5 redenen waarom zingen met kinderen zo goed is

Zingen met kinderen: Zingen! Ik heb er heerlijke herinneringen aan. Als klein meisje werd ik vaak door mijn moeder getroost met een liedje. Op schoot op of haar arm luisterde ik dan naar de kalmerende werking van haar stem. Het waren heerlijke één op één momenten waarvan ik de herinnering koester.

Zingen met mijn kinderen

Dezelfde lijn heb ik doorgezet met mijn kinderen; ik houd van zingen met mijn kanjertjes! Toen Roos net geboren was en nog in het ziekenhuis lag, was ik uren voor haar aan het zingen. Terwijl ik mijn hand op haar hoofdje legde in de couveuse of tijdens het kangoeroeën kwamen de melodieën als vanzelf uit mijn mond. Tijdens de verzorging zongen de zusters of artsen lief mee. De constante cadans van de rustige liedjes, in combinatie met mijn stem, maakten haar rustig….en mij misschien ook wel.

Ook in de jaren daarna en na de geboorte van Pim, tijdens het vele ziek zijn en de slapeloze nachten, zong  en zing ik uren en uren en uren. Van kinderliedjes tot catchy hits. Alles komt hier in huis aan bod. Regelmatig vraagt Roos of ik haar wil wiegen, maar dan wel mét een liedje. Het helpt haar om rustig te worden in haar hoofd. Soms lukte het me zelfs om mijzelf in slaap te neuriën. Een hele prestatie, al zeg ik het zelf.

Zingen met kinderen, niet alleen gezellig.

Maar weten jullie dat zingen met kinderen niet alleen heel gezellig is? Maar ook goed voor ze. Zingen betekent namelijk voor een kind namelijk niet alleen persoonlijk contact (al dan niet 1 op 1), aandacht en troost, maar er zijn meer redenen waarom het goed is om met je kind te zingen.

Lees ook: Voorlezen, word je kind daar slimmer van?

Vijf redenen waarom je moet zingen met kinderen

  • Het zorgt ervoor dat je kindje zich leert focussen. Het moet luisteren naar jou, de melodie, de tekst. Op deze manier leert een kind zijn aandacht bij één onderwerp te houden.
  • Zingen bevat basiselementen voor de taalvorming bij een kind. Vaak zijn liedjes gemaakt op rijm en hebben ze een specifieke intonatie. Maar ook het ritme en de melodie bevorderen de taalontwikkeling bij je kind.
  • Ook stimuleert zingen het bewegen. Zang, melodie en bewegen zijn nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak horen bij kinderliedjes leuke bewegingen zoals klappen en het uitbeelden van de woorden met gebaren. Dit helpt ook nog eens om het geheugen van je kindje te trainen.
  • Zingen met kinderen in groepsverband geeft je kindje het gevoel dat hij of zij erbij hoort. Het schept een band. Kinderen leren zo emoties, zoals vreugde en verdriet, te delen
  • En als laatste geeft zingen met kinderen, je kindje een vast ritme en structuur. Liedjes voor het eten, voor het slapen, tijdens het tandenpoetsen enzovoort enzovoort. Het zorgt ervoor dat het dagelijkse leven van een, met name klein kind, overzichtelijker wordt

Favorieten

Er zijn veel liedjes favoriet hier in huis. Maar In de Maneschijn is toch wel all time favorite!

 

En weet je wat het fijne is…. je kindje heeft geen boodschap aan jouw zangkwaliteiten! Het samen zingen en het delen van liefde is genoeg!

Wat is jullie favoriete liedje om te zingen met kinderen?

Bron afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.