Melanie | Beloftes en afspraken nakomen

Door Melanie – Hoe leer ik hem dat hij zijn beloftes en afspraken na moet komen, maar dat hij flexibel moet kunnen reageren als iemand anders dit niet kan of doet.
Verwarrend, hoor!

Beloftes en afspraken

Gekscherend zeg ik vaak dat ik misschien best wel eens een beetje autistisch zou kunnen zijn. Nou weet ik absoluut dat daarmee niet te spotten valt, maar ik zal proberen uit te leggen wat ik ermee bedoel.

Structuur & regelmaat

Ik ben gek op structuur en regelmaat. Ik kan er heel slecht tegen als mijn planning op het laatste moment wordt omgegooid, wat nog wel eens gebeurt, omdat ik leef voor een strakke (lees: niet altijd haalbare) planning.

Ik kan er nog veel slechter tegen als ik met iemand afspraken heb en diegene komt zijn beloftes en afspraken niet (of te laat) na. Verschrikkelijk! Dat heeft al eens geresulteerd in vriendjes die daarom maar geen tijd meer wilden afspreken. “Je ziet wel hoe laat ik er ben.” Gekmakend! Hoe weet ik dan in vrédesnaam hoe ik mijn dag moet inplannen. (Gelukkig heb ik nu een man die erg van op tijd komen is, waar mogelijk zelfs nog meer dan ik, fan-tas-tisch!)

Je kunt met mij écht afspraken maken, ik heb altijd geleerd: “Wat je belooft, moet je doen.” Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen. Op tijd komen en afspraken nakomen. Op het af en toe uittesten van mijn ouders in de (vroege) puberteit na, zul je mij dan ook nooit betrappen op te laat komen. En als dit wél gebeurt, dan is dit altijd door overmacht, en ben ik er minimaal de hele dag ziek van.
Ik vind het dan ook bizar dat ik er toch regelmatig tegenaan loop dat mensen hun beloftes en afspraken niet nakomen. ARGH! Maar hoe kan dat nou? Heb ik dan iets geleerd wat niet meer past in de samenleving van nu? Zijn dat geen standaard normen en waarden? Dat dacht ik altijd.

Nou heb in mijn zwangerschap en de beginweken van onze kleine Quinten heel vaak de codewoorden Rust, Reinheid en Regelmaat gehoord. “Dat is voor een baby zó belangrijk.” Maar is dat alleen voor een baby belangrijk? Voor mij is het nog steeds belangrijk. Ik kan niet zonder. Maar moet ik dit mijn kind wel leren? Moet ik hem wel leren zijn beloftes na te komen? Moet ik hem wel leren de afspraken die hij maakt op te volgen? En vooral: moet ik hem wel leren dat hij dit ook van een ánder mag verwachten? Want dat leerde ik van mijn ouders. Wat een teleurstelling was het dan ook elke keer als dit niet gebeurde. En die teleurstelling wil ik mijn zoontje besparen. Maar ik wil hem ook meegeven dat het belangrijk is dat mensen van hém op aan kunnen. Ik leer hem dan dat hij iets ‘moet’ doen, wat hij niet van een ander hoeft te verwachten.

Hoe leer ik hem dat hij zijn beloftes en afspraken na moet komen, maar dat hij flexibel moet kunnen reageren als iemand anders dit niet kan of doet.
Verwarrend, hoor!

2 thoughts on “Melanie | Beloftes en afspraken nakomen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.