Ik doe er niet toe. Uh jawel! Wat lecithine en Vitamine D tekort met je doen

In het begin van dit jaar deed Le Husband een bloedonderzoek omdat hij steeds zo moe was, last had van hartkloppingen etc. Daar kwam toen uit dat meneer een ernstig vitamine D te kort hard. Vervelend, maar op te lossen met speciale supplementen van de arts. Ik had dezelfde symptomen en bij mij volgde dezelfde diagnose, maar ook mijn lecithine waarden waren wat laag. Het gevolg was dat ik me ellendig voelde. Down, verdrietig en somber. Ik had een kort lontje, maar vergat ook continue alles, maakte dubbele afspraken en was gewoon weg mezelf kwijt. 

Ik doe er niet toe. uh Jawel!

Laten we voorop stellen dat ik de afgelopen 3 jaar ontzettend slecht voor mezelf heb gezorgd. Waarom? Geen idee. Ik vond mezelf de moeite niet waard denk ik. Leia is het allerbelangrijkste en zij komt altijd op plek nummer 1, gevolgd door Le husband op nummer 2 en daarna kwam ik wel een keer. Of niet. Ook prima.

Maar nee. Dat is niet prima. Gaat het met mij niet goed, dan lijdt ook mijn gezin eronder. Laat ik voorop stellen dat ik dit ontzettend lastig vind om zo openbaar neer te zetten. Ik weet dat ik momenteel niet heel erg veel over mijn privé leven deel, maar dat komt dus omdat ik maanden ontzettend slecht in mijn vel heb gezeten en niet zo goed weet hoe ik dit moet aanpakken. Al dat geklaag zitten jullie ook niet op te wachten en ik wil dat ook zelf niet. Ik ben niet de klaagblogger, ik wil de feel-good, positieve blogger zijn.

Maar soms heb ik helemaal geen zin meer in schrijven, wat zeg ik je, opstaan is soms al een hele opgave.. Dan wil ik me terug trekken, verstoppen onder de dekens en een winter slaap houden. Dat is dus ook wat een tekort aan Vitamine D en Lecithine met je kunnen doen. In principe is het gewoon een soort brainwash hahah

Wat is lecithine eigenlijk?

Ik wist eigenlijk niet eens wat dit was, maar ben flink op onderzoek uitgegaan.  De consumptie van lecithine is blijkbaar een essentieel onderdeel van de gezondheid…

Lecithine is een vrij algemene term voor een combinatie van fosfor, vitamine B en vetzuren. Variaties van deze verbinding worden gevonden in zowel dierlijke als plantaardige bronnen. In het menselijk lichaam is lecithine direct gerelateerd aan een goede ontwikkeling in de hersenen en wordt het aangetroffen in hoge concentraties in de lever, de nieren en het cardiovasculaire systeem. Het cardiovasculaire systeem bestaat uit je hart, bloedaderen, aderen, haarvaten en bloed.

Normaliter krijg je dus voldoende lecithine binnen doormiddel van je voeding, merk je helemaal niks van. Maar ik had (voor het bloedprikken) behoorlijk last van mijn concentratievermogen, vermoeidheid en vooral veel dingen vergeten, dubbele afspraken maken, dat soort ongein. Iets met sleutels in de koelkast terugvinden. Ik was futloos, chagrijnig en gewoon niet mezelf. Ik had simpel gezegd een hekel aan hoe ik was geworden.

Opgejaagd, vadsig, geheugenloos. Oké misschien komt dit wel een beetje overdreven over nu ik het op “papier” zie. Maar het is wel de echte waarheid van hoe ik mij voelde. Hup, werk aan de winkel en vooral wat betreft voeding!

Daarom ben ik in januari ook gestart met gezonder eten, met als resultaat dat ik inmiddels al 10 kilo kwijt ben. Hoera! Nu mag ik mezelf vast wel trakteren op deze blousejurk van Esprit. Heel bewust heb ik onderstaand rijtje meer toegevoegd aan mijn dieet op aanraden van de arts. Echter adviseerde hij mij ook om voor the time being ff lecithine supplementen bij te halen.

lecithine Kaaskop Groningen Westerkwartier kaas, chocola noten

Welke voedingsmiddelen bevatten lecithine?

Wanneer je de lecithine gehalte in je lichaam wilt verhogen, zijn er een aantal voedselbronnen die vrij eenvoudig in je dieet kunnen worden opgenomen, zoals de volgende:

 • noten
 • pitten
 • zaden
 • dooiers van eieren
 • melkproducten
 • kaas
 • plantaardige oliën

Wat zijn de voordelen van lecithine?

Er zijn ontzettend veel studies gedaan naar lecithine en de voordelen hiervan op je lijf, maar echt harde feiten heb ik niet kunnen vinden. Wel heb ik de voordelen opgeschreven en daarachter vertel ik je of er voor mij vooruitgang is geweest in de afgelopen 2/3 maanden.

 • Lagere cholesterolniveaus : ik had geen hoog cholesterolgehalte gelukkig, dus geen idee.
 • Betere immuunfunctie : ik merk wel dat ik minder snel ziek ben
 • Lecithine verbetert het leer en concentratievermogen. Ik krijg eindelijk mijn workflow weer terug. Heeeerlijk vind ik het. Ik sla de dingen ook beter op dan voorheen.
 • Verbeterde spijsvertering : kijk naar die -10 kilo, woppa!
 • Minder risico op hart- en vaatziekten: door af te vallen verminder ik het risico ook..
 • Lecithine verbetert het geheugen. Als ik nu afspraken maak, vergeet ik ze minder snel. Ik plan ook weer een stuk beter en ben weer productiever.
 • Lecithine bevordert de nachtrust. Heb ik zelf nog niet heel erg veel van vernomen, maar dat is denk ik meer doordat ik een piekeraar ben. Een betere nachtrust is overigens ook goed voor je cholesterol.
 • Het vermindert menstruatie klachten. Heb ik persoonlijk nog niks van gemerkt. Maar goed, misschien komt dat door die ellendige spiraal?
 • Lecithine helpt je sneller om lichaamsvetten om te zetten in energie. Dat heb ik dus wel gemerkt de afgelopen tijd. Sinds ik aan deze supplementen zit gaat het afvallen ook een stuk beter. Nu nog een keer die schop onder mijn kont dat ik ga sporten!
 • Het helpt om je huid te verstevigen. De vetzuren in de lecithine ondersteunen de flexibiliteit van de huid en ook de stevigheid. Mijn huid gaat de laatste twee weken vooral met sprongen vooruit. Of ik nu minder rimpels heb door de lecithine? Ik heb echt geen idee. . Erg leuk om rimpels en “hangende” huid tegen te gaan.

Al met al gaat het dus steeds beter en beter. Liefs!

3 thoughts on “Ik doe er niet toe. Uh jawel! Wat lecithine en Vitamine D tekort met je doen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.