ZZP’ er, thuiswerken én een gezin: prima combi!

Door Romy – Mees (4 jaar) die ons kantoor binnen rent om een tekening te laten zien die hij met oma heeft gemaakt, Lot (1 jaar) die heel geïnteresseerd in een boekje kijkt terwijl ik snel nog een mailtje de deur uit doe of nog even de laatste puntjes op de i zetten in de avond. Voor sommige mensen is thuiswerken een scenario dat ze vergelijken met een nachtmerrie. Natuurlijk is het niet altijd fantastisch, maar wij zouden niet anders willen! 

ZZP’ er, thuiswerken én een gezin: prima combi!

Zo’n 1,5 jaar geleden hadden wij, een stel met een eigen tekstbureau, nog een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw. Dat beviel op zich prima. We hadden een soort van ‘collega’s’. Even binnen lopen bij een andere ondernemer is altijd gezellig, handig en inspirerend. Maar ja, die reistijd… dat zorgde soms wel voor irritatie. En dat zou nog wel erger worden wanneer Mees naar school zou gaan.

In het huis waar we woonden, was thuis werken geen optie. Want: geen kantoor voor handen. En aan de keukentafel was simpelweg geen optie. Zeker niet met twee kleine kids ‘in the house’. Telefoneren met twee kinderen aan je been.. no way!

thuiswerken

Huizenjacht

Voorzichtig gingen we op huizenjacht. BAM! Droomhuis was wel heel snel gevonden. Een prachtig huis met een grote zolderverdieping waar plaats was voor een mooi kantoor voor ons tweeën. Beneden in de hal konden we dan mooi een ontvangstzitje inrichten, want om (potentiele klanten) nu drie trappen te laten beklimmen… En dan ga ik er voor het gemak even van uit dat het huis opgeruimd is, wat in praktijk met twee kinderen dus vrijwel nooit het geval is.  Ons eigen huis werd, na een paar keer met de ogen knipperen verkocht. Gevolg was dat er een verhuizing op de planning stond toen dochter Lot 6 weken oud was.

Twijfels over thuiswerken

Niet alleen de verhuizing was een behoorlijke uitdaging, ook het thuiswerken was helemaal nieuw. Waar de één zweert bij thuis werken, vindt de ander het een nachtmerrie. Tot welke categorie zouden wij behoren? Zouden we die collega’s niet missen? En op mijn maandag = mamadag, zou het dan lukken Mees duidelijk te maken dat hij papa niet lastig moet vallen? Gaat werk en privé niet vreselijk door elkaar lopen?

Thuiswerken is ideaal!

Maar al snel blijkt het thuiswerken vooral ideaal. Omdat we een apart kantoor hebben, gaat de deur in de avond gewoon dicht. Het scheiden van werk en privé gaat ons prima af. En onze kinderen ook trouwens. Mees accepteert meteen dat papa op maandag werkt en niet bereikbaar is. Vriendlief geniet ervan om in zijn lunchpauze even met de kids te zijn. Prima combi. En het is ook wel handig dat áls je moet overwerken, dat zó gedaan is.

Flexibel je tijd indelen is prettig. Als er een kind ziek is, is er geen man overboord. En als ik me erger aan die enorme stapel was, dan vouw ik die even op in mijn pauze. En zijn we aan het verpieteren op ons zolderkantoor? Ook niet! We hebben genoeg afspraken, meetings en interviews overdag. Mees brengen we in de ochtend naar school en 5 minuten later kunnen we aan de slag. Ideaal! En Boekhouden kun je natuurlijk uitbesteden, maar is best makkelijk zelf te doen. Online zijn er genoeg mogelijkheden om vergelijk boekhoudprogramma op bij

Denk je er ook over om thuis te werken? Dit zijn mijn tips:

  1. Zorg voor een duidelijke planning en laat je niet afleiden door huishoudelijke taken. Als het kan om even de vaatwasser in te ruimen is het handig, maar dan echt pas als die enorme to-do-list is afgerond! Gebruik klusjes niet als werkontwijkend gedrag (nou ja, soms doen we dat wel natuurlijk).
  2. Maak je kids duidelijk dat het kantoor VERBODEN terrein is. In het begin ging Mees graag even ‘werken’ op mijn computer. Dat hield in dat hij ruw op het toetsenbord begon te beuken. Of onze aantekeningen lagen opeens allemaal op de grond. Nu weet hij dat hij gewoon niet op kantoor mag komen.
  3. Maak je kind duidelijk dat mama even niet kan spelen als ze aan het werk is. Mijn moeder past één ochtend in de week op en de kids begrijpen prima dat wij dan aan het werk zijn. Maak er ook geen big deal van dat je kind even een tekening komt laten zien, dat is toch ook juist de charme van thuiswerken?
  4. Zorg dat je echt een afgesloten werkruimte hebt, waar je je terug kunt trekken en waar echt alles om werk draait. Laat mooie pennen bedrukken met je logo of een tas en steel de show. Doe je meteen aan promoten!
  5. Ga erop uit! Heel de dag thuis zitten, is niet bevorderlijk voor je humeur en je sociale contacten. Wij hebben een job waarbij we sowieso geregeld erop uit gaan voor bijvoorbeeld interviews. Is dat bij jou niet zo? Ga dan eens flexwerken in een eetcafé of sluit je aan bij een netwerk voor zelfstandige ondernemers.
  6. Kies een goed boekhoudprogramma. Weet je niet hoe je dit moet uitzoeken? Vergelijk boekhoudprogramma’s op basis van functies, prijs en reviews

Bedankt Romy voor je ontzettend leuke en informatieve gastblog over thuiswerken. Wil je Romy volgen? Dat kan via Instagram of via haar eigen blog reisjeboompjefeestje.

2 thoughts on “ZZP’ er, thuiswerken én een gezin: prima combi!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.