Ambities en kinderopvang, Chantal doet het zo:

Waarom kiest een moeder voor een gastouder of juist een kindercentrum? In mijn nieuwe rubriek vertellen ambitieuze moeders over het kiezen van kinderopvang en hoe zij dit ervaren.. Hoelang de kindjes worden opgevangen en of ze voor flexibele of juist vaste uren heb gekozen. Zo probeer ik een duidelijk beeld te scheppen voor aanstaande moeders en hen op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort opvang, die bij hen past. Chantal (28) mama van een meisje, haar ambities en kinderopvang combineren doet ze zo:

Hoeveel uur per week werk je? En je eventuele partner? Mijn partner werkt 40 uur, hij is 60 uur van huis. Zelf werk ik niet meer. Toen onze dochter 5 maanden ouden was, ben ik gestopt met werken. Ik heb er toen voor gekozen om gastouder te worden. Ik ben momenteel startend en vang daardoor nog geen kinderen op.

Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met kinderopvang en hoeveel uur wordt jou kind opgevangen in de week? Toen onze dochter 3 maanden oud was, is ze gelijk naar een gastouder gegaan. Ik werkte toen zelf in de kinderopvang waardoor een kinderdagverblijf ivm de tijden niet werkte voor onze dochter. Ik werkte flexibel, ze ging ongeveer 20 uur naar de gastouder.

Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, een gastouder of naar de opa’s en oma’s? Ze ging toen naar een gastouder. Nu is ze lekker thuis bij mij.

Waarom heb je hiervoor gekozen? Onze dochter heeft de eerste 5 maanden heel veel gehuild, tot krijsen/overstrekken aan toe. Onze gastouder kon dit niet aan aangezien onze dochter helemaal niks wou bij haar. We zijn toen overgestapt naar een andere gastouder. Hier ging het ook niet goed. Mijn contract stopte toen uiteindelijk, toen heb ik samen met mijn partner er voor gekozen om te stoppen met werken.

Heb je gekozen voor vaste uren of juist flexibele uren? Waarom? Ik had 15 uur op contract en werkte daarnaast ook flexibel. Dit was ongeveer 8 uur per week extra.

Heeft je kind moeten wennen? Hoelang heeft dit ongeveer geduurd? Ja, ze kon niet wennen.

Hoe is de verdeling tussen halen en brengen? Aangezien mijn vriend ver weg werkt (1,5 uur rijden) bracht ik haar het vaakst weg.

Wat zijn voor jou/jullie de voordelen van kinderopvang? De leidsters hebben veel ervaring met kinderen op een kinderdagverblijf. Er zijn veel kinderen op een kinderdagverblijf, waardoor de kinderen veel sociale interacties hebben. De voordelen van een gastouder is dat ze flexibel zijn in de uren. Een gastouder heeft veel meer persoonlijke aandacht voor de kinderen.

Wat zijn voor jou/jullie de nadelen van kinderopvang? Een kinderdagverblijf is niet flexibel in de breng en haaltijden. Voor half 8 en na half 7 is niks mogelijk. Een gastouder is hier heel flexibel in. Een gastouder heeft geen volle groep van 12 kinderen, waardoor de sociale interactie minder is.

Waar hield(en) jij/jullie rekening mee? Wat was voor jou/jullie belangrijk om juist die organisatie of persoon te kiezen? Wij hebben dus gekozen voor een gastouder, ivm met de flexibele brang en haaltijden. Wij zochten iemand die heel flexibel was aangezien ik ook heel flexibel werkte.

Houden ze op de opvang hetzelfde ritme aan als thuis? Waarom wel/niet? Ja, aangezien mijn dochter al zo prikkelbaar was, was dit ook erg belangrijk.

Hoe gaat jou opvang om met zieke kinderen? Als onze dochter geen andere kinderen aanstak, mocht ze gewoon komen. Dit is niet voorgekomen.

Hoe houd jij het balans tussen werk, gezin en jezelf? Plan je specifieke mama-momentjes? ‘S avonds plande ik wel 1 keer in de week een momentje voor mijzelf. Dan lag onze dochter op bed en kon ik even op adem komen.

Nog extra informatie: Onze dochter bleek na 5 maanden koemelkallergie te hebben. Hier heeft ze heel veel last van gehad. Ze wilde niets, huilde veel, overstrekte zich, was kwaad. Uiteindelijk heeft ze de goede voeding gekregen via het ziekenhuis. Momenteen gaat het gigantisch goed met haar. Maar na 5 maand hebik dus wel moeten besluiten om te stoppen met werken, pas daarna kreeg ze de goede voeding.  Wij hebben in 2 maanden, 2 gastouders er door gesleept, wat echt een dramatische ervaring was. Omdat ik zelf al 10 jaar ervaring heb met het werken met kinderen, leek het mij een goede beslissing om zelf gastouder te worden en dan wel de goede kwaliteit te bieden die kinderen nodig hebben.

Ambities en kinderopvang combineren, hoe doe jij het? Meedoen? Mail naar [email protected]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.