Wereld Prematuren Dag 2016 | Het kan ook jou overkomen

Het is de maand van het te vroeg geboren kind, met vandaag Wereld Prematuren dag. Als moeder van een prematuur en dysmatuur geboren kindje kan ik deze dag niet zomaar aan mij voorbij laten gaan. Een op de tien baby’s wordt namelijk te vroeg, oftewel prematuur, geboren. Dat zijn jaarlijks wel meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. 

Deze te vroeg geboren kindjes liggen vaak weken of zelfs maandenlang in het ziekenhuis en lopen een heel groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Jaarlijks overlijden er hierdoor ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van vroeggeboorte.

Wereld Prematuren Dag

Raise Awareness

Voor de prematuren die het wel halen, zijn de zorgen en angsten na de couveuse nog lang niet voorbij. Te vroeg geboren kinderen hebben namelijk een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, handicaps en andere beperkingen. Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak nog steeds onbekend. Zo ook bij ons persoonlijk. Onderzoek is daarom ontzettend belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare en  kleine baby’s.

Omdat vroeggeboorte een enorme impact heeft op de gehele familie zoals de plotselinge bevalling, angst of de baby het overleeft en onbegrip van familieleden, vrienden of werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Continue heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een ontzettend zware tol. I’ve been there. Vandaag, 17 november vieren we voor de zesde keer World Prematurity Day, Wereld Prematurendag (WPD). Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) kersverse prematuurouders een hart onder de riem steken.

Een warm hart naar alle ouders

Hoe zij dit doen:

  • Ze delen zo’n 1.200 exemplaren van het tijdschrift Kleine Maatjes uit op bijna alle neonatologieafdelingen.
  • Op alle NICU’s zijn fotografen van Earlybirds om mooie foto’s te maken van de kindjes.  Ze regelen kado’s voor de ouders en taart voor het personeel.
  • Op WPD 2015 presenteren zij het nieuwe couveusedagboek. En delen de eerste 500 (zoals altijd gratis) uit aan ouders op de NICU’s.

Omdat het kleine kanjers zijn

Prematuurtjes zijn natuurlijk stuk voor stuk vechters met het Prematuur SuperPower die een groot aantal gevaren en tegenslagen moeten overwinnen of hebben overwonnen. de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen wil daarom samen met jullie prematuriteit en de impact daarvan onder de aandacht brengen. Daarom worden er wereldwijd beroemde gebouwen en ziekenhuizen paars verlicht. Paars is namelijk dé kleur van Wereld Prematuren Dag.

wereld prematuren dag

Help jij mee door in de week van Wereld Prematuren Dag jouw Facebook profielfoto te vervangen door een van de afbeeldingen?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

2 thoughts on “Wereld Prematuren Dag 2016 | Het kan ook jou overkomen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.