Wanneer mag je weer sporten na de bevalling? En waar let je op?

Veel vrouwen kunnen niet wachten om na de bevalling weer te gaan sporten. Zeker als ze voor de zwangerschap altijd veel hebben gesport. Ook zijn er vrouwen die graag hun overtollige kilo’s kwijtraken en hierdoor een bezoekje aan de sportschool geen overbodige luxe vinden. Maar wanneer mag je eigenlijk weer sporten na de bevalling? En zijn er nog dingen waar je extra op moet letten? 

Dokters raden altijd aan om de eerste weken na de bevalling zo veel mogelijk rust te pakken. Het liefst zien ze kraamvrouwen de eerste twee weken zeker veel bedrust houden. Een bevalling heeft veel impact op het lichaam. Zelfs wanneer je hier relatief ongeschonden uit bent gekomen. Wees daarom niet al te eigenwijs en neem deze rust ook.

Eet gevarieerd en gezond, probeer niet al te korten in je calorieopname en rust uit. Eerst het lichaam wat sterker krijgen, alvorens je hier verder mee aan de slag gaat en je abonnement op sportschool in den haag weer voortzet. Over het algemeen is de richtlijn dat licht sporten weer mag 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede.

Wees lief voor jezelf 

9 maanden op, 9 maanden af. Dit is een bekende uitspraak en betekent dat je in de eerste 9 maanden van je kindjes leven echt wat extra rust mag pakken. Het heeft je lichaam 9 maanden gekost om een heel mensje te maken, met alles er op en er aan. Dan kan je natuurlijk niet verwachten dat je zelf al na 6 weken volledig herstelt bent. Zelfs niet als je dan weer mag beginnen met sporten. 

Wees daarom gedurende deze maanden extra lief voor jezelf. Je hoeft niet direct op topniveau te trainen. Wees gedurende deze maanden trots op iedere stap die je zet. Hoe klein deze ook mag lijken. Doe rustig aan en bouw het langzaam op. Zo bouw je niet alleen de beste resultaten, maar help je je lichaam ook veel beter op weg. 

weer sporten na de bevalling

Persoonlijk trainingsplan opstellen 


Heb je echt een specifiek doel voor ogen en wil je dit behalen door flink te gaan sporten? Dan is het niet alleen goed om een abonnement op een sportschool te nemen, maar ook om een personal trainer in te schakelen. Iemand die een persoonlijk trainingsplan voor jou op kan stellen. Zorg er wel voor dat deze trainer ook op de hoogte is van het feit dat je nog niet lang geleden bevallen bent. Dan kan hij of zij hier het schema op aanpassen. 

Een dergelijk schema zorgt er niet alleen voor dat je precies weet waar je naar toe werkt, maar zorgt er ook voor dat je het rustiger aan doet. En zeker weet dat je niet over de top gaat. Dit is dan ook met name verstandig voor de dames die al sinds de bevalling niet kunnen wachten om weer te trainen en al snel te veel dreigen te doen. Zo beschikken ze over meer houvast en weten ze dat ze – door het volgen van het trainingsplan – uiteindelijk ook hun doelen behalen. Zij het terwijl ze wel iets liever zijn voor hun lichaam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.