Bedplassen komt vaker voor dan je denkt, 3 tips!

Als je kind nog niet zindelijk is, kun je niet voorkomen dat hij ’s nachts in bed plast. Je kind weet immers nog niet hij hiervoor naar de wc moet. Toch zijn het niet alleen de jongste kinderen die bedplassen. Ook bij oudere kinderen kan dit regelmatig overkomen. Er zijn zelfs volwassenen die nog steeds in bedplassen. Als jij of je kind hiermee te maken heeft, wil je hier ongetwijfeld iets aan doen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe ze dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk 3 tips op een rijtje om bedplassen tegen te gaan.


1. Plassen voor het slapengaan

Sommige mensen gaan met een volle blaas naar bed. Wanneer je dit doet, is de kans op bedplassen een stuk groter. Daarom raden wij je aan altijd even naar de wc te gaan voordat je naar bed gaat. Volwassenen hebben hier minder moeite mee dan (kleine) kinderen. Je kunt jouw kind wel op een potje of de wc zetten vlak voordat hij naar bed gaat, maar ze beseffen niet altijd dat ze dan ook moeten plassen. Om kinderen te stimuleren de nacht droog door te komen, kun je ze een beloning in het vooruitzicht stellen als ze niet in bed plassen. Hierdoor gaan ze na verloop van tijd waarschijnlijk vanzelf plassen voordat ze naar bed moeten. 


bedplassen bij volwassenen

2. Overweeg medicijnen tegen bedplassen te gebruiken

Bedplassen is bij kinderen vaak een ongelukje. Maak je daarom niet direct zorgen als dit een keer gebeurt. Het kan namelijk maar zo zijn dat het bij deze ene keer blijft. Wanneer jij of je kind op oudere leeftijd nog steeds in bed plast, is het tijd om actie te ondernemen. Bedplassen is namelijk niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Gelukkig kun je vandaag de dag medicijnen gebruiken om bedplassen tegen te gaan. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je één of zelfs meerdere nachten droog doorkomt. Je lichaam maakt namelijk minder urine aan als je er gebruik van maakt. Medicijnen werken weliswaar, maar ze lossen het fundamentele probleem van bedplassen niet op. 

3. Ga bedplassen tegen met een plaswekker

Vind je het wat rigoureus om direct met medicijnen te beginnen? Probeer bedplassen dan eens tegen te gaan met een plaswekker. Deze wekkers helpen jouw kind namelijk van bedplassen af. Ze kunnen ook bedplassen bij volwassenenvoorkomen. Kinderen en volwassenen leren met deze wekker de prikkels van een volle blaas te herkennen, zelfs in (diepe) slaap.

Mensen die aan de slag gaan met de plaswekker, dragen ’s nachts (of overdag) speciaal ondergoed. In dit ondergoed zit een sensor. Zodra deze sensor de eerste druppels urine waarneemt, gaat de wekker af. Jij of je kind kan vervolgens zelf naar de wc lopen om te plassen. Grote voordeel van een plaswekker kopen is dat het bed droog blijft. Met behulp van een plaswekker wordt de kans op nachtelijke ongelukjes tot een minimum beperkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.