Dit zijn de zorgkosten van een vroeggeboorte…

Een tijdje terug terug bekeek ik via mijnanderzorg.nl wat mijn zorgkosten waren geweest van 2014. Ik was gewoon benieuwd wat mijn bevalling bij elkaar zo’n beetje heeft gekost. Ik moest even twee keer kijken toen ik de bedragen zag staan en was daarna ontzettend dankbaar dat ik een borgverzekering heb. Als ik dit toch zelf had moeten betalen was ik nu echt bankroet geweest. Ik geef jullie vandaag een ongecensureerd kijkje in de zorgkosten van een vroeggeboorte.

Dat er aan een bevalling een prijskaartje hangt dat weten we allemaal. Veel gezinnen kiezen er daarom tegenwoordig ook voor om een thuisbevalling te plannen omdat een vrijwillige ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie niet meer wordt vergoed vanuit de verzekering. Ook wij hadden een thuisbevalling in gedachten, naast dat het financieel een stuk goedkoper is, is het ook intiem en het leek mij gewoon fijn om in mijn eigen omgeving te zijn.

Zorgkosten van een vroeggeboorte, Neonatologe zorg

Bedragen van €3.497,54 en €1.242,55 vliegen me om de oren en ik schrik me serieus kapot. Met uiteindelijk een resultaat van €7.021,15 aan zorgkosten die volledig zijn vergoed. Dankjewel Anderzorg! Dankjewel Nederlands Zorgstelsel! Voor Leia waren de bedragen nog groter, denk aan bijvoorbeeld €6,789,26 en meer. Voor Leia is het volledige kostenplaatje in 2014, een periode van 7 oktober tot en met 31 december, een bedrag van €13.335,81 Say what?! Come again? Jup, €13.335,81 ernstig toch?

Leia en ik hebben samen een zorgkostenplaatje van in totaal €20.356,96. Dit is puur de bevalling en de nazorg van de Neonatologie en extra opnames. De verloskundige zorg in de zwangerschap zelf is hierbij nog niet eens meegeteld.. Wat een geluk hebben wij dan met het Nederlandse zorgstelsel!! En dan moet je nog nagaan dat er kindjes nog vroeger worden geboren en nog veel meer medische zorg nodig hebben. De zorgkosten van een vroeggeboorte worden dan nog vele malen hoger, misschien zelfs wel het dubbele!

zorgkosten van een vroeggeboorte

Extra, niet medische, kosten

Naast de gebruikelijke zorgkosten maak je als individu ook nog andere extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan benzine kosten, voedingskosten en parkeerkaarten. Iedere dag 2 tot 3 x op en neer rijden naar het ziekenhuis en continue buiten de deur eten tikken op den duur ook wel aan. Je hebt als ouder in deze periode geen tijd om normaal en fatsoenlijk te eten, of beter gezegd, je neemt de tijd niet omdat je die zoveel mogelijk bij je kindje wil zijn.

Ik moet ook bekennen dat ik er totaal niet aan toe kwam. Ik was iedere ochtend rond 9.00 in het ziekenhuis en ik vertrok pas ‘s avonds rond 21.00 uur. Tussendoor gingen wij vaak wat eten in het restaurant van het ziekenhuis of aan de woonboulevard tegenover het ziekenhuis.

Heb jij wel eens gekeken naar de zorgkosten die zijn gemaakt voor jou bevalling? Liefs Cassandra

13 thoughts on “Dit zijn de zorgkosten van een vroeggeboorte…

 • Wij hebben ons overzicht een jaat geleden ook aangevraagd bij de zorgverzekering.

  Onze dochter werd geboren met 27 wkn.

  Nou ik schrok enorm !

  Maar ik had al het vermoeden dat het een hoge rekening zou zijn toen ik hoorde wat 1 rs-vaccinatie koste.

 • Van de eerste was ik in Spanje bevallen, daar krijg je geen rekening, alleen zorg. Hier was het echt de basis, maar betaal me scheel aan de nazorg omdat ik helemaal uit elkaar lag wat jaren duurt om weer normaal te worden.

 • Ik ken iemand die bij mijn zorgverzekeraar werkt. Zij heeft toen berekend wat dat gekost heeft, de geboorte van mijn zoon bij 27 weken en de drie maanden die hij in verschillende ziekenhuizen heeft gelegen. Dat heeft alles bij elkaar bijna een ton gekost. Dank u zorgverzekering.

  • Ongelooflijk welke bedragen voor een te vroeggeboren baby’s worden vrijgemaakt, vergeleken met de GGZ. Een ton, voor één kind? Daar kan een volwassenen die psychische hulp nodig heeft van dromen, één ton = JAREN hulp. En dat in maar 3 maanden voor maar een baby van 3 maanden.

 • Voor mijn zoontje geboren met 25 weken was dat in 2015 ruim € 220.000. En in 2016 is daar nog € 8000 bijgekomen. Dit is van 10 weken IC in Utrecht en 5 weken MC in streekziekenhuis. Ik ben ook echt blij met de zorgverzekering want dit kan je natuurlijk nooit zelf ophoesten.

 • Ik heb ook nagekeken wat de zorgkosten van ons samen waren na de vroeggeboorte van onze dochter. Onze dochter heeft gelukkig (maar) 2 weken in het zielenhuis gelegen. Samen 14000 euro. Een flink bedrag en dan mag je inderdaad blij zijn dat je verzekerd bent.

 • Dione ( 27 wk/6 dg) heeft 4 maanden in het WKZ gelegen. Diverse medicijnen en kuren. Daarna 6 weken in Amersfoort. Twee maanden nog zuurstof thuis inclusief een saturatiemeter. Twee seizoenen inentingen tegen rs. . Follow up etc.
  Tibor 34 weken.. Na 3 weken al thuis .
  En dan Marit met 36 wk , 3 dg de goedkoopste, met een week thuis.
  Ik geloof dat ik voor het hele gezin er de premie al een paar keer levenslang heb uitgehaald.
  Blij met de zorgverzekering!

 • Wat een bedragen, hè! Quinten is ook nog geopereerd geweest en 2x door een MRI geweest.
  We kwamen rond de €60.000,- uit, als ik me niet vergis. Onze zorgverzekeraar zal wel niet superblij met ons zijn geweest, maar wij wel met hen! ?

  • Ja belachelijk is het eigenlijk he?! Ik vraag me wel eens af waar ze die kosten allemaal op baseren. Ik bedoel.. Waarom moet je ongeveer 30 euro (per maand dacht ik) betalen om bij je huisarts langs te kunnen komen? Wordt overigens vergoed door de verzekering daar niet van.. Maar vraag me dat wel eens af, niet heel gek dat die man zo vaak met vakantie is…

 • Hier in België voor 3 weken neonatologie 19.000€, dat was al in 2010, zal dus ook wel al een pak duurder zijn. Dit was trouwens na aftrek van de verplichte ziekteverzekering. Gelukkig heb ik ook een extra 1e klas hospitalisatieverzekering. Ikzelf heb 0,0 betaald.

  Myrthe 220.000€? Das toch waarschijnlijk een nulletje te veel lijkt me?

  • Nee geen nul te veel.
   Maar 10 weken academisch ziekenhuis met operatie. Veel foto’s, mri, medicijnen. Beademing met tube. Oogonderzoek. En daarna nog 5 weken streekziekenhuis maar dat zijn de kosten niet. Dat was zo’n 26.000.

 • Heel herkenbaar. Vorig jaar met 34,3 bevallen. Ik heb in totaal 15 dagen in het ziekenhuis gelegen. Met alle onderzoeken ed kostenpost van 22000 euro. Dochter heeft maanden in het ziekenhuis gelegen. Aan het eind van het jaar stond de teller bij haar op ruim 160000 euro. Blij dat ik dat niet hoef te betalen. En ook dit jaar gaat het hard bij ons meisje. De teller staat nu al op 130000 en er moeten nog 5 weken verpleegafdeling gedeclareerd worden en nog een aantal andere dingen….

 • In alle gevallen is het belachelijk hoeveel er voor veel te vroeggeboren kinderen wordt vergoed. Overal moet bezuinigd worden, maar voor baby’s die misschien er niet eens goed uitkomen alles uit de kast wordt gehaald. Mag hopen dat dit snel wordt gestopt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.