3 tips om jouw baby te vernoemen naar iemand 


Vroeger was het gebruikelijk een baby naar iemand te vernoemen, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds minder. Vandaag de dag spitten mensen ellenlange lijstjes door om een geschikte naam voor hun kind te vinden. Toch is niet iedereen hier fan van. Er zijn namelijk nog steeds mensen die een baby naar iemand wil vernoemen. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je hier misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom zetten wij hier 3 tips op een rijtje om jouw baby naar iemand te vernoemen.

1. Kies voor meerdere voornamen

Omdat het vernoemen van een baby niet meer van deze tijd is, wil je misschien niet dat dit er te dik bovenop ligt. In dat geval kun je ervoor kiezen om jou kind meerdere voornamen te geven. Je kunt in dat geval voor een moderne roepnaam kiezen, terwijl de andere voornamen een vernoeming zijn. Als jullie een zoon krijgen, kan deze bijvoorbeeld vernoemd worden naar beide opa’s. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede of derde voornaam te vernoemen naar een overleden persoon.

Overweeg je om jouw kind meerdere voornamen te geven? Dan raden wij je aan goed naar de voorletters te kijken voordat je aangifte doet. De voorletters van de verschillende namen kunnen namelijk combinaties geven die je misschien liever niet hebt. Willen jullie je dochter Janneke Astrid Marieke noemen? Dan resulteert dit in de voorletters J.A.M. Misschien wil je jouw kind niet opzadelen met deze voorletters. Reden genoeg om hier goed over na te denken als je jouw kind meerdere voornamen wilt geven.

2. Geef jouw baby een dubbele naam

Ondanks dat een kind meerdere voornamen kan hebben, wordt vaak alleen de roepnaam gebruikt. Wil je dat de vernoeming prominenter aanwezig is? Overweeg jouw baby dan een dubbele voornaam te geven. Voor wat betreft jongens namen kun je dan bijvoorbeeld denken aan Evert-Jan of Floris-Jan. Krijgen jullie een meisje? Dan kun je haar onder meer Anna-Louise noemen. Er zijn overigens nog veel meer mogelijkheden op het gebied van dubbele voornamen. Je kunt op het internet op zoek gaan naar inspiratie, maar je kunt jouw creativiteit ook de vrije loop laten. Enige vereiste bij het bedenken van een babynaam is dat je rekening houdt met de naamwet.

3. Kies voor een verkorte naam

De namen die vroeger aan kinderen gegeven werden, zijn vandaag de dag niet bepaald modern meer. Wil je jouw baby geen ‘ouderwetse’ naam geven? Dan betekent dit niet dat je hem of haar niet naar iemand kunt vernoemen. Nee, want veel mensen kiezen tegenwoordig voor verkorte babynamen. Heette jouw opa bijvoorbeeld Gijsbert en wil je jouw zoon hiernaar vernoemen? Dan kun je hem de naam Gijs geven. Als jullie een dochter krijgen en haar willen vernoemen naar iemand met de naam Elizabeth, is Lizzy een optie. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.