Bloedonderzoek is effectief in diverse situaties

Bij heel veel verschillende lichamelijke klachten wordt bloedonderzoek als onderzoeksmethode ingezet. En dat is uiteraard niet voor niets. Het heeft alles te maken met het feit dat er in het bloed veel zichtbaar is. Vitamines, hormonen en ontstekingswaarden zijn allemaal af te lezen uit het bloed. Je bloed geeft dus heel veel informatie weg over je gehele gezondheidssituatie. Je kunt dan ook met recht zeggen dat bloedonderzoek effectief is in diverse situaties. 

Standaard uitgebreid laboratoriumonderzoek 

Kamp je met wat vage klachten die door diverse factoren veroorzaakt kunnen worden? Dan is het laten uitvoeren van een algeheel bloedonderzoek raadzaam. Middels dit standaard uitgebreide laboratoriumonderzoek worden allerlei diverse stoffen onderzocht. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het glucosegehalte in het bloed. Maar ook de nierfunctie, leverfunctie en diverse (schildklier)hormonen zijn zichtbaar in het bloed.

Dit standaard bloedonderzoek verschaft dus een heel breed en goed beeld van jouw totale gezondheidssituatie. Dit onderzoek is daarmee een slimme eerste stap als je zelf direct wilt weten waar jouw klachten vandaan komen, maar ga met klachten ook altijd naar de huisarts. Zeker bij klachten zoals vermoeidheid is een breed bloedonderzoek aan te raden. De vermoeidheid kan immers door tal van verschillende factoren worden veroorzaakt. 

Lees ook: wat Lecithine en Vitamine D tekort met je doen

schildklier bloedonderzoek

Aanvullend schildklier bloedonderzoek

Vermoeidheid is een veelvoorkomende lichamelijke klacht bij mensen. Dat is op zich goed te verklaren. Er zijn namelijk tal van verschillende lichamelijke aandoeningen waarvan vermoeidheid een symptoom is. Maar kamp jij naast vermoeidheid ook met gewichtsverlies, kortademigheid en hartkloppingen? En heb je tevens last van maag- en darmklachten? Dan is de kans aanwezig dat jouw klachten samenhangen met jouw schildklier.

Ga met klachten naar de huisarts. Maar je kan ook zelf alvast een schildklier test doen bij de aanwezigheid van al deze symptomen. Voornoemde symptomen zijn namelijk typerend voor een schildklier die niet naar behoren werkt. De klachten hoeven uiteraard niet met jouw schildklier samen te hangen. Maar het doen van een speciaal schildklier bloedonderzoek is wel slim. Dit onderzoek kan een eventuele schildklierafwijking namelijk aantonen of uitsluiten. 

bloedonderzoek

Preventief bloedonderzoek laten doen 

Veel mensen vinden het logisch om een bloedonderzoek te ondergaan als ze kampen met lichamelijke klachten. De zorg is er immers voor het opsporen en behandelen van de oorzaak van jouw klachten. Maar waarom zou je wachten totdat je klachten krijgt? Je kunt je namelijk ook gewoon preventief medisch laten onderzoeken. Je brengt je auto toch ook langs bij de garage voor een preventieve beurt? Waarom zou je dat zelf dan niet doen? Precies! Voorkomen is beter dan genezen. Zonder verwijzing van een dokter kun je diverse preventieve bloedonderzoeken laten uitvoeren. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw huidige gezondheidssituatie. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.