Hoe bestrijd je schimmel in huis? 3 tips! 

In ruim 20 procent van de Nederlandse woningen is een vochtprobleem aanwezig. Dit resulteert tegelijkertijd ook in het ontstaan van schimmelhaarden. In meer dan 25 procent van de gevallen levert dit zelfs gezondheidsproblematiek op. We hoeven dus niet uit te leggen hoe belangrijk het is om schimmel te voorkomen. Toch kan dit onverhoopt wel ontstaan. Bij het ontdekken van de eerste schimmel is het dan ook noodzaak om het probleem zo spoedig mogelijk aan te pakken. Een kleine schimmelplek zal niet direct gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar laat het probleem zeker niet ongemerkt een stuk groter worden. 

Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je schimmel in huis kunt bestrijden. In dit artikel geven we 3 handige tips. 

1. Voorkomen is beter genezen 

Schimmel is een teken dat het in huis niet goed gesteld is. Vaak is er sprake van een ongezond binnenklimaat door een gebrek aan ventilatie, een minder goed onderhouden woning of een te vochtige ruimte. Dit kan bijvoorbeeld zelfs ontstaan wanneer de afzuigkap tijdens het koken vaak niet wordt aangezet. 

Daarom is het eerst belangrijk om de mogelijke oorzaken van schimmel uit te sluiten. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Investeer daarom in een goed ventilatiesysteem, gebruik goede afzuiging in de keuken en badkamer en onderhoud je woning goed. Dit betekent niet alleen het schoonmaken van je woning, maar ook het controleren van leidingen om o.a. lekkages te voorkomen. Zo verklein je het risico op schimmel in huis al aanzienlijk. 

2. Schakel een deskundige in 


Een klein beetje schimmel kan in iedere woning ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er tijdelijk minder goed geventileerd is of als de voegen in de badkamer niet goed droog zijn gemaakt. In dat geval is het vaak voldoende om de muren en de voegen goed schoon te maken en de komende dagen extra te ventileren. 

In sommige gevallen is het probleem echter veel heftiger en zie je ineens op meerdere plekken in huis schimmel ontstaan. Is het zelfs zo erg dat je ook gezondheidsklachten begint te ervaren? Dan is het noodzaak om het probleem zo spoedig mogelijk te achterhalen, op te lossen en de schimmel te verwijderen. Dit is iets wat je zelf bijna niet kunt doen. Schakel daarom in dit geval altijd een deskundige in. Zij weten niet alleen het probleem binnen korte tijd te achterhalen, maar weten ook hoe dit opgelost dient te worden. 

Is er mogelijk sprake van een bouwkundig probleem waardoor de schimmel is ontstaan? Neem dan contact op met een bouwkundig specialist of de verhuurder als je een woning huurt. 

3. Schaf schimmelbestrijders aan 


Er zijn succesverhalen met eigen gemixte middeltjes om schimmels tegen te gaan. Denk aan het gebruik van soda, azijn en chloor. Hoewel dit soms inderdaad doeltreffend is, is het tegelijkertijd ook een minder goed idee voor het milieu. Dit terwijl er ook veel milieuvriendelijke schimmelbestrijders op de markt verkrijgbaar. Daarom raden wij aan om in dergelijke middelen te investeren. Deze zijn niet alleen stukken effectiever, maar ook nog eens veel beter voor het milieu. Dat geeft een goed gevoel én een schone woning! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.