Zo gebruik je gereedschap veilig

Als je dagelijks met gereedschap werkt, ken je vast de nodige regels om te volgen voor je eigen veiligheid. Dit is niet het geval als je een doe-het-zelver bent en al helemaal niet als je zo nu en dan in je eigen huis een klusje uitvoert. Toch is het altijd cruciaal om veilig te werken met gereedschap. Ze hebben immers vaak scherpe randen, wat kan resulteren in verwondingen en blessures. Voorkom dit door de volgende tips te gebruiken zodat je veilig je gereedschap gebruikt. 

Draag handschoenen 

Het is altijd belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen als je met gereedschap werkt. Vooral handschoenen zijn essentieel, het is dan ook een goed idee om ze in je gereedschapswagen te stoppen zodat je ze altijd bij je hebt als je met gereedschap gaat werken. Hierbij is het natuurlijk van belang dat de handschoenen daadwerkelijk je handen beschermen, dus koop geschikte en sterke modellen.

Steek geen scherpe gereedschappen in je zak

Mogelijk ben je het gewend om je gereedschap in je jas- of broekzak te stoppen als je het even niet nodig hebt. Toch is dit niet een goed idee, vooral als het gaat om scherpe voorwerpen. Je kunt jezelf dan immers verwonden door de scherpe punt of randen van het gereedschap. Plaats ze juist in een gereedschapskist als je ze even niet nodig hebt. 

Gebruik het juiste gereedschap

Als je gereedschapskist vol zit met allerlei soorten tools kan het lastig zijn om te bepalen welk stuk je nodig hebt voor de klus. Toch is het cruciaal om het juiste gereedschap te gebruiken. Je mag een tool dan ook nooit toepassen voor een ander doel dan waarvoor deze bedoeld is. Hierdoor kun je namelijk het gereedschap beschadigen en je kunt ook jezelf ermee verwonden. 

Inspecteer je gereedschap

Daarnaast raden we je aan om je gereedschap met enige regelmaat te controleren. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om de tools te inspecteren elke keer voordat je ze gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat de gereedschappen in een goede staat zijn en dus nog goed werken. 

Maak de tools schoon

Heb je de klus afgerond? Je doet er dan goed aan om je gereedschap schoon te maken. Dit is al helemaal het geval als je bijvoorbeeld met een vet smeersel hebt moet werken. Leg de tools nadat je ze hebt gereinigd weer op de juiste plek zodat je ze niet kwijt raakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.