Je baby gaat indalen, wat is dat precies?
Indalen, aan het eind van je zwangerschap kan je baby er mee gaan beginnen. Je baby bereid zich voor op de bevalling. Maar wat is indalen precies? Wanneer begint het? Heeft het een bepaalde invloed op je bevalling en zijn er voor of nadelen? Ik geef je wat meer informatie.
Indalen, wat betekent dat nu precies?
Simpel gezegd; je baby daalt af naar ‘beneden’, je baby zakt dieper in je bekken. Daar aan vooraf zal de baby een positie aannemen waarin de baby zich comfortabel voelt. Meestal is dat dan ook met het hoofd naar beneden. Dit wordt ook wel achterhoofdsligging genoemd. Gaat je baby met de billen naar beneden, dan is dat een stuitligging. Is je baby volledig ingedaald, dan zit je baby klem tussen je bekken en kan je baby zich niet meer terugdraaien naar boven.
Wanneer begint het indalen?
Het indalen van de baby is erg verschillend, meestal gebeurt dit in het derde trimester van je zwangerschap. Vaak is dit tussen week 30 en 35. Maar dit is natuurlijk geen garantie. Er zijn baby’s die pas indalen op het moment dat je weeën krijgt. Dit gebeurt dan wel vaker bij een volgend kindje dan bij je eerste kindje. De reden hiervoor is dat je baarmoeder en buikspieren al wat opgerekt zijn en je kindje dus meer ruimte in de buik heeft. Als je voor het eerst zwanger bent zorgen de stevigere buikspieren ervoor dat je kindje naar beneden word geduwd.
Vroeg ingedaald, vroeg bevallen?
Het indalen van je baby heeft geen invloed op wanneer je bevalt. Je baby kan met 30 weken ingedaald zijn en toch kan het zijn dat de bevalling pas bij 41 of 42 weken zwangerschap gaat beginnen. Vroeg indalen wil dus niet zeggen dat je ook daadwerkelijk vroeg bevalt. En andersom is dat ook zo. Het wil niet zeggen dat als je baby met 38 weken nog niet is ingedaald dat je pas met 41 weken bevalt. Het kan zo zijn dat je bevalling begint met 38 weken ook al is je baby nog niet ingedaald.
Indalen van de baby, voel je dat?
Indalen gebeurt niet in 5 minuten. Het kan een paar dagen tot weken duren. Het kan zijn dat je buik lager komt te zitten en je onder je borst meer ruimte krijgt en verder niets van het indalen mee krijgt. Ook kan het zijn dat je het wel voelt en zelfs indalingsweeën hebt. Dat zijn krampen in de onderbuik te vergelijken met menstruatiekrampen. Of je kan een stekende pijn in je liezen en vagina hebben. Meestal duren deze indalingsweeën maar een paar uurtjes of voel je ze een enkele keer. In tegenstelling tot echte weeën zijn indalingsweeën niet regelmatig. Mocht je er echt last van hebben neem dan een lekkere warme douche of warm bad. Een warme kruik op je onderbuik wil ook goed helpen. En deze is nog hip ook!
Zijn er voor- en nadelen aan het indalen?
Zoals de meeste dingen zitten er aan indalen ook voor en nadelen, maar dat is wel vaker bij zwangerschappen. Het is maar hoe je het bekijkt.
De voordelen:
- Meer ademruimte en minder benauwd, want je baby drukt minder op je longen
- Minder last van maagzuur, want de druk op je maag zal minder worden.
- Je baby ligt in de juiste positie om geboren te worden.
- Het hoofdje sluit je bekken af. Een erg belangrijk voordeel hiervan is dat als je vliezen breken je niet plat hoeft te gaan liggen. Mochten je vliezen breken en je baby is niet ingedaald dan moet je namelijk gaan liggen omdat de navelstreng om het nekje zou kunnen gaan zitten of zelfs naar buiten kan zakken.
- Je hoeft meestal minder lang te persen omdat je baby een kortere afstand hoeft af te leggen.
De nadelen:
- Je last hebben van de indalingsweeen.
- Je kunt last krijgen van je liezen.
- Je zal misschien vaker naar de toilet moeten omdat je baby ervoor zorgt dat er extra druk op je blaas ontstaat.
- Lopen wordt wat lastiger, je kunt een eendenloopje krijgen.
- Je baby zit lager, dus je buik ook. Dit kan ongemakkelijk zijn met bepaalde bewegingen en dingen die je wilt doen. Bijvoorbeeld je sokken aan trekken kan een lastig karweitje worden.
Heb jij het indalen gemerkt?
Denise says:
Wat schrijf je toch leuk altijd! Nora was nog niet ingedaald dus moest ik inderdaad plat gaan liggen tot dit wel was gebeurd.. Bij Dave weet ik het niet meer, maar toen in ieder geval nergens last van gehad. Liefs Denise