6 Sleutels tot een duurzaam leven

Hoe ben je aardig voor de aarde, de mensen en dieren die ‘m bevolken en kun je ook nog genieten van het leven? Met deze 6 sleutels is een duurzaam leven dichterbij dan je denkt. 

Gebruik zo min mogelijk elektriciteit

Alles gaat en staat tegenwoordig met elektriciteit. Je tandenborstel, magnetron, je iPhone. Nu kunnen we absoluut niet zonder elektriciteit, maar we kunnen wel nadenken over duurzaam leven met elektriciteit, scheelt je meteen in de portemonnee. Naast dat energie vergelijken altijd er verstandig is, heb ik ook nog wat andere tips voor je:

  • Doe die droger weg en hang je was op een wasrek.
  • Ga eens voor een garde in plaats van gebruik te maken van elektrische aparaten, creëer je meteen een paar spierballen!
  • Laad je smartphone op met een draadloze oplader gemaakt op zonne-energie.
  • Ga buiten sporten, hardlopen of een bootcamp doen in plaats van op die loopband te staan thuis (of in de sportschool). Scheelt je elektriciteit maar ook abonnementskosten.

Google in elk geval even “aanbieding energie” voor mooie energie deals. Wij kregen dit jaar weer een lekker bedrag terug die we weer voor onze vakantie in Frankrijk hebben gebruikt.

Koken en bewaren

Ik schrok er best wel van maar uit onderzoek van het CBS en Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat we in Nederland zo’n 500 kilo p.p. per jaar aan eten weggooien. Wij bewaren restjes zelf meestal in de vriezer, handig voor luie zondagen. Of bewaar het in de koelkast en neem het een dag later mee naar kantoor. Wedden dat je collega’s jaloers zijn op je lekkere maaltijd van gisteren?! Oh en zet altijd een deksel op je kookpan! Daarmee bespaar je zo’n 60 tot 70% aan energie! KaChing!

Gebruik water- en energiebesparende mengkranen

Dit is er eentje die ik zelf heel graag in huis wil als we onze keuken gaan aanpakken. Een mengkraan kan tot wel 50% minder water verbruiken en qua energie wel 30% minder dankzij de ‘koudwater start’

Schakel over op led

Door gebruik te maken van led-lampen verbruik je zo’n 85% minder energie dan wanneer je een normale lamp gebruikt. Daarnaast gaan ze ook nog eens 10 tot 20 keer langer mee. In de zomer maak je al minder gebruik van elektriciteit, maar met deze handige tips bespaar je er nog meer.

Duurzaam leven begint met afval scheiden

Duurzaam leven betekent ook dat je moet leren om afval te scheiden. Wanneer je afval scheidt, kan het namelijk makkelijker gerecycled worden. Hier wordt de grijze container bijvoorbeeld nog maar eens in de 4 weken opgehaald. De groene container twee keer per 4 weken en dan nog een papier container, eens in de 4 weken. Ik mis persoonlijk nog de plastic container. Hopelijk krijgen we die nog.

Ontdek Bamboe!

Bamboe is eens van de snelst groeiende planten op aarde en tegenwoordig wordt het ontzettend veel gebruik in producten. Een goede vervanging van hout aangezien het harder is dan de meeste houtsoorten. Dus hup! Aan de bamboe rompers voor je kind en bamboe stoelen in je huis. Niet alleen duurzaam leven, maar ook mooi leven.

Duurzaam leven gaat in elk geval vooral om bewuster leven. Meer nadenken over de dingen die doet, gebruikt of maakt. Ga bij jezelf na of het misschien slimmer en beter kan. Begin bijvoorbeeld met één van onze tips en werk daarna geleidelijk door naar de andere tips om zo tot een duurzaam leven te komen.

12 thoughts on “6 Sleutels tot een duurzaam leven

  • Fijn dat er steeds meer mensen bewuster met duurzaamheid bezig zijn. Zo heb ik al mijn meubels, meubels die een tweede kans hebben gekregen en probeer ik zo bewust mogelijk te leven. Foodwaste is momenteel mijn grootste topic, volgende wordt: minder plastic en verpakkingen!

  • Goede tips. Een aantal ervan passen wij al onbewust of bewust toe. Zo hebben we geen droger (te duur). Ik poets mijn tanden trouwens nog met de hand (en dat is niet per definitie slechter voor je gebit, het hangt er maar net vanaf waar je beter mee overweg kan). Wij hebben ook led-verlichting en in elk geval wel een waterbesparende douchekop. Afval scheiden heb ik echt moeten leren.

  • Vreemd genoeg wordt het afval hier in Ierland amper gescheiden, terwijl er in België heel erg strenge regels voor zij. Hier smijt je papier, karton, pmd allemaal in 1 vuilbak. Verder ben ik gestopt met het gebruiken van mijn haardroger (was ook beter voor mijn haar), een droogkast heb ik wel (zat mee in het huis dat we huren) maar gebruik het nooit. Ik schakel wel binnenkort over op een elektrische wagen, maar die gaat opgeladen worden met zonne-energie thuis, dus zo hoop ik mijn ecologische voetafdruk toch wat te verkleinen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.