Zomervakantie en verveling | wat gaan we doen mama?

De vraag der vragen en viert hoogtij gedurende de vakantieperiode; wat gaan we doen mama? Als ware ik hoofd van het persoonlijke animatieteam van mijn vier bloedjes. Hangend op de bank, voor de PlayStation of soms zelfs nog voordat ze hun bedje verlaten.. Gillend gek word ik ervan.

Mama, ik verveel me

Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik deze opmerking te horen heb gekregen… Dan was ik nu halverwege een droomvakantie op de Bahama’s. Ik heb een huis vol speelgoed, een Xbox, een PlayStation, een zwembad(je) in de tuin en een shitload aan teken- en knutselspullen. Verder zijn ze met z’n vieren, dus altijd iemand om mee te spelen en wonen we in een kindvriendelijke buurt. Buitenspelen is dus zeker een optie.

Vroeger was alles beter

Ik weet niet hoor, of dat echt zo is. Maar ik heb het idee dat ik me een stuk minder verveelde dan mijn kids dat doen. Ik was altijd op straat, net als de meeste kinderen. Ik klom in bomen, sprong over sloten, ging picknicken in het weiland, stiekem fikkie stoken en hutten bouwen. Nou ja hutten, voor zover je drie stokken tegen elkaar een hut kunt noemen. Maar het gaat om het idee. Als ik tegen mijn boys zeg ‘ga lekker op je Spacescooter door de buurt’ kijken ze me aan alsof ze water zien branden. Nee, in plaats daarvan, gaan ze liever door zich een potje lopen te vervelen.

Verveling is goed

Maar is vervelen eigenlijk iets negatiefs? Waarom zie ik verveling als een probleem dat opgelost moet worden? Waarom wil ik het ‘repareren’? Want misschien is vervelen wel heel erg goed. Wanneer er ruimte is voor verveling, betekent dit namelijk dat je niet weet wat je moet doen. Je bent dus niks aan het doen en daardoor even lekker helemaal jezelf. Je hoofd heeft rust en tijd om te kalmeren.

Dat klinkt best goed

En dat is het eigenlijk ook! Hangen, niks doen, vervelen.. het is heel erg goed! Want van hieruit kun je weer even voelen wat je echt wilt. Of klink ik nu heel zweverig? ? Na een druk en veelbewogen jaar, in een tijd waarin alles voorbij vliegt, is het dus niet gek dat mijn kids zich even stierlijk vervelen. Misschien moet ik een voorbeeld aan ze nemen, in plaats van me geroepen te voelen om met een hele dagplanning op de proppen te komen.

Dus op de vraag: Mama, wat gaan we vandaag doen?

“Niks, we gaan even helemaal niks doen.”

Hoe gaan jullie om met verveling?

2 thoughts on “Zomervakantie en verveling | wat gaan we doen mama?

 • Weer iets herkenbaars ! Mijne zijn dan 7 en 5, hebben een heuse speelkamer tot hun beschikking waar je een hele intertoys winkel mee kunt openen. Still, it’s not enough.
  Hier nog niet de leeftijd om buiten te spelen zonder moms toezicht, en ook omdat ik 3 hoog woon, en geen zicht heb op de speelplaats.
  Deze vakantie heb ik een soort ‘schema’ afhankelijk van het weer ook.
  Wat natuurljk onvoorspelbaar is als het humeur van m’n dochter, maar I try!
  Bij mooi weer deze vakantie zijn de opties pretpark of strand of iets anders ‘lekker buiten’.
  Gelukkig zijn ze niet zo verwend dus een dagje speeltuin worden ze ook heel blij van.
  Tussendoor ook ‘we blijven vandaag thuis dagen.
  Even rust en bijkomen. Balans toch?
  Ook goed voor de baby die overal maar mee naartoe wordt gesleurd en soms een hele dag daardoor uit z’n ritme is.
  Natuurlijk moet er op zo’n thuisblijfdag wel gedeeltelijk vermaak door mij worden bedacht, dus knutselen we wat, of speel (lees: Lego ik hou het geen kwartier vol, irritaties irritaties ) iedereen komt aan de beurt voor even samen spelen en verder moeten ze zelf maar wat aanrommelen. De oudste twee dan he, de baby laat ik nog niet aan z’n lot over:)
  Dit zijn dan ook gelijk mijn ‘rust’ en ‘boen’dagen want de andere dagen dat we druk zijn met dagjes weg en weet ik veel ligt het huis er maar zielig bij.
  Ik heb de perfecte combi hier nog niet voor gevonden, meestal ben ik op deze dagen zelf hartstikke moe en raak ik al verveeld bij het idee dat er gekookt moet worden.
  Geen tips om verveling tegen te gaan, kids will be kids, denk dat ze het stiekem ook wel fijn vinden om met z’n allen lekker gezellig thuis te zijn.
  Hier dus ook hetzelfde antwoord

  ‘Vandaag doen we helemaal niks’

  • Thanks voor je reactie? Strand klinkt wel heel erg fijn als optie? Perfecte combi bestaat denk ik niet, maar de druk van het moeten een beetje wegnemen is al heel fijn. Jij hebt de kids net iets jonger en my god I knowww, dan ben je er nog drukker mee. Een aantal jaar geleden was ik echt kapot als ik ze dag in dag uit thuis had. Nu vermaken ze zich iets beter, of kunnen ze iig beter zonder toezicht. Dat scheelt enorm. Ik slaap tegenwoordig zelfs uit en de kids vermaken zichzelf. Ongekende luxe. Maar steeds iets bedenken, blijf t een uitdaging vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.