik Bram aan moet doen als het zomer is en dus wat warm op zijn kamer. Het antwoord was: Ja dat is ook lastig…. Top bedankt, goed verhaal, lekker kort. Je kunt er best van wakker liggen want het kan gevaarlijk zijn als je kleine het te warm heeft. Dus heb ik bedacht om mijn ervaring maar even te beschrijven in een blog. Wie weet help ik er een onzekere mama mee?!

TOG waarde

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Een super handig concept, het geeft aan hoe warm een kledingstuk, deken of slaapzak is. Maar ook dit is vooral gebaseerd op je pasgeboren baby en niet voor je dreumes.

Schema van de TOG-waarde:

Kamertemperatuur / Totale maximale TOG-waarde

  • 16-19 °C / 2.5  (luier + romper + deken)
  • 20-22 °C / 2.0 (luier + romper/laken + deken)
  • 23-24 °C / 1.0 (luier + romper/laken)
  • +24 °C / 0.5 (alleen luier)

Daarnaast staat deze waarde wel in de dure baby merken maar niet in je slaapzakje van de Zeeman bijvoorbeeld.

Keep it cool

Er zijn een heleboel adviezen te vinden. Zoals niet te veel troep in het bedje van je kleine, het bedje kort opmaken en een kamertemperatuur van 18 graden. Maar als je hier niet aan kunt voldoen dan is er geen advies. Bijvoorbeeld het is een erg warme zomer dag en ondanks dat je de ramen en gordijnen dicht heb is het toch 30 graden op de kamer van je kleine. Wat nu?

Het is natuurlijk wel afhankelijk of je dreumes een warmbloedje is of een koukleum. Onze kleine is een echt warmbloedje.
Als je een camping bedje hebt zou je deze ergens neer kunnen zetten waar het een stuk koeler is. Bijvoorbeeld in de hal of buiten in de schaduw. Wel heb je kans dat je kleine dan korter slaapt omdat het niet zn vertrouwde bed is.
Ik heb op de slaapkamer een thermometer liggen, ik vind die op de babyfoon niet altijd betrouwbaar.
Hier een schemaatje wat ik globaal aan hou.

Kamertemperatuur/kledingstuk
20-24°C / Romper zonder mouw en hydrofiele slaapzak van Jollein
25-26°C / Alleen romper zonder mouw
Boven 27°C / Alleen luier

Wat trek je een dreumes aan in bed? De Hydrofiele slaapzak!

Beste aankoop ever, de hydrofiele slaapzak van Jolein. Mocht het best warm zijn op de kamer en ik wil het raam wat open laten dan doe ik deze slaapzak aan. Zo ligt hij niet met zijn benen in de tocht. En net als de welbekende doeken nemen ze goed vocht op en zijn lekker luchtig. Wel zijn de openingen voor het hoofdje en armen wat groot.

LEES OOK: DE AEROSLEEP, WEL OF NIET AANSCHAFFEN?

Mama’s instinct

Misschien wel het belangrijkst! Mijn gevoel heeft het al zo vaak goed gehad dat ik er nu nog beter naar luister. Tijdens zo’n warme periode lag onze dreumes lekker te slapen. Wij gingen laat naar bed en het zat me niet lekker, ik twijfelde enorm of ik hem niet te warm had aangekleed. Maar ik wilde hem ook eigenlijk niet wakker maken.

Ik ben toch even z’n kamer in geslopen en in zijn nekje gevoeld, het was vochtig van het zweet. Ook z’n voetjes waren behoorlijk warm. Heel voorzichtig heb ik het slaapzakje uit gedaan en meneertje heeft er gewoon doorheen geslapen.
Volg altijd je gevoel! Liefs Melissa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.