BODY & SOUL / Parenting /
Zwanger (worden)? Check je zorgverzekering
Behalve een hoop leuks en spannends, zijn er rondom een zwangerschap ook praktische zaken te regelen. Toen wij vorig jaar besloten om voor een kindje te gaan, heb ik daar eind van het jaar mijn zorgverzekering op aangepast.
Andere zorgverzekering nodig?
Als je zwanger bent – of binnenkort wilt worden, zijn er ineens andere medische zaken (en vergoedingen) belangrijk dan waar je tot nu toe op gelet hebt. Eind van het jaar is het perfecte moment om daar even naar te kijken; past jouw zorgverzekering nog wel bij jou in 2019?
Check je zorgverzekering
- Bekijk de nieuwe voorwaarden van je huidige verzekering; passen deze voorwaarden nog bij jouw of jullie situatie?
- Ga na welke zorg je komend jaar verwacht. Denk hierbij aan je eigen gezondheid maar ook aan eventueel meeverzekerde kids die bijvoorbeeld volgend jaar een beugel nodig hebben.
- Check via een zorgvergelijker of je bij je huidige verzekering nog het goedkoopste uit bent voor de zorg die jij nodig hebt en belangrijk vindt. Soms loont het om over te stappen.
Door even kritisch na te gaan wat je belangrijk vindt in een verzekering en wat je verwacht komend jaar nodig te hebben, kan je vaak makkelijk geld besparen op je verzekering. Misschien ben je oververzekerd en je kan best een stapje terug.
Check het vergoedingenoverzicht
Als je via een zorgvergelijker op de beste opties uitgekomen bent, werp dan ook even een blik op het vergoedingenoverzicht van de verzekeraars. Deze spreadsheet kan je meestal downloaden en geeft meer informatie over de vergoedingen per (aanvullende) verzekering.
Behandelingen die relevant (kunnen) zijn als je zwanger bent of binnenkort wilt worden:
- Acupunctuur
Sommige vrouwen ervaren baat bij acupunctuur tijdens de zwangerschap. - Anticonceptie
Net bevallen en ga je weer voor anticonceptie? Dit wordt vanuit de basisverzekering vanaf je 21e niet meer vergoed. - Bevalling in ziekenhuis of geboortehuis zonder medische noodzaak
Wil je zonder medische indicatie in een geboortehuis bevallen? Aanvullende verzekeringen kunnen de eigen bijdrage drukken. - Borstvoeding
Geef je borstvoeding of wil je dit gaan proberen? Je kan via een aanvullende verzekering (een deel van) de kosten van een borstkolf vergoed krijgen. Ook voor een borstvoedingscursus of lactatiekundige hulp zijn optionele vergoedingen. - Extra screenings tijdens de zwangerschap
Vergoeding van bijvoorbeeld de combinatietest of de NIPT, wanneer je hier geen medische indicatie voor hebt en ze dus niet uit de basisverzekering vergoed krijgt. - Fysiotherapie
Met veranderingen in je lichaam en het weker worden van je bekken kan je last krijgen van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie kan vaak helpen. In het basispakket zit een vergoeding van 9 behandelingen bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie. - Kraampakket
Afhankelijk van je verzekering, kun je recht hebben op een basis of uitgebreider kraampakket. - (verlengde) Kraamzorg
Je betaalt standaard een eigen bijdrage per uur, aanvullende verzekeringen kunnen hier vergoeding voor bieden. - Reisvaccinaties
Als je komend jaar een mooie vakantie op de planning hebt staan - Stoppen met roken-traject
De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden nog extra trainingen of lasertherapie.
Overstappen kan tot 31 december 2018, aanmelden bij een nieuwe verzekeraar tot 31 januari 2019:
Neem in de laatste dagen van december even een avondje om je zorgverzekering na te kijken. Overstappen naar een andere verzekeraar kan tot en met 31 december 2018.
Ben je aan het eind van het jaar er nog niet uit waar je goed aan doet? Dan kun je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzeggen, en een nieuwe verzekering afsluiten in januari. Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan tot en met 31 januari 2019, mits je de huidige verzekering uiterlijk 31 december 2018 hebt opgezegd.
Als je toch bezig bent met die zorgverzekering
Kijk even of je via een werkgever of grote sportvereniging collectiviteitskorting kan krijgen. Veel verzekeringen geven ook (extra) korting als jij en je partner bij dezelfde aanbieder verzekerd zijn.
Maar let op; check wel goed of de voorwaarden van de collectieve verzekeringen goed bij je wensen en behoeften aansluiten. Het is verstandig om alsnog de individuele verzekeringen te vergelijken. Vergelijk hiervan vervolgens de beste optie met het collectieve aanbod om niet onderverzekerd of juist over-verzekerd te raken. Bij die laatste betaal je dan dus te veel voor iets wat je niet nodig hebt. Dat is zonde van je geld.