Afslankbuddy | Gezond broodbeleg

Vandaag neemt Shirin van Afslankbuddy ons mee naar de wondere wereld van het brood. Benieuwd naar nieuwe varianten op gezond broodbeleg voor jou en je kleintje?

Gezond broodbeleg

Dit keer wil ik jullie graag meenemen naar de wonderen wereld van het brood. Sommige zeggen nee nooit meer eten het is echt heel slecht voor je!!! Terwijl anderen er een heel dieet op baseren (het brood dieet) Tja wat is dan wijsheid?? Eet je brood of niet? Ik zeg van wel!! Jazeker lekker eten die boterham!! Gewoon gezond! Maar er is wel een maar….

Volkoren Brood

Je hebt bij de bakker of in de supermarkt ontzettend veel keuze als het op brood aankomt, wit casino, wit tijger, wit gewoon, bruin brood, bus bruin, spelt brood, volkoren brood, volkoren tijger, krentenbollen, puntjes, suikerbrood en de lijst is nog veel langer, geloof mij maar.

Maar ik ga het je makkelijk maken, van het bovenstaande brood is namelijk alleen volkoren brood echt gezond. Waarom? Dit is het enige brood wat beschermd is. Dat betekend dat het verplicht van 100% volkoren granen is gemaakt en daarom super gezond is.

Volkoren betekend dat ze de hele graan korrel gebruiken in hun meel. Bij wit brood gebruiken ze maar een deel van de korrel en zeven ze juist alle gezonde voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en de B vitamines eruit.

Je voedt met witbrood je lichaam dus niet… terwijl volkoren brood allemaal gezonde voedingsstoffen bevat.

Hoe herken je dan volkoren brood?

Je zou misschien denken, hoe donkerder hoe beter… maar nee. Bruine broden worden vaak bruin gemaakt met gekarameliseerde suikers. In feite eet je gewoon witbrood met een bruin stroopje erdoor.

Wat je dus wel wil kopen is brood waar volkoren opstaat. Want als dat er op staat weet je zeker dat het van volkoren meel is gemaakt… staat er wat anders zoals spelt? Misschien zit er dan wel 10% spelt in en is de rest van witte meel gemaakt… helemaal niet zo gezond dus.

Nou kun je natuurlijk af en toe nog best een ander broodje kopen, maar doe het dan omdat je het super lekker vind, en niet meer omdat je denkt dat het de gezonde keuze is.

En wat doe je dan vervolgens op je gezonde volkoren boterham??

Wat ik zelf belangrijk vind is dat wat je eet jouw lichaam ook voedt. Zo voorkom je dat je lichaam ziek wordt. Daarom baseer ik nu de keuzes van gezond broodbeleg ook op de voedende waarde ervan.

  • Jonge kaas in plaats van oud, oud bevat meer vet en zout.
  • Hüttenkäse een erg mager kaasje wat je zelf kan op leuken door er bijvoorbeeld wat groente aan toe te voegen.
  • Groenten zoals avocado, tomaat, augurk en komkommer lenen zich ook erg goed als gezond broodbeleg. En natuurlijk lekker wat sla.
  • Fruit en dan zijn mijn favorieten, banaan, framboos, mandarijn en natuurlijk aardbij.
  • Pindakaas of andere noten spreads maar dan het liefst zonder toevoegingen dit is een bron van gezonde vetten.
  • Zelfgemaakte tonijn salade of kip salade.
  • Zelfgemaakte eiersalade of gewoon lekker een eitje. Gebakken of gekookt allebei prima.
  • Suikervrije jam
  • Mager vlees zoals kipfilet, ham en vega smeerworst.

Er zijn echt nog veel meer gezonde belegjes te bedenken… maar wat vooral belangrijk is, is dat het voedzaam is, dat het niet teveel suikers bevat en dat het zo min mogelijk bewerkt is.

gezond broodbeleg Wat eet een kind van een voedingsdeskundigeDit gezegd te hebben betekend dat dus helemaal niet dat je nooit meer een lekkere witte boterham met chocopasta mag, maar weet dan dat jouw lichaam er niets aan heeft. Je doet het dus echt om te genieten omdat je het super lekker vind.

Tot volgende week

Xx Afslank Buddy – Shirin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.