Werken en mama zijn, hoe combineer ik dat

Iedere (werkende) moeder loopt er een keer tegen aan.. werken en mama zijn, hoe combineer ik dat op de best mogelijke manier? Ik vind het altijd interessant hoe andere moeders dit bewerkstelligen. Vandaag gaan we het dus niet hebben over hoe ik werken en mama zijn combineer, maar geef ik het woord aan Janske, een 32 jarige ondernemende dame met een dochter van 2 jaar en nog zusje onderweg. Hoe combineer jij werken en mama zijn?

Werken en mama zijn, hoe combineer ik dat

Toen ik zwanger was van dochterlief Lola keek er erg uit naar haar geboorte. Ik kon niet wachten tot ze er eindelijk zou zijn. Maar er waren ook dingen waar ik onzeker over was en waarbij ik mijzelf afvroeg hoe ik dat allemaal zou gaan doen zodra de baby er zou zijn. Waar ik het meest tegen op zag was hoe ik mijn werk en mijn nieuwe leven als mama het beste kon gaan combineren. Ik heb er mij suf over gepiekerd en keek er erg tegenop om weer aan het werk te gaan na mijn verlof. Achteraf viel het allemaal reuze mee en inmiddels ben ik zwanger van de tweede en bevalt mijn leven als (parttime) werkende mama prima. Maar hoe combineer ik dat dan?

De leukste baan

Een van mijn grootste hobby’s is het bezoeker van concerten en festivals. Ik ben inmiddels de halve wereld afgereisd om mijn favoriete artiesten live te kunnen bewonderen. Toen ik een baan kreeg bij de leukste concertzaal van het zuiden voelde ik mij daar daarom direct als een vis in het water en ben er nooit meer weg gegaan. Inmiddels werk ik er bijna 5,5 jaar en heb een uitdagende functie met hele leuke collega’s.

Mijn officiële functie  is coördinator Publieksinformatie & Ticketing. Een hele mond vol. Wat houd dat dan precies in hoor ik je nu denken. Ik ben eigenlijk hét eerste contact die mensen maken met onze concertzaal, dus iedereen die aanbelt (bezoekers, bands, leveranciers), mensen die kaarten willen kopen, alle telefoontjes én e-mails komen allemaal via mij binnen. Ook verwerk ik de onder andere de gastenlijsten, maak ik tickets aan en stuur ik mijn eigen team en mijn kassateam aan die tijdens de shows werken in de box-office. Ik ben ontzettend blij met mijn baan, want hij is uitdagend en afwisselend. Ik werk met inspirerende collega’s en ben omringt door muziek. Aangezien ik zelf niet het talent heb om volle zalen te vullen vanaf het podium doe ik dit maar vanuit achter de schermen.

Ik werk drie dagen van 9 uur per dag. Dit zijn genoeg uren om mijn functie te kunnen bemannen en zeker niet te veel. Dochterlief gaat daarvan twee dagen naar het kinderdagverblijf en de derde dag komt mijn vader oppassen. Ideaal! De overige vier dagen in de week ben ik thuis en probeer ik zo veel mogelijk van het huishouden te combineren met het ouderschap. Daarnaast ben ik dol op bloggen waar ik stiekem heel wat avonduren én middagdutjes tijd aan besteed.

The best of both worlds

Mijn week ziet er dus erg gevarieerd uit en door de combinatie van werken en het ouderschap kan ik naast het mama zijn ook mijzelf ontwikkelen en blijf ik onder de mensen. Voor mij is dit “the best of both worlds”! Natuurlijk denk ik soms wel eens, werkte ik maar twee dagen in plaats van drie of had ik maar een dagje extra me-time. Want eerlijk is eerlijk,dat mis ik soms wel eens. Het is nou eenmaal best pittig om mama te zijn, ongeacht hoeveel uren je daarnaast nog werkt. Zo werkt vriendlief 40 uur in de week en ik dus maar 27. Maar omdat ik die overige 13 uur makkelijk vol krijg met “thuis werken” als in “huishouden en zorgen voor Lola” werken we beiden eigenlijk toch weer even veel.

Na mijn verlof had ik zo veel vakantie uren opgebouwd dat ik tot Lola’s eerste verjaardag iedere week een extra middag vrij kon nemen. Dit was echt heerlijk omdat ik dan een extra middag kon genieten van dochterlief en toch betaald kreeg. Ook na de geboorte van haar zusje wil ik dit weer gaan doen. Dat is toch wel lekker hoor, zo’n extra middagje “vrij”. Voor mij zou daarom de meest perfecte invulling van uren 2,5 dagen werken zijn, maar financieel is het gewoon een stuk voordeliger om drie dagen te blijven werken, dus helaas. Ach, ik mag niet klagen want ik werk bij het bedrijf waar ik het allerliefst wil werken, dus hoe fijn is dat!

Drie dagen is voor mij max

De meeste van mijn vriendinnen werken ongeveer even veel dagen als ik. Zo rond de 2 á 3 dagen. Ik merk dat zij dit allemaal een fijne combinatie vinden met het ouderschap. Ook heb ik vriendinnen die 40 uur in de week werken. Persoonlijk zou ik dit zelf nooit willen omdat ik voor mijn gevoel dan echt een te groot deel van het opgroeien van mijn kind(eren) moet missen. Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk een eigen keuze, maar ik zou er zelf doodongelukkig van worden. Drie dagen is voor mij echt max.

Ik ben ook erg blij dat Lola vanaf dat ze 3 maanden oud is naar het kinderdagverblijf gaat.  Ze leert er zo ontzettend veel. Het is fijn om haar naar een vertrouwde plek te kunnen brengen waar ze leert om met andere kinderen te spelen. Ook dat vind ik erg belangrijk en ik zie dat ze er veel van op steekt. Zelfs al zou ik niet werken, dan nog zou ik mijn kind toch minimaal een dag naar het kinderdagverblijf brengen puur voor de ontwikkeling.

In de ziektewet

Al met al ben ik zelf erg tevreden met hoe mijn leven er nu uit ziet als ik kijk naar de combinatie van werken en mama zijn. Al is het momenteel even anders omdat ik sinds deze week helaas in de ziektewet ben gegaan vanwege extreme harde buiken. Een moeilijke beslissing die mijn hele ritme van werken en mama zijn momenteel een totaal andere dementie geeft. Ik kan niet wachten om na mijn bevalling weer “normaal” te kunnen functioneren en mijn werk en het mama zijn van twee kids te combineren.

Hoe combineer jij werk en het ouderschap? Wat vind jij de fijnste combinatie en wat zou je nooit willen?

4 thoughts on “Werken en mama zijn, hoe combineer ik dat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.