Zwangerschapsdromen, hoe zit dat?

Je hoort het wel vaker: zwangere vrouwen hebben de raarste dromen. Zwangerschapsdromen, hoe zit dat?
Nou ik heb dus ook de meest vreemde dromen. Zwanger vrouwen dromen dat ze verdwaald zijn, vastzitten, of vergeten waar ze de baby hebben gelaten, terwijl de baby nog niet geboren is.. En nog allerlei andere dromen kunnen  s’nachts voorbij komen. Je vraagt je af; begin ik dan gek te worden of zijn het ‘gewoon’ gekke dromen? Nee, het zijn ‘zwangerschapsdromen’.

Dromen, zwanger, zwangerschapsdromen.

Je leven, levensveranderingen, gebeurtenissen… ze hebben allemaal hun weerslag op je dromen. En een zwangerschap is natuurlijk wel een grote gebeurtenis die je leven veranderd.

Dromen zijn vaak afkomstig uit prikkels die je overdag opdoet. Maar ook kunnen dromen afkomstig zijn uit stress, angst en andere factoren. Je denkt en maalt en dat kan er voor zorgen dat je in je slaap de vreemdste dromen krijgt. De zwangerschapshormonen zorgen voor een extra sterk effect en dus voor de meest bizarre dromen. Gelukkig niet iets waar je je zorgen om zou hoeven maken. Bijna elke vrouw heeft  last van deze zwangerschapsdromen tijdens de zwangerschap.

zwangerschapsdromen
Oorzaak van zwangerschapsdromen

Eigenlijk zijn er twee verklaringen voor de gekke dromen tijdens de zwangerschap. Natuurlijk, daar zijn ze weer mijn vrienden de zwangerschapshormonen, ik kan soms echt een hormonster zijn. Maar het kan ook zijn dat wanneer je veel aan je hoofd hebt je in het algemeen meer gaat dromen omdat je natuurlijk prikkels moet verwerken. De combinatie van die 2 maakt het dan ook een waar droomfestijn.. Nou ja, ze zijn niet allemaal even leuk.

Zwanger en slaap.

Als je zwanger bent droom je niet alleen anders, het hele slaapritme dat je hebt kan zelfs veranderen. In de eerste paar maanden van je zwangerschap ben je vaak wat minder fit en snel moe. Je slaapt wanneer het kan langer en waarschijnlijk ook een stuk dieper. Voor sommige vrouwen kan het zelfs wel een aantal uur per nacht schelen. Je droomt vaak meer en anders dan dat je normaal doet.

Als je buik goed begint te groeien vanaf ongeveer de vierde maand slaap je misschien juist weer korter, je buik maakt liggen niet altijd even prettig, je kan je kindje voelen bewegen of hebt misschien wel last van onrustige benen of zelfs kramp die je slaap flink kan verstoren. Om nog maar niet over je blaas te beginnen.

Zwangerschapsdromen in het eerste trimester van je zwangerschap.

Naast zwangerschapsdromen heb je natuurlijk nog steeds je normale dromen, maar er zijn ook dromen waarbij gebeurtenissen of symbolen naar voren kunnen komen die wat met je zwangerschap te maken hebben.

In de eerste maanden kunnen dromen de veranderingen in je lichaam weerspiegelen. Je kunt bijvoorbeeld dromen dat je ontzettend dik bent, dit heeft natuurlijk te maken met de verhoudingen van je lichaam die zullen veranderen. Maar ook kan je dromen over water, dit heeft waarschijnlijk met het vruchtwater te maken. Of bijvoorbeeld dromen van visjes, kikkervisjes etc sluiten aan op de ontwikkeling van je baby.

Zwangerschapsdromen in het tweede trimester van je zwangerschap.

Nu gaan je dromen nog vreemder worden, je dromen nemen psychologische veranderingen aan. Je kunt bijvoorbeeld dromen over ex-partners, die periode is nu namelijk voorgoed afgesloten. Ook kun je dromen over je huidige partner. Je partner heeft bijvoorbeeld weinig begrip of te veel. Hij is te zorgzaam of juist niet. Eigenlijk zegt dit vrij weinig, het geeft aan hoe jij je relatie beleeft of juist iets waar je op hoopt of bang voor bent. Ook kun je veel over je eigen moeder dromen. Je eigen relatie met je moeder kan toch veranderen als je zelf moeder word. Ook kan het over je vader gaan, je band met je ouders zal eventueel vele malen sterker kunnen worden als je zelf ouder word.

Zwangerschapsdromen in het derde trimster van je zwangerschap.

In het derde trimester van je zwangerschap zullen je dromen voornamelijk over de voorbereiding gaan. Je kan angstige dromen hebben, dromen over de bevalling, de naam van je kindje en als je voor de eerste keer zwanger bent zul je kunnen dromen over de twijfels die je over het moederschap zult hebben.

Zo kan je bijvoorbeeld dromen je baby ergens te vergeten, ook aanstaande papa’s dromen dit wel eens hoor! Betekend echt niet dat je je baby overal laat slingeren.

zwangerschapsdromen

Gelukkig zijn deze dromen niet voorspellend. Je zwangerschapsdromen gaan vooral over de hoop en angst die je zelf hebt.. Best logisch toch bij zo’n ingrijpende gebeurtenis?

Geen blog meer missen? Volg me dan op Facebook

Liefs Madelon <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.